Хитни фонд: шта је то и зашто је важно

Шта је фонд за ванредне ситуације?

Фонд за хитне случајеве је банковни рачун са новцем издвојеним за плаћање великих, неочекиваних трошкова, као што су:

  • Непредвиђени медицински трошкови.

  • Поправка или замена кућних апарата.

  • Главне поправке аутомобила.

  • Незапосленост.

Зашто ми треба фонд за хитне случајеве?

Средства за хитне случајеве стварају финансијски тампон који вас може одржати на површини у тренутку потребе без потребе да се ослањате на кредитне картице или кредите са високим каматама. Може бити посебно важно имати фонд за хитне случајеве ако имате дугове, јер вам може помоћи да избегнете више задуживања.

„Један од првих корака у извлачењу из дугова је да себи дате начин да не задужујете даље“, каже колумнисткиња НердВаллета Лиз Вестон.

НердВаллет водич за ЦОВИД-19 Добијте одговоре о стимулативним проверама, олакшицама, промени путних политика и управљању финансијама. ИСТРАЖИТЕ НАШ ВОДИЧ

Колико треба да уштедим?

Кратак одговор: Ако почнете од малог, покушајте да издвојите најмање 500 УСД, али дођите до трошкова у вредности од пола године.

Дугачак одговор: Прави износ за вас зависи од ваших финансијских прилика, али добро правило је да имате довољно да покријете трошкове живота у вредности од три до шест месеци. (Можда ће вам требати више ако сте слободни или радите сезонски, на пример, или ако би ваш посао било тешко заменити.) Ако ипак изгубите посао, могли бисте да користите новац за плаћање потрепштина док нађете нови, или би средства могла да допуне ваше накнаде за незапослене. Почните са малим, каже Вестон, али почните.

Ако уштедите чак 500 долара, можете се извући из многих финансијских проблема. Одложите нешто сада и изградите свој фонд током времена.

» Тражите најбоље опције за уштеду? Ево наших избора за најбоље штедне рачуне у целини.

Где да ставим свој фонд за хитне случајеве?

Штедни рачун са високом каматном стопом и лаким приступом. Пошто хитан случај може да се догоди у било ком тренутку, брз приступ је кључан. Дакле, не би требало да буде везан за дугорочни инвестициони фонд. Али рачун треба да буде одвојен од банковног рачуна који користите свакодневно, тако да нисте у искушењу да уроните у своје резерве.

Штедни рачун са високим приносом је добро место за ваш новац. Федерално је осигуран до 250.000 долара, тако да је сигуран. Новац доноси камату, а ви можете брзо приступити готовини када је потребно, било путем повлачења или трансфера средстава.

 » Погледајте врхунске штедне рачуне са високим приносом

ЦД за управљање готовином штедње Провера тржишта новца Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

ЛендингЦлуб Штедња високог приноса

АПИ

0.60%

Мин. стање за АПИ

$2,500

Сазнајте више

Федерално осигуран од стране НЦУА

Аллиант Цредит Унион Хигх-Рате штедња

АПИ

0.55%

Мин. стање за АПИ

$100

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Откријте банковну штедњу на мрежи

АПИ

0.40% Оглашени онлајн штедни рачун АПИ је тачан од 02.12.2021

Мин. стање за АПИ

$0

Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Сазнајте више

на веб страници СоФи-ја

СоФи Монеи®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

500 долара

Сазнајте више

на веб страници Веалтхфронт-а

Веалтхфронт готовински рачун

АПИ

0.10%

Мин. стање за АПИ

$1

ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

0.70%

Термин

2 године

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

1.00%

Термин

5 година

Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Рачун потрошње звона

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Оне Спенд

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цити провера приоритета

АПИ

0.03%0.03% годишњег процентуалног приноса

Мјесечна накнада

$30

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Провера награда ЛендингЦлуб-а

АПИ

0.10%0.10% АПИ на стање од $2,500–$99,999

Мјесечна накнада

$0

Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Рачун тржишта новца ЦИТ банке

АПИ

0.45%

Мин. стање за АПИ

$0.01

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Куонтиц рачун на тржишту новца

АПИ

0.40%

Мин. стање за АПИ

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Тржиште новца са високим приносом Акос Банк®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

$0

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ НАЛОГА

Како да направим фонд за хитне случајеве?

  1. Израчунајте укупан износ који желите да сачувате. Користите НердВаллет калкулатор хитне штедње у наставку ако вам је потребна помоћ да израчунате своје трошкове за шест месеци.

  2. Поставите циљ месечне уштеде. Ово ће вам стећи навику да редовно штедите и учиниће задатак мање застрашујућим. Један од начина да то урадите је да аутоматски пребаците средства на ваш штедни рачун сваки пут када добијете исплату.

  3. Аутоматски пребаците новац на свој штедни рачун. Ако ваш послодавац нуди директан депозит, постоји велика шанса да може поделити вашу плату између више текућих и штедних рачуна, тако да се ваш циљ месечне штедње реши без додиривања вашег текућег рачуна.

  4. Задржи кусур. Користите мобилну технологију да аутоматски уштедите сваки пут када обавите куповину. Постоје апликације фокусиране на штедњу које се повезују са чековним или другим рачунима потрошње како би заокружили износе куповине у вашим трансакцијама. Додатни износ се аутоматски преноси на  штедни рачун. Ако обично трошите готовину, можете узети свој кусур, или можда новчанице од 1 и 5 долара након што разбијете 20 долара, и баците нешто у теглу код куће. Када се тегла напуни, однесите је у банку и положите готовину.

  5. Сачувајте поврат пореза. Ово добијате једном годишње - и само ако очекујете повраћај новца. Чување може бити једноставан начин да повећате своју резерву за хитне случајеве. Када поднесете своје порезе, размислите о томе да повраћај новца буде депонован директно на ваш рачун за хитне случајеве. Алтернативно, можете прилагодити свој порески образац В-4 тако да имате мање задржаног новца. Затим усмерите додатни новац у свој фонд за хитне случајеве.

  6. Процените и прилагодите доприносе. Пријавите се након неколико месеци да видите колико штедите и прилагодите се ако је потребно, посебно ако сте недавно повукли новац из свог фонда за хитне случајеве. С друге стране, ако сте уштедели довољно да покријете шест месеци трошкова и имате додатни новац, можда бисте размислили о улагању додатних средстава.

» Ево шта да урадите ако сте забринути да имате превише у свом фонду за хитне случајеве.

Када штедите, повуците границу између хитних случајева и свега осталог. У ствари, када достигнете разуман праг хитне штедње, каже Вестон, добра је идеја да отворите још један штедни рачун за нередовне, али неизбежне ставке, као што су одржавање аутомобила, одмори и одећа. Ако вам је потребна помоћ да останете организовани, многе банке дозвољавају клијентима да креирају и означавају подрачуне за различите финансијске циљеве.

Свако треба да штеди за неочекивано. Имати нешто у резерви може значити разлику између преживљавања краткорочне финансијске олује или дубоког задуживања.

Користите овај калкулатор да бисте започели. Потребно је само неколико минута:

Назад на врх

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here