ЕТФ-ови: Како инвестирати и најбоља средства за одабир

Средства којима се тргује на берзи могу бити одлична улазна тачка на берзу за нове инвеститоре. Оне су јефтине и обично носе мањи ризик од појединачних акција, јер један фонд има разноврсну колекцију инвестиција. Можда је најбоље од свега то што ово нису компликовани финансијски производи. Ево како да идентификујете најбоље ЕТФ-ове за вас и како да их купите у само неколико корака.

Желите да видите наше најбоље ЕТФ изборе? Скочите на нашу листу испод.

Спремни за почетак улагања? Пратите четири корака у наставку.

Како купити ЕТФ

1. Отворите брокерски рачун

Биће вам потребан брокерски рачун за куповину и продају хартија од вредности као што су ЕТФ. Ако га још немате, погледајте наш ресурс о брокерским рачунима и како да га отворите. Ово се може урадити 100% на мрежи, а многе брокерске куће немају минимум рачуна, накнаде за трансакције или накнаде за неактивност. Отварање брокерског рачуна може звучати застрашујуће, али се заправо не разликује од отварања банковног рачуна.

Ако бисте радије да неко ради посао инвестирања за вас, можда ћете бити заинтересовани да отворите рачун код робо-саветника. Робо-савјетници граде и управљају инвестиционим портфељем за вас, често из ЕТФ-ова, за ниску годишњу накнаду (обично 0.25% стања на вашем рачуну). Пошто робо-саветници нуде куриране инвестиционе портфеље, можда нећете моћи да пронађете и инвестирате у ЕТФ-ове наведене изнад. Али то је део њихове привлачности - робо-саветник бира инвестиције за вас. Ево листе најбољих робо-саветника.

Да бисте прегледали и инвестирали у одређене ЕТФ-ове које желите, требаће вам брокерски рачун код онлајн брокера.

» Желите да упоредите опције? Погледајте комплетну листу наших најбољих брокера за ЕТФ инвеститоре.

2. Пронађите и упоредите ЕТФ-ове са алатима за скрининг

Сада када имате свој брокерски рачун, време је да одлучите које ЕТФ-ове купити. Без обзира да ли тражите најбоље ЕТФ-ове које смо навели изнад или бисте желели да сами тражите друге, постоји неколико начина да сузите своје ЕТФ опције како бисте олакшали процес селекције.

Већина брокера нуди снажне алате за скрининг за филтрирање универзума доступних ЕТФ-ова на основу различитих критеријума, као што су тип имовине, географија, индустрија, перформансе трговања или добављач средстава.

Постоји више од 2.000 ЕТФ-ова наведених у Сједињеним Државама.С. сами, тако да су скринери критични за проналажење ЕТФ-ова које тражите. Покушајте да користите следеће критеријуме у скринеру ваше брокерске куће да бисте их сузили:

 • Административни трошкови. Такође познати као коефицијент трошкова, ови трошкови смањују профит, тако да је ниже боље. Према Морнингстару, просечни коефицијент трошкова пондерисан средствима за пасивно управљане фондове био је 0.15% у 2018, тако да би ово могао бити добар број за почетак у вашем скринеру. Међутим, открићете да неки популарни ЕТФ-ови имају омјер трошкова много нижи од овог, тако да се не плашите да проверите испод просека.

 • Провизије. Ово су накнаде које плаћате по трансакцији када купујете или продајете ЕТФ. Срећом, провизије практично не постоје код већине великих онлајн брокера ових дана, али је добра идеја да проверите пре него што купите. Брокери који наплаћују провизију често нуде одабране ЕТФ-ове без провизије.

 • Волуме. Ово показује колико се акција трговало у датом временском периоду - то је показатељ колико је одређени фонд популаран.

 • Холдингс. Моћи ћете да видите највеће удјеле у фонду, што једноставно значи појединачне компаније у које фонд улаже.

 • Перформансе. Знате изреку: „Прошли учинак не указује на будуће поврате.Али ипак може бити корисно упоредити историју перформанси сличних фондова.

 • Цене трговања. ЕТФ-ови тргују попут акција; моћи ћете да видите тренутне цене, што диктира колико акција можете приуштити да купите.

» Још увек нисам сигуран како то функционише? Прво научите све о ЕТФ-овима.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

3. Поставите трговину

Процес куповине ЕТФ-ова је веома сличан процесу куповине акција. Идите до одељка „трговање“ на веб локацији ваше брокерске куће; у овом контексту, „трговина“ значи да или купујете или продајете ЕТФ. Купићете ЕТФ користећи његов симбол - ево више о томе и другим основним условима које ћете морати да знате:

Симбол ознаке

Јединствени идентификатор за ЕТФ који желите да купите. Обавезно проверите да ли имате исправан пре него што наставите.

