Сваки захтев који поднесете, осигуравајућа друштва вас прате

Ако сте икада куповали осигурање аутомобила или куће и питали се шта се крије иза изненађујуће високе цене, ваша претходна потраживања могу бити кривац.

Упоредите осигурање аутомобила

са Поштански број Старост 16-2021-2425-3435-4445-5455-6465+ Тренутни осигуравач Тренутно није осигуран21ст ЦентуриААА ИнсуранцеАллСтатеЕсуранцеФармерс ИнсуранцеГеицоНатионал Генерал (ГМАЦ)Либерти МутуалМетПрофессионал (ГМАЦ)Либерти МутуалМетПрофессионал(ГМАЦ)Либерти МутуалМетПрофессионал(ГМАЦ)Либерти МутуалМетПрофессионал(ГМАЦ)Либерти МутуалМетПрофессионал(ГМАЦ)И. Одличан (720-850) Добар (690-719) Просечан (630-689) Лош (350-629) ИДЕМО

Можете претпоставити да је ваш тренутни осигуравач једини који зна потраживања која сте поднели, али то обично није случај. Осигуравајућа друштва рутински прате и деле информације о својим осигураницима кроз две базе података: Цомпрехенсиве Лосс Ундервритинг Екцханге, или ЦЛУЕ, и мање коришћени Аутоматед Проперти Лосс Ундервритинг Систем, или А-ПЛУС.

Осигуравачи који се претплате на базе података могу да сазнају о захтевима које сте поднели уназад неколико година, укључујући датуме и узроке штете, износе чекова потраживања и још много тога. У неким случајевима, они могу сазнати о проблемима о којима сте једноставно питали свог осигуравача, чак и ако проблем никада није резултирао потраживањем.

Ваша претходна потраживања помажу осигуравачима да одлуче колико да наплате полису. Ако компанија утврди да су ваше шансе за подношење будућих захтева превисоке, може одбити вашу пријаву.

» ВИШЕ: Поређење осигурања аутомобила

Како компаније користе базе података о потраживањима

Сваки пут када поднесете захтев за осигурање аутомобила или осигурање власника куће, ваш осигуравач додаје инцидент у ЦЛУЕ или А-ПЛУС извештај. Ове базе података воде спољне агенције — ЛекисНекис за ЦЛУЕ и Вериск Аналитицс за А-ПЛУС. Ако је ваш осигуравач клијент и једног и другог, може користити оба извештаја.

Када се пријавите за осигурање аутомобила или куће, дајете осигуравачима дозволу да приступе вашим извештајима и погледају костуре у вашем ормару за потраживања.

На пример, ако је осигуравач открио да сте имали више саобраћајних несрећа и поднео неколико захтева за осигурање од судара да поправи своје возило, то би могло да узме у обзир ваше цене или да одлучи да сте превише ризични да бисте били клијент.

Одбијање да осигураницима дате приступ вашим извештајима би вероватно довело до одбијања ваше пријаве, према заговарачкој групи Цонсумер Ацтион.

Остале појединости које осигуравачи знају о вама

Поред захтева које је ваш осигуравач платио, извештаји о штетама укључују:

 • Подаци о вашем возилу

 • Ваша кућна адреса

 • Тврдње које сте поднели нису довели до поравнања

 • Тврдње које су одбијене

 • Потраживања претходног осигураника, као што је бивши власник вашег дома, ако повећавају шансе за будућу штету

 • Питања о штети, чак и ако нисте поднели захтев, где је дозвољено. Према Рутгерсовом центру за ризик и одговорност, двадесет и две државе забрањују осигуравачима кућа да третирају упите као потраживања.

Колико дуго потраживања остају у вашој евиденцији

Захтеви остају у вашем извештају за:

 • ПОГЛЕД: седам година

 • А-ПЛУС: пет година

Испитивања обично трају две године. ЛекисНекис тражи од осигуравача да не пријављују питања о покрићу као потраживања, према Министарству осигурања Вашингтона. Али да бисте спречили да вас упити поново угризу, јасно дајте до знања да је ваше питање хипотетичко. Ако потврдите да је дошло до оштећења, већа је вероватноћа да ће то бити у вашем извештају.

Можете да проверите да ли у извештајима постоје грешке

Грешке у вашим извештајима могу изазвати веће стопе осигурања него што заслужујете. Зато је паметно проверити тачност ваших ЦЛУЕ и А-ПЛУС извештаја пре него што се пријавите за ново осигурање аутомобила или куће.

Према Закону о фер кредитном извештавању, имате право на једну бесплатну копију сваког извештаја сваких 12 месеци. Пошто у оба могу бити информације о вама, најбоље је прегледати оба.

Да добијете свој ЦЛУЕ извештај

Да добијете свој А-ПЛУС извештај

 • Позовите ЛекисНекис бесплатни број: 866-312-8076

 • Захтевајте онлајн овде

 • Позовите Вериск линију за захтев: 800-627-3487 (извештаји доступни само поштом)

Ако приметите нетачности, као што су потраживања која никада нисте направили или нетачна поравнања, обавестите ЛекисНекис или Вериск. Они ће истражити у року од 30 дана и уклонити све грешке. Такође имате право на бесплатну копију исправљеног извештаја.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here