Не плаћајте само своје рачуне – обратите пажњу“,

Заборавите дневни латте од 5 долара као већ истрошени пример мање од пажљиве потрошње. Један финансијски саветник је имао клијента који је трошио око 3.000 долара месечно на суши - а да тога није био свестан. Саветник је убедио свог клијента да прати месечну потрошњу и обојица су били изненађени резултатима.

Решење: одлука о томе колико је клијент желео да потроши на суши. Било 3.000 долара или нешто мање, то би постало део финансијског плана.

Ако желите да направите јастук за готовину, уштедите нешто и предухитрите своје рачуне, није ствар у жртвовању ствари у којима уживате.

Ради се о обраћању пажње.

Уочите своје могућности за уштеду Погледајте анализу ваше потрошње да бисте приказали своје највеће трендове потрошње и где можете да смањите. ПРОНАЂИТЕ ДОДАТНЕ УШТЕДЕ

Шта кошта бити ти?

Пре него што почне да говори о улагању једног долара, Џо Лум, сертификовани финансијски планер у Сан Рамону у Калифорнији, води први разговор са клијентом питајући га „Шта кошта да будеш ти на месечном нивоу?"

Неки људи могу сматрати да управљање новцем са буџетом изгледа као да следите дијету да бисте изгубили тежину - жртвовање и ограничавање понашања.

„Скоро да кажњавате себе“, каже Лум, „али то заиста не мора бити тако."

Кључно је знати шта трошите, редовно пратити те трошкове и избегавати враћање у старе навике, додаје он.

„Већина људи креира буџет, не знајући како троше новац“, каже Адам Хагерман, сертификовани финансијски планер из Мериленда. Он каже да су трошкови за храну често „најнеуспешнији“ на основу перцепције пре буџета — „шта мисле да троше у односу на оно што заправо раде. Понекад може бити и неколико стотина долара разлике."

Трошкови за вечеру и забаву такође могу бити већи од очекиваних пре провере реалности потрошње.

Планирање повремених, али суштинских, трошкова

Предвиђање ванредних, али ипак неопходних, повремених трошкова и издвајање новца унапред могу вам помоћи да избегнете урањање у дугорочну штедњу, као што је одлазак у пензију, или коришћење средстава намењених правим хитним случајевима.

„Оно што понекад збуни људе су познати, али периодични трошкови. Ствари као што су гуме на вашем аутомобилу“, каже Хагерман. „Није узбудљива куповина и није нешто што морате да радите сваког месеца, али када дође до тога, ако нисте уштедели за то, то на неки начин избаци многе људе из колосека."

Хагерман помаже клијентима да изграде такве готовинске јастуке креирањем „месечних категорија преокрета“ основних трошкова. Док се износ планира месечно, издаци се дешавају само по потреби.

Пажљиво трошење

Хагерман верује да је неопходно видети шта сте потрошили у последњих 30 дана.

Да би се ограничили дискрециони трошкови — те жеље, а не потребе — он предлаже да се одвоје касе за готовину.

Међутим, уместо старомодних коверти готовине посвећене једној или другој категорији потрошње, Хагерман је заинтригиран сервисом под називом Кубе Монеи.

То је дебитна картица са нултим стањем док не доделите одређене износе уобичајеним буџетским категоријама. Унапред овлашћујете куповину из дигиталне коверте, која се зове Кубе, пре употребе картице. Каже да је то пажљив начин да дисциплинујете своју потрошњу без бриге о прекорачењу.

„Морате да уђете у апликацију да бисте убацили новац на своју дебитну картицу да бисте чак могли да обавите куповину. То је дефиниција проактивног буџетирања“, каже Хагерман. Каже да није инвеститор у услугу, али мисли да би могло бити од помоћи ако апликација испуни свој потенцијал.

Друге апликације за буџетирање, као што су ПоцкетГуард, Минт и Иоу Неед а Будгет, користе различите стратегије за праћење потрошње.

'Гласајте' за трошкове које желите да задржите

Лум каже да је једна од највећих иронија то што нас позивају да аутоматизујемо улагање и штедњу. Али исти приступ трошењу, као што су периодичне услуге плаћања рачуна, АпплеПаи и онлајн куповине, може довести до тога да не будете свесни куда иде сав ваш новац.

„Учинили смо све лакшим да се одвојите од вашег новца“, каже Лум. „Можете да прођете кроз сезоне и сезоне свог живота, а да никада не приметите да заправо нисте уштедели новац."

Он препоручује да привремено искључите услуге аутоматског плаћања како бисте могли да „гласате“ за трошкове које желите да задржите.

Лум каже, када прво платите себи, а затим обрачунате фиксне трошкове, бићете слободни да трошите како желите, уместо да се осећате кривим за сваку ситницу коју купујете. Циљ је, каже он клијентима, да:

  1. Уштедите 40 центи сваког долара за понети кући.

  2. Платите најосновније.

Остало је, каже Лум, за забаву. „Можете бити слободни и осећати се добро због тога, знајући да сте се побринули за један и два“, каже он.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here