Порески кредити и олакшице за образовање које можете затражити у 2020,

Ако сте платили колеџ прошле године, можда ћете моћи да затражите амерички кредит за могућност или кредит за доживотно учење, или одбитак школарине и накнада. Амерички кредит за могућност је генерално највреднији порески кредит за образовање, ако се квалификујете.

Можете тражити ове пореске кредите и одбитке за образовање чак и ако сте школу платили студентским кредитом. Родитељи такође могу да искористе предност, све док не одаберу статус одвојене пријаве у браку. Ево шта треба да знате о свакој опцији.

» ВИШЕ: Водич за НердВаллет за најбољи порески софтвер

Америцан Оппортунити Цредит

Како то функционише: Можете да смањите свој порески рачун за до 2.500 долара ако сте прошле године платили толико трошкова додипломског образовања. Амерички порески кредит вам омогућава да затражите свих првих 2.000 долара које сте потрошили на школарину, књиге, опрему и школарине - али не и трошкове живота или превоз - плус 25% од наредних 2.000 долара, за укупно 2.500 долара.

Ко може да затражи: Амерички кредит за прилику је посебно намењен студентима основних студија и њиховим родитељима. Можете тражити кредит на порезе највише четири године. Ваши родитељи ће затражити кредит ако су платили ваше трошкове школовања и ако сте наведени као издржавано лице по њиховом повратку.

Неопходна сазнања за матуранте 2021. Погледајте НердВаллет и Инцептиа водич за кретање новца и каријере након факултета. ПРЕУЗМИТЕ БЕСПЛАТНО

Можете добити пуни порески кредит за образовање ако је ваш модификовани прилагођени бруто приход, или МАГИ, био 80.000 долара или мање у 2020. (160.000 долара или мање ако порез поднесете заједно са супружником). Ако је ваш МАГИ био између 80.000 и 90.000 долара (160.000 и 180.000 долара за заједничке филере), на крају ћете добити смањен кредит. Ако зарадите више од тога, не можете тражити овај кредит.

Шта вреди: Амерички кредит за прилике смањује износ пореза који плаћате. Ако дугујете 3.000 долара пореза и добијете пуни кредит од 2.500 долара, на пример, мораћете да платите само 500 долара пореској управи.

Да ли се амерички кредит за могућности враћа? да. И даље можете добити 40% вредности америчког опортунитетног пореског кредита — до 1.000 долара — чак и ако нисте зарадили никакав приход прошле године или не дугујете порез. На пример, ако сте се квалификовали за повраћај средстава, овај кредит би могао да повећа износ који бисте добили до 1.000 УСД. Зато је амерички опортунитетни кредит обично најбоља пореска олакшица за образовање за студенте и њихове породице.

» ВИШЕ: Водич за подношење пореза са студентским кредитима

Кредит за доживотно учење

Како то функционише: Можете затражити 20% од првих 10.000 долара које сте платили за школарину и накнаде у 2020. години, за највише 2.000 долара. Попут америчког пореског кредита за могућности, кредит за доживотно учење не рачуна трошкове живота или превоз као прихватљиве трошкове. Али можете да захтевате књиге или материјале потребне за курсеве.

Ко то може да затражи: Кредит за доживотно учење није само за студенте или њихове родитеље. Кредит се односи на студенте додипломских, постдипломских и недипломираних или стручних студената, и нема ограничења у броју година на које можете да га тражите. Дакле, идеалан је за дипломиране студенте или било кога ко похађа часове како би развили нове вештине, чак и ако сте раније тражили амерички порески кредит за своје порезе. Не можете тражити и кредит за америчке прилике и кредит за доживотно учење у истој години.

Колико вреди: Можете да затражите кредит ако је ваш МАГИ био мањи од 59.000 УСД (118.000 УСД ако сте поднели заједнички) прошле године. Ако је ваш МАГИ био између 59.000 и 69.000 долара (118.000 до 138.000 долара ако сте поднели заједнички), можете добити смањени кредит. Не можете добити кредит ако је ваш МАГИ био више од 69.000 долара (138.000 долара ако сте у браку и заједно подносите документе).

Да ли се кредит за доживотно учење може вратити? Не. Не можете добити кредит за доживотно учење као повраћај ако нисте зарадили никакав приход или не дугујете порез.

Листа је овде. Погледајте истакнуте студентске кредите и опције рефинансирања за 2021. Све подржано тоном штреберских истраживања. Погледајте победнике

Одбитак школарине и такси

Како то функционише: Можете одбити до 4.000 долара од свог бруто прихода за новац који сте потрошили на прихватљиве трошкове образовања у пореској 2020. Ови трошкови укључују школарину, накнаде, књиге, залихе и друге куповине које ваша школа захтева. Као и код пореских кредита за образовање, лични трошкови као што су превоз и соба и пансион не испуњавају услове за овај одбитак.

Одбитак школарине и школарине првобитно је истекао крајем 2017. године, али је касније продужен до децембра. 31, 2020.

Ко то може затражити: Одбитак школарине и школарина доступан је студентима и родитељима који су зарадили мање од 65.000 долара (или 130.000 долара ако се венчају заједно) 2020. Они који су зарадили између 65.000 и 80.000 долара (160.000 долара, ако подносе заједно) могу имати право на одбитак од 2.000 долара.

Не можете тражити одбитак школарине и школарине и кредит за порез на образовање у истој години за истог студента. Ако се квалификујете за више пореских олакшица за образовање, порески стручњак или софтвер за припрему пореза на мрежи могу да вам помогну да одредите шта је вредније за вас.

Шта вреди: Одбитак школарине и накнада смањује ваш опорезиви приход до 4000 УСД, ако се квалификујете за максимални одбитак. Смањење вашег опорезивог прихода вероватно вам неће уштедети толико новца колико добијање пореског кредита, али одбитак школарине и накнада може бити од користи онима који се не квалификују за амерички кредит за могућност или кредит за доживотно учење.

» ВИШЕ: Разлика између пореских кредита и пореских олакшица

Обрасци пореза на образовање

У јануару ваша школа ће вам послати образац 1098-Т, изјаву о школарини која показује трошкове образовања које сте платили за годину. Користићете тај образац да унесете одговарајуће износе у своју пореску пријаву да бисте затражили кредит или одбитак пореза на образовање.

Ако сте ви или ваши родитељи такође плаћали студентске кредите, можда ћете моћи да одбијете камату на студентски зајам од опорезивог прихода. Ако сте платили више од 600 долара камате, ваш сервисер ће вам аутоматски послати образац 1098-Е. И даље можете да одбијете камату ако сте платили мање од 600 долара, али ћете морати да питате свог сервисера за образац.

Ако је ваша компанија обезбедила средства за помоћ у образовању — као што је надокнада школарине или отплата студентског кредита послодавца — до 5250 УСД може да се искључи из вашег опорезивог прихода. Уплате студентског кредита морају бити извршене након 27. марта 2020. да бисте били квалификовани.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here