ЕТФ вс. Заједнички фонд: шта треба знати пре улагања

ЕТФ-ови и заједнички фондови удружују новац инвеститора у колекцију хартија од вредности, омогућавајући инвеститорима да диверзификују без потребе да купују и управљају појединачним средствима. Али ЕТФ-ови су тренутно миљеници света инвестирања, делом због роботских саветника, који их често користе у портфолију клијената. Њихов раст је био брз: 2003. било је само 123 ЕТФ-а у Сједињеним Државама. 2020. било их је преко 2.000.

Па зашто су ЕТФ-ови порасли у популарности? Укратко, они нуде исте предности диверзификације као и заједнички фондови, али често по много нижим трошковима за инвеститора. Постоји и још неколико разлика које треба разумети пре него што одаберете једну у односу на другу.

Једно упозорење за почетак: У наставку упоређујемо ЕТФ-ове и заједничке фондове којима се активно управља, али пасивно управљани заједнички фондови - познатији као индексни фондови - такође постоје. Индексни фондови доносе неке од истих предности ЕТФ-ова, али још увек постоје неке разлике које треба приметити. Можете да упоредите индексне фондове и ЕТФ-ове ако су ова возила већа ваша брзина од заједничких фондова којима се активно управља.

» Сазнајте више: Шта је ЕТФ?

Највеће разлике између заједничких фондова и ЕТФ-ова

1. Како се њима управља

Уобичајено, заједничким фондовима управља професионални менаџер који покушава да победи тржиште куповином и продајом акција користећи своју експертизу за инвестирање. Ово се зове активно управљање и често се претвара у веће трошкове за инвеститоре.

С друге стране, ЕТФ-ови су обично пасивно управљани фондови. Ова средства аутоматски прате унапред одабрани индекс, као што је С&П 500 или Насдак 100. Постоји неколико ЕТФ-ова којима се активно управља, који више функционишу као заједнички фондови и имају веће накнаде као резултат.

Док фондови којима се активно управља може краткорочно надмашити ЕТФ-ове, дугорочни резултати говоре другу причу. Између виших коефицијената трошкова и мало вероватноће да ће увек изнова победити тржиште, заједнички фондови којима се активно управља често остварују ниже приносе у поређењу са ЕТФ-овима на дужи рок.

» Спремни за почетак? Погледајте најбоље онлине брокере НердВаллет-а за улагање у ЕТФ.

2. Њихови односи трошкова

Однос трошкова показује колико инвеститори плаћају сваке године, као проценат уложеног износа, да поседују фонд.

ЕТФ-ови којима се пасивно управља релативно су јефтини. Неки носе коефицијенте трошкова чак и до 0.03%, што значи да инвеститори плаћају само 0 долара.30 годишње за сваких 1.000 долара које уложе. Ово је знатно ниже од средстава којима се активно управља. У 2018. просечан годишњи коефицијент трошкова активно управљаних фондова био је 0.67%, у поређењу са просеком од 0.15% за средства којима се пасивно управља, као и већина ЕТФ-ова.

Али немојте претпостављати да су ЕТФ-ови увек најјефтинија опција на менију. Вреди упоредити ЕТФ-ове и заједничке фондове када разматрате своје опције улагања.

» Која је цена? Накнаде за заједничке фондове инвеститори треба да знају

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

3. Како се њима тргује

ЕТФ-ови обично прате индекс, али они су индексни фондови са преокретом: њима се тргује током дана попут акција, са њиховим ценама заснованим на понуди и потражњи. С друге стране, традиционални заједнички фондови, чак и они засновани на индексу, се одређују и тргују на крају сваког трговачког дана.

Структура трговања ЕТФ-овима слична акцијама такође значи да када купујете или продајете, можда ћете морати да платите провизију. Међутим, ово постаје све неуобичајено јер све више и више великих брокерских кућа укида провизије за трговину ЕТФ-ом, акцијама или опцијама. Иако је то одлична вест за купце ЕТФ-а, важно је запамтити да већина брокера и даље захтева да држите ЕТФ одређени број дана, или вам наплаћују накнаду. ЕТФ-ови обично нису намењени за дневно трговање.

» Сазнајте више: Све што треба да знате о ЕТФ-овима

4. Како су опорезовани

Због начина на који се њима управља, ЕТФ-ови су обично пореско ефикаснији од заједничких фондова. Ово може бити важно ако се ЕТФ држи на опорезивом рачуну, а не у оквиру рачуна за пензионисање са повлашћеним порезом, као што је ИРА или 401(к). Када инвеститор купи ЕТФ, нећете платити порез на капиталну добит осим ако се акције на крају не продају за профит.

С друге стране, заједнички фондови су структурирани на начин који тежи да поднесе већи порез на капиталну добит. Пошто се њима активно управља, средства у заједничком фонду се често купују и продају чешће. Када се ради о добити, порези на капиталну добит се преносе на све који имају удео у фонду, чак и ако никада нисте продали своје акције.

5. Минимална инвестиција

Заједнички фондови могу имати високе трошкове уласка: чак и заједнички фондови са циљним датумом, који помажу инвеститорима почетницима да штеде за одређене циљеве, често имају минимум од 1.000 долара или више. Међутим, ЕТФ-ови се могу купити деоницама, смањујући трошкове успостављања позиције или додавања постојеће.

Одлучите шта је најбоље за вас

Инвеститори не би требало да претпостављају да је било која инвестиција ниска цена. Увек је важно погледати испод хаубе све потенцијалне накнаде, а то важи и за ЕТФ-ове, упркос њиховој репутацији да су јефтини. Генерално, међутим, ЕТФ-ови су приступачна опција која инвеститорима даје широку изложеност тржишту, а и даље вам могу пружити диверсификацију.

Још једна ствар: ако нисте практични инвеститор, можда ћете бити срећнији у фонду са циљним датумом, који се аутоматски ребалансира за вас. Улагање у ЕТФ-ове значи преузимање те дужности или препуштање финансијског саветника или робот-саветника.

» Желите више опција? Погледајте наше изборе за најбоље брокере за средства.

Сазнајте више о секторским ЕТФ-овима:

  • Како одабрати праве биотехнолошке ЕТФ-ове за вас

  • Зашто златни ЕТФ-ови имају рекордну годину

  • ЕТФ-ови марихуане: на смоту или у диму?

  • Разумети С&П 500 ЕТФ-ове

  • Инвестирајте у иностранству? Погледајте кинеске ЕТФ-ове

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here