Кредити запосленима: да ли треба да позајмите од свог послодавца?

Ако сте у финансијским проблемима, можда бисте помислили да тражите аванс на следећу плату, коју неки послодавци нуде преко треће стране као део својих пакета бенефиција.

Ови кредити могу бити јефтин начин задуживања и могу вам помоћи да изградите кредит. Али они наплаћују камату, а плаћање за рани приступ сопственом новцу може довести до неодрживих финансијских навика.

Ево шта треба да знате о авансима на плате које обезбеђује послодавац, као и о алтернативним начинима да брзо добијете готовину.

Плата иде преко вашег послодавца

ХонеиБее, Салари Финанце и ТруеЦоннецт пружају мале личне зајмове — обично до 5.000 долара — преко портала за бенефиције послодавца.

Ове компаније гледају податке о запослењу и приходима како би осигурале ваш зајам, али могу узети у обзир и ваш кредит. На пример, Салари Финанце врши тежак повлачење кредита да би одобрио зајмопримце, али ТруеЦоннецт каже да не узима у обзир ваш кредитни резултат за зајмове од 5.000 долара или мање. Оба пријављују уплате кредитним бироима, што значи да плаћање на време може побољшати ваш кредит.

Годишње процентуалне стопе на ове кредите могу достићи и двоцифрене. На пример, Салари Финанце наплаћује АПР између 5.90% и 19.9%.

Услови плаћања се крећу од неколико месеци до неколико година, а отплате кредита се одбијају од плате запосленог. Ако прекинете радни однос, и даље сте одговорни за плаћање кредита. Компанија може да користи информације о вашем банковном рачуну за наплату отплате ако не може да је добије од ваше плате, иако кажу да ће радити са зајмопримцима који напусте посао.

Предности и мане аванса на плате које спонзорише послодавац

Прос

Приступ фондовима са ниским трошковима: Са једноцифреним и двоцифреним каматним стопама, ови кредити ће вероватно бити приступачнији од кредита до дана исплате, који могу имати стопе и до 400%.

Кредитно извештавање: Ако зајмодавац пријави ваша плаћања кредитним бироима, зајам ће вам помоћи да изградите кредит за следећи пут када желите да позајмите. То није најбољи избор ако је ваш циљ само да добијете кредит, али је предност коју друге алтернативе зајма до плате можда не нуде.

Финансијско образовање: ТруеЦоннецт и Салари Финанце нуде финансијско образовање које вам може помоћи да разумете своју ситуацију и пронађете путеве да је побољшате.

Цонс

Плаћање за позајмљивање сопственог новца: Када плаћате камату на зајам који спонзорише послодавац, у суштини плаћате да позајмите свој новац.

То није боља корист од више новца: Ако ваш послодавац нуди овај програм као бенефицију, размислите да ли је то боља предност од већег прихода. Ако користите ове кредите, кажу заговорници потрошача, можда би вам било боље да тражите посао који се више плаћа.

Кредити запосленима вс. апликације за позајмице

Апликације за зајам као што су Еарнин и Даве такође пружају директне авансе на плате, обично до неколико стотина долара. Уместо да наплаћују камату, ове апликације наплаћују претплату или савете.

Еарнин је мобилна апликација која тражи ваш временски лист и омогућава вам да уновчите до 500 долара новца који сте зарадили пре датума исплате.

Дејв вам омогућава да позајмите до 200 долара ако имате рачун за потрошњу са њим, или 100 долара ако га немате, и задужује износ зајма са вашег рачуна следећег дана исплате.

Обе апликације траже од корисника да плате опциони „напојницу“ и нуде друге функције као што су обавештења када је стање на налогу мало.

За разлику од кредита за запослене, ове апликације за плаћање унапред обично не проверавају ваш кредит и не пријављују аутоматски ваша плаћања кредитним бироима.

Слично кредитима за запослене, најбоље их је користити за мале, ретке хитне случајеве. Ако позајмите од њих, НердВаллет препоручује да одбијете напојницу.

Алтернативе за зајам запослених

Посматрајте зајам за запослене као само једну од многих опција за брзу готовину које имате. Ево неколико алтернатива које треба размотрити:

Зајмови банке или кредитне уније: Ако ваша банка или кредитна унија нуди личне зајмове, то би могло бити добро место за почетак. Можете добити своја средства у року од недељу дана и не морате да се ослањате на свог послодавца да бисте добили ову врсту зајма.

Онлине зајмови: Онлине зајмодавци такође нуде личне зајмове и прилагођавају своје производе зајмопримцима у свим кредитним групама. Чак и ако имате лошу кредитну способност, можете се квалификовати за онлајн зајам на основу других информација. Ови зајмови се често могу финансирати истог дана или дана након што сте одобрени, а износи иду и до око 1.000 долара.

» ВИШЕ: Упоредите мале личне зајмове

Споредне свирке: Размислите о другом послу да бисте зарадили додатни приход. Постоје онлајн и офлајн опције, од дељене вожње до анкетирања. Ово вам можда неће донети тренутну готовину, али је начин да добијете новац без плаћања.

Кругови позајмљивања: Можете формирати круг позајмљивања са неким пријатељима или члановима породице. У овим круговима, свако даје одређену количину новца сваког месеца, а једна особа добија цео пот. То је дугорочна обавеза, али може бити од користи када се појаве хитни трошкови.

Позајмите од пријатеља или члана породице: Може бити тешко тражити од некога новац, али то је један од начина да сачувате свој кредит и добијете поштену провизију. Ви и ваш пријатељ или члан породице можете чак саставити уговор који укључује услове отплате и камату.

Припрема за следећи пут

Пре него што будете морали да позајмите следећи пут, размислите о томе да сада направите буџет који укључује мало простора за уштеде, жеље и потребе. НердВаллет препоручује буџет 50/30/20, који додељује део ваше плате за уштеде. Циљ од 500 долара у фонду за хитне случајеве је добро место за почетак.

Погледајте свој новац на једном месту

Апликација НердВаллет збраја ваше трошкове и показује вам колико трошите на ствари као што су храна, рачуни, путовања и још много тога. Осим тога, показаће вам начине да уштедите велике количине.

ЗАПОЧНИТЕ — БЕСПЛАТНО ЈЕ

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here