Крај одлагања студентског зајма биће оштрији за жене

„Не да прецртавамо појединачна искуства која су могла бити добра или лоша (током пандемије), али више се брине за жене које имају дугове на факултету и зарађују мање новца“, каже Кетрин Ен Едвардс, економиста у Ранд Цорп., непрофитни истраживачки центар за глобалну политику.

Када се пауза плаћања савезног студентског зајма заврши након јануара. 31. 2022. отплата ће бити посебно тешка за одређене групе жена које су виделе да им је зарада нагло пала, кажу стручњаци.

Студентски дуг је већ био већи проблем за жене

Иако жене надмашују мушкарце по степену образовања, жене такође имају већи студентски дуг. Анализа федералних података из 2021. коју је спровело Америчко удружење универзитетских жена показала је да жене носе просечно оптерећење студентског кредита од 31.276 долара, око 7% више од мушкараца.

Једном када жене уђу на посао, мање су у могућности да отплате тај дуг због разлика у зарадама које су резултат полних и — за црне и Хиспаноамеричке жене — расних разлика у платама, кажу многи стручњаци.

„(Зајмопримци) нагомилавају овај дуг, а онда се појављује нешто попут пандемије, откривајући проблеме који су већ присутни“, каже Доминик Бејкер, доцент образовне политике на Соутхерн Метходист Универзитету у Даласу.

Жене су могле да виде да им се доживотна зарада смањује

Рецимо да сте жена у партнерској вези са мушкарцем. Обоје радите, али он зарађује више од вас. Када је пандемија ударила, дневни боравак вашег малишана је затворен, а ваше дете основношколског узраста прешло је на учење од куће. Вас двоје нисте успели да се бринете о деци и да задржите посао. Од кога можете очекивати да ће први напустити посао?

„Нисмо успели да људи лако узму слободно време или имају флексибилније распореде да би такође могли да брину о другима“, каже Бејкер. “То ствара окружење у којем су жене морале да успоре или зауставе своје учешће на тржишту рада док покушавају да брину о другима.”

Жене би могло потрајати да се врате: Скоро 1.66 милиона жена напустило је радну снагу и није се вратило од фебруара 2020. до августа 2021. године, према подацима федералног Бироа за статистику рада.

Напуштање радне снаге у било ком временском периоду може имати дугорочне ефекте на доживотну зараду, каже Едвардс. Спорије повећање зараде могло би да изазове отплату дуга.

Жене нису морале да изгубе посао да би биле у неповољном положају

Дошло је и до промена у начину рада жена које би могле имати трајни утицај, кажу стручњаци, укључујући скраћено радно време, слободно време за негу и прелазак на флексибилније или мање плаћене послове.

Сада када послодавци знају више о детаљима живота запослених захваљујући видео позивима, додаје Едвардс, може се сматрати да су жене са децом мање посвећене послу и да би могле да буду препуштене напредовању.

Жене су често одговорне за старије рођаке поред деце и од њих се очекује да напусте посао да би обезбедиле негу, каже Кејт Нилсон, виши директор за јавну политику, правно заступање и истраживање Удружења жена америчких универзитета. „Ако будете имали среће, то је покушај неколико недеља, а ако нисте, то је много дуже и може бити невероватно ометајуће“, додаје Нилсон.

Жене са дуговима и без дипломе су најугроженије

Жене које имају студентски дуг, али не и дипломе, биће најрањивије изазовима плаћања у фебруару.

Нејасно је тачно колико жена спада у ову категорију, али већина студената који похађају факултете узимају кредите, а скоро 40% студената не заврши дипломе у року од шест година од уписа на факултет, према подацима Националног Центар за статистику образовања.

Преузимање дугова без завршетка факултета оставља зајмопримце да носе дуг без могућности за каријеру и бенефиција доживотне зараде од факултетске дипломе. Ово може довести до тога да зајмопримци пропусте плаћања и неисплате, што има последице као што су заплена плата, оштећени кредит и губитак квалификованости за безбедносне мреже савезних студентских кредита.

Пронађите начине да добијете помоћ око плаћања кредита

Када се пауза плаћања студентског кредита заврши, сви зајмопримци имају опције да одрже своје рачуне у добром стању и избегну неизвршење обавеза. То укључује упис у план отплате заснован на приходима — који поставља уплате на 0 долара ако сте незапослени — или тражење паузе за плаћање (овај пут са каматама).

Мораћете да контактирате свог кредитног сервисера да бисте променили план плаћања. Имајте на уму да се ваш сервисер за кредит можда променио током паузе плаћања. Уверите се да ваш тренутни сервисер има ваше најновије контакт информације.

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс. 

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here