Да ли осигурање станара покрива стенице?

Ослобађање вашег дома од стеница може коштати од 300 до 5.000 долара, у зависности од величине вашег простора и тежине заразе, према ХомеАдвисору. Нажалост, већина закупаца не може рачунати на осигурање својих изнајмљивача које ће помоћи са овим трошковима.

Да ли осигурање закупаца покрива стенице?

Генерално, одговор је не. Осигурање већине изнајмљивача не покрива стенице (са неколико изузетака).

То је зато што је осигурање изнајмљивача дизајнирано да покрије изненадне, неочекиване катастрофе као што су пожар или ураган. Суочавање са инфестацијом стеница, мишева или других штеточина сматра се делом одржавања куће и стога није покривено већином смерница.

Истребљење није једини трошак који није покривен. На пример, осигурање изнајмљивача неће заменити заражени душек који се не може спасити или покрити хотелске рачуне ако треба да се преселите негде другде на неколико ноћи.

Ако желите покривеност стеница, имате неколико опција. Јетти укључује „Бедбугс Повер-Уп“ у свим својим смерницама за изнајмљиваче. Ово покриће ће платити 300 долара за трошкове уклањања стеница. Међутим, осигурање изнајмљивача Јетти-ја доступно је само онима који живе у партнерској имовини компаније. Питајте свог станодавца да ли је то опција.

У одређеним државама Ассурант укључује покриће у својим смерницама за изнајмљиваче за истребљење и друге трошкове везане за стенице.

Неколико других доступних полиса осигурања од стеница углавном су за станодавце и управнике имовине, а не за станаре.

» ВИШЕ: Шта је осигурање закупаца и шта оно покрива?

Да ли је ваш станодавац одговоран за уклањање стеница?

У многим случајевима, да, посебно ако живите у згради са више јединица. Али то зависи од ваше локације и околности ваше заразе. Ваш први корак је да проверите свој закуп, који може да одреди чија је одговорност за уклањање грешака.

На пример, ако живите у вишепородичном изнајмљивању уз помоћ Сједињених Држава.С. Одељење за становање и урбани развој, ваш закуп вероватно држи станодавца одговорним за истребљење осим ако ваш немар није изазвао заразу.

Ваша права као закупца

Станари генерално имају одређена права према законском концепту „имплициране гаранције погодности за становање“.” То значи да ваш станодавац мора да обезбеди основни стандард становања који укључује топлоту, структурално чврсте зидове и подове, сигурну воду за пиће – и без штеточина.

Међутим, ово не гарантује да ће ваш станодавац платити да се реши ваших стеница. Ако постоји јасан аргумент да сте сами унели штеточине, можда сте на улици за рачун за истребљење.

Рецимо да сте живели у једној породичној кући за изнајмљивање две године, али стенице се нису појавиле све док се нисте вратили са одмора у иностранству. Шансе су да сте ви били тај који је унео бубе у свој дом и мораћете да платите да бисте их се решили.

Али шта ако живите у стамбеној згради у којој је неколико суседних јединица погођено стеницама? У таквим случајевима, можда ће бити теже окривити заразу, а постоји и већа шанса да станодавац плати.

» ВИШЕ: Цијене осигурања закупаца: Шта треба да знате

Државни закони о стеницама

Неки делови земље донели су посебне прописе о стеницама. У Колораду, на пример, станодавац мора да плати за истребљење, иако су станари одговорни за трошкове пресељења и замене својих ствари. Закон Флориде захтева од станодавца да се реши стеница и других штеточина у било којој јединици за изнајмљивање осим у породичној кући или дуплексу.

Проверите своје државне и градске законе да бисте утврдили да ли је ваш станодавац дужан да плати рачун за истребљење.

Тамо где се примењују такви закони, станари генерално морају благовремено пријавити заразу свом станодавцу и сарађивати са потребама истребљивача. На пример, можда ћете морати да почистите неред или напустите зграду док третман траје.

Заузврат, станодавац обично мора да одговори на извештај о стеницама у року од неколико дана и да обавести један до два дана пре него што истребљивач стигне.

Ако ви и ваш станодавац не можете да се договорите ко треба да плати истребљење, или ако ваш станодавац уопште одбије да помогне, можда ћете морати да консултујете адвоката.

» ВИШЕ: Најбоља осигуравајућа друштва за изнајмљивање

Како се отарасити стеница

Поред ангажовања истребљивача, У.С. Агенција за заштиту животне средине препоручује следеће тактике како бисте решили свој дом од стеница:

  • Темељно усисајте, затим испразните кесу или канистер за усисивач, добро затворите њен садржај и одложите га у отворени контејнер.

  • Одмакните кревет од зида и уверите се да постељина не додирује под.

  • Очистите неред и запечатите пукотине у зидовима да бисте елиминисали скровишта за бубе.

  • Обуците свој душек и опругу у навлаку отпорну на стенице.

  • Затворите заражене предмете у пластичне кесе, затим их испразните у сушару и пустите да се загревају најмање 30 минута.

  • Ставите пресретаче стеница испод ногу кревета и другог намештаја.

  • Користите заптивач за заптивање пукотина око постоља, електричних утичница и других места где се бубе могу сакрити.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here