Дубаи Инвестментс Парк: Постављање нових мерила у одрживости“,

Дубаи Инвестментс Парк [ДИП, највећа интегрисана комерцијална, индустријска и стамбена заједница на Блиском истоку и у потпуности у власништву Дубаи Инвестментс ПЈСЦ, један је од еколошки најприхватљивијих објеката у Дубаију, захваљујући свом интегрисаном приступу одрживости.

Још од израде свог мастер плана 1997. године, ДИП је тежио стварању енергетски ефикасног и одрживог живота који је погодан и за породице и за предузећа широм својих индустријских, комерцијалних и стамбених зона.

Сведочанство о посвећености ДИП-а одрживости може се проценити из чињенице да је у последњих 10 година ДИП смањио загађење угљен-диоксидом за преко 1.25 милиона тона кроз свој енергетски ефикасан програм одрживости, са плановима за даље смањење у наредним годинама. ДИП-ове иницијативе за одрживост помогле су у рециклажи преко 51 милиона кубних метара отпадне воде у последњих 10 година.

У просеку, око 31.500 кубних метара отпадних вода се испусти сваког дана из кућних и индустријских објеката у оквиру ДИП-а. Преко 90% рециклиране отпадне воде, која се пречишћава у ДИП постројењу за пречишћавање отпадних вода [СТП, користи се за наводњавање и уређење простора у оквиру ДИП-а.

Слично томе, током последњих 10 година, ДИП је помогао да се држи са пута 1.48 милиона камиона за одлагање отпадних вода до оближњих СТП-ова, што је резултирало укупним смањењем емисије ЦО2 од 777.913 тона.”

Одрживи еколошки приступ ДИП-а такође оптимизује мобилност људи и смањује просечну удаљеност путовања до посла или школе. Тиме је избјегнуто 20.000 дневних путовања аутомобилом ван просторија ДИП-а, што је еквивалентно смањењу емисије ЦО2 за 311.475 тона.

„ДИП је једна од највећих пословних и стамбених заједница на Блиском истоку и наш допринос одрживости је значајан из године у годину.’ – Омар Месмар, генерални директор ДИП-а

ДИП је такође једна од зелених зона у Дубаију са преко 20.000 стабала засађених у заједничким просторијама и затвореним заједницама у комплексу, као и уређеним крајоликом дуж 70 км поред пута. Обавезно је да пословни клијенти ДИП-а уреде између 10-20% својих парцела. Плантажа помаже да се обезбеди и апсорбује 4.192 тоне ЦО2 из атмосфере и чини је бољим местом за живот.

Компанија Дубаи Инвестментс заједничког улагања Емиратес Дистрицт Цоолинг [ЕМИЦООЛ обезбеђује даљинско хлађење за предузећа и домаћинства ДИП-а са оперативним капацитетом од 52.898 тона расхладне опреме. Централна расхладна постројења је помогла да се спаси 312 људи.95 милиона кВх електричне енергије (користећи 34% мање од традиционалне АЦ), што је еквивалентно смањењу 159.028 тона ЦО2. Осим уштеде електричне енергије, такође помаже да се смањи цурење расхладног средства у атмосферу.

господин. Омар Месмар, генерални директор ДИП-а, рекао је: „Од нашег оснивања 1997. године, остали смо посвећени одрживој пракси која користи ДИП заједници. ДИП је једна од највећих пословних и стамбених заједница на Блиском истоку и наш допринос одрживости је значајан из године у годину. Конзистентно смо подизали стандард да бисмо достигли веће висине у нашим напорима за одрживост.”

Поред проширења својих одрживих инфраструктурних могућности, ДИП наставља да блиско сарађује са кључним заинтересованим странама на неговању еколошке свести и акције усмерене на локалне заједнице и предузећа. ДИП је једно од најдинамичнијих пословних центара у Дубаију са скоро 3.500 компанија које су већ основане у тој области.

Пут који предстоји изгледа још зеленије за ДИП, са новим развојем у области обновљивих извора енергије, бољом мрежом путева са побољшаним јавним превозом, као и новим плановима за проширење постројења за пречишћавање воде, централних расхладних постројења и пејзажних подручја.

Јединствени, самостални индустријски, комерцијални и стамбени комплекс мешовите намене који се простире на површини од 2.300 хектара, ДИП је дизајниран као град у граду који нуди инфраструктуру светске класе и изванредне објекте и услуге, а сви су стратешки лоцирани. само неколико минута од међународног аеродрома Ал Мактум и луке Џебел Али.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here