Цена

Тренутна цена трговања је одређена:

 • „Понуда“ или највиша цена коју су купци спремни да плате.

 • „Питај“ или продавци по најнижој цени ће узети у замену.

Број акција

Број акција које желите да купите.

Врста поруџбине

Ови основни типови поруџбина би требали бити довољни, иако могу бити доступне додатне опције:

 • Тржишни налог: Купите што пре по најбољој доступној цени.

 • Ограничена поруџбина: Купујте само по одређеној цени (или нижој).

 • Стоп налог: Купите када се постигне одређена цена (стоп цена), извршавајући налог у потпуности.

 • Стоп-лимит налог: Када се достигне стоп цена, трговина се претвара у ограничени налог и испуњава се до тачке у којој се могу испунити одређени лимити цена.

Комисија

Цена по трговини коју ће брокерска кућа наплатити за своју услугу. Већина великих брокерских кућа сада нуди ЕТФ трговине без провизије.

Извор финансирања

Банковни рачун повезан са вашим брокерским рачуном — уверите се да има довољно средстава да покрије укупне трошкове.

А ево како то изгледа у брокерској кући, у овом случају Вангуард:

Напомена: Извор финансирања је уклоњен са ове слике.

Пре него што извршите своју наруџбу, имаћете прилику да још једном проверите да ли је све исправно. Уверите се да је ваша поруџбина подешена како је предвиђено: Проверите симбол тикера (ЕТФ-ови са сличним симболима тикера могу бити веома различити), тип поруџбине и да нисте направили грешку „дебели прст“ — на пример, укуцали сте 1.000 акције када сте намеравали да купите само 100.

4. Седите и опустите се

Честитамо, управо сте купили свој први ЕТФ. Ова средства могу помоћи у формирању основе добро диверзификованог портфеља и послужити као први корак у дуготрајној инвестицији на тржиштима. Нема потребе да компулзивно проверавате какав је учинак овог ЕТФ-а (или других ваших инвестиција), али можете приступити тим информацијама када вам затребају тако што ћете проверити симбол ознаке на веб локацији ваше брокерске куће или чак само тако што ћете га укуцати у Гоогле.

Испод је листа пет најбољих почетних ЕТФ-ова и преглед онога што ове инвестиције чини јаким кандидатима за инвеститоре почетнике.

Најбољи ЕТФ-ови са великим капиталом за јесен 2021

Један од начина да инвеститори почетници почну је куповина ЕТФ-ова који прате широке тржишне индексе, као што је С&П 500. Притом улажете у неке од највећих компанија у земљи, са циљем дугорочног поврата. Остали фактори које треба узети у обзир укључују ризик и однос трошкова фонда, што је износ који ћете плаћати сваке године за поседовање фонда – што је нижи однос трошкова, то ће мање појести ваше приносе.

Да бисмо дошли до наше листе, тражили смо ЕТФ-ове са коефицијентом трошкова испод 0.1% који држе највећи У.С.-компаније са седиштем. Наведена је и имовина фонда под управљањем и једногодишњи учинак.

Ево најјефтинијих ЕТФ-ова за јесен 2021. Прочитајте више у наставку за појединости сваког ЕТФ-а.

фонд

Симбол

Однос трошкова

1-годишњи учинак

БНИ Меллон УС Ларге Цап Цоре Екуити ЕТФ

БКЛЦ

0.00%

32.16%

СоФи Селецт 500 ЕТФ

СФИ

0.00%

34.21%

ЈП Морган Бетабуилдерс У.С. Екуити ЕТФ

ББУС

0.02%

33.82%

иСхарес Цоре С&П 500 ЕТФ

ИВВ

0.03%

33.43%

Вангуард Тотал Стоцк Маркет ЕТФ

ВТИ

0.03%

34.78%

Вангуард С&П 500 ЕТФ

ВОО

0.03%

33.48%

иСхарес Цоре С&П Тотал У.С. ЕТФ на берзи

ИТОТ

0.03%

34.69%

Шваб У.С. Ларге-Цап ЕТФ

СЦХКС

0.03%

34.17%

Шваб У.С. Широко тржиште ЕТФ

СЦХБ

0.03%

34.80%

СПДР портфолио С&П 500 ЕТФ

СПЛГ

0.03%

33.49%

СПДР портфолио С&П 1500 композитни берзански ЕТФ

СПТМ

0.03%

34.47%

иСхарес Морнингстар У.С. Екуити ЕТФ

ИЛЦБ

0.03%

30.35%

 • БНИ Меллон УС Ларге Цап Цоре Екуити ЕТФ (БКЛЦ)

 • СоФи Селецт 500 ЕТФ (СФИ)

 • ЈП Морган Бетабуилдерс У.С. Екуити ЕТФ (ББУС)

 • иСхарес Цоре С&П 500 ЕТФ (ИВВ)

БНИ Меллон УС Ларге Цап Цоре Екуити ЕТФ (БКЛЦ)

БКЛЦ има 0.00% коефицијента трошкова, што смањује ваше инвестиционе трошкове на ништа. Фонд је дизајниран да одговара учинку Морнингстар У.С. Индекс великих капа. Овај ЕТФ исплаћује тромесечне дивиденде.

