Фонд којим се тргује на берзи (ЕТФ)

Фондови којима се тргује на берзи су тип инвестиционог фонда који нуди најбоље атрибуте две популарне имовине: они имају предности диверзификације заједничких фондова док опонашају лакоћу са којом се тргује акцијама.

Дефиниција фондова којима се тргује на берзи (ЕТФ)

Фонд којим се тргује на берзи, или ЕТФ, је фонд којим се може трговати на берзи попут акција, што значи да се може купити и продати током дана. ЕТФ-ови често имају ниже накнаде од других врста фондова. У зависности од типа, ЕТФ-ови имају различите нивое ризика.

Али као и сваки финансијски производ, ЕТФ-ови нису решење за све. Процените их на основу њихових заслуга, укључујући трошкове управљања и провизије (ако их има), колико лако можете да их купите или продате и њихов квалитет улагања.

Како функционишу ЕТФ-ови?

ЕТФ функционише овако: добављач фонда поседује основну имовину, дизајнира фонд да прати њихов учинак, а затим продаје акције у том фонду инвеститорима. Акционари поседују део ЕТФ-а, али не поседују основну имовину у фонду. Чак и тако, инвеститори у ЕТФ који прати индекс акција могу добити паушалне исплате дивиденди или реинвестирања за акције које чине индекс. (Повезано: Научите како да инвестирате у индексне фондове или упоредите индексне фондове и ЕТФ-ове.)

Док су ЕТФ-ови дизајнирани да прате вредност основне имовине или индекса – било да је то роба попут злата или корпе акција као што је С&П 500 – они тргују по тржишно одређеним ценама које се обично разликују од те имовине. Штавише, због ствари као што су трошкови, дугорочни приноси за ЕТФ ће се разликовати од оних његове основне имовине.

Ево скраћене верзије како ЕТФ-ови функционишу:

1. Провајдер ЕТФ-а разматра универзум средстава, укључујући акције, обвезнице, робу или валуте, и креира корпу њих, са јединственом ознаком.

2. Инвеститори могу купити део те корпе, као што купују акције компаније.

3. Купци и продавци тргују ЕТФ-ом током дана на берзи, слично као деоница.

» Спремни за почетак? Погледајте наш водич за најбоље брокере за трговање ЕТФ-овима

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

За и против ЕТФ-а

Према ЕТФ-у.цом (подружница Цхицаго Боард Оптионс Екцханге), 507 долара.4 милијарде слило се у У.С.-котирани ЕТФ-ови у 2020. Тај број је већи за 55% у односу на приливе у ЕТФ-ове у 2019. Инвеститори су похрлили у ЕТФ-ове због њихове једноставности, релативне јефтиности и приступа разноврсном производу.

Предности ЕТФ инвестиција:

Диверзификација: Док је лако замислити диверсификацију у смислу широких тржишних вертикала – акција, обвезница или одређене робе, на пример – ЕТФ-ови такође омогућавају инвеститорима да диверзификују низ хоризонтала, као што су индустрије. Било би потребно много новца и труда да се купе све компоненте одређене корпе, али једним кликом на дугме, ЕТФ доноси те погодности вашем портфолију.

Транспарентност: Свако са приступом интернету може да претражи активност цена за одређени ЕТФ на берзи. Поред тога, средства фонда се свакодневно објављују јавности, док се то дешава месечно или квартално код заједничких фондова.

Пореске олакшице: Инвеститори се обично опорезују само након продаје инвестиције, док заједнички фондови имају таква оптерећења током улагања.

Недостаци улагања у ЕТФ:

Трошкови трговања: Трошкови ЕТФ-а се можда не завршавају односом трошкова. Пошто се ЕТФ-овима тргује на берзи, они могу бити предмет провизије од онлајн брокера. Многи брокери су одлучили да спусте своје ЕТФ провизије на нулу, али нису сви.

Потенцијални проблеми са ликвидношћу: Као и код сваког хартија од вредности, бићете у складу са тренутним тржишним ценама када дође време за продају, али ЕТФ-ови којима се не тргује тако често могу бити теже истоварити.

Ризик