СоФи Селецт 500 ЕТФ (СФИ)

СФИ се састоји од 500 највећих Удружених држава којима се јавно тргује.С. компаније и има за циљ да прати учинак Солацтиве СоФи УС 500 индекса раста. СФИ-ова прва три холдинга су Амазон, Аппле и Мицрософт.

ЈП Морган Бетабуилдерс У.С. Екуити ЕТФ (ББУС)

ББУС даје инвеститорима приступ 85% широког У.С. тржиште акција по разумно ниској цени и има секторску већину у информационој технологији.

иСхарес Цоре С&П 500 ЕТФ (ИВВ)

ИВВ даје инвеститорима изложеност компанијама из С&П 500 са фокусом на дугорочни раст и пореску ефикасност. Ово је добро успостављен ЕТФ који помаже инвеститорима да прате приносе С&П 500 више од 20 година.

Да ли ЕТФ-ови исплаћују дивиденде?

Да, све док основне акције које се држе у оквиру ЕТФ-а исплаћују дивиденде. Дивиденде ових компанија прикупља издавалац ЕТФ-а и дистрибуира их инвеститорима, обично тромесечно, на основу броја акција које инвеститор поседује у ЕТФ-у. Међутим, ако ниједна од основних компанија у ЕТФ-у не понуди дивиденде, ЕТФ такође неће исплатити дивиденде. Неки ЕТФ-ови су конструисани посебно да максимизирају приход од дивиденди, познатији као дивидендни ЕТФ-ови.

» Повезано: 25 ЕТФ-ова са високим учинком са високим учинком 

Можете ли продати ЕТФ у било ком тренутку?

да. Баш као и акције, ЕТФ-ови се могу купити или продати у било које време током трговачког дана (9:30 а.м. до 4 стр.м. Источно време), омогућавајући инвеститорима да искористе флуктуације цена унутар дана. Ово се разликује од заједничких фондова, који се могу купити само на крају трговачког дана, по цени која се обрачунава након затварања тржишта.

Често постављана питања Како се ЕТФ разликује од акција?

Када купујете појединачне акције, купујете акције једне компаније. ЕТФ садржи колекцију неколико акција, обвезница, роба или комбинацију ових, а свака акција коју купите даје вам део свих њих. Ово је једноставан начин да диверсификујете свој портфељ. Да бисте изградили ову диверсификацију са појединачним акцијама, морали бисте да урадите значајна истраживања и купите акције у многим различитим компанијама.

Да ли су ЕТФ-ови сигурнији од акција?

У многим ситуацијама, ЕТФ-ови могу бити сигурнији од акција због њихове инхерентне диверсификације. Ако купите акције деонице и компанија има лош учинак, вредност ваше акције опада. Ако је то једина акција у вашем портфељу — или чак једна од неколико — то може бити велики ударац за ваше финансије. Међутим, ако сте купили дионице ЕТФ-а и једна или двије дионице у ЕТФ-у имају лош учинак, остали фондови ЕТФ-а могу надокнадити те губитке.

Да ли су ЕТФ-ови добри за почетнике?

ЕТФ-ови су одлични како за почетнике на берзи, тако и за стручњаке. Релативно су јефтине, доступне преко робо-саветника, као и традиционалних брокерских кућа, и обично су мање ризичне од улагања у појединачне акције. (Робо-саветници су онлајн инвестициони саветници који граде и управљају портфолиом за вас, често користећи ЕТФ-ове због њихове ниске цене.)

Сазнајте више о секторским ЕТФ-овима:

 • 15 енергетских ЕТФ-ова са најбољим учинком

 • Како одабрати праве биотехнолошке ЕТФ-ове за вас

 • Зашто златни ЕТФ-ови имају рекордну годину

 • ЕТФ-ови марихуане: на смоту или у диму?

 • Разумети С&П 500 ЕТФ-ове

 • Инвестирајте у иностранству? Погледајте кинеске ЕТФ-ове

Откривање: Аутор није имао никакве позиције у горе наведеним хартијама од вредности у првобитно време објављивања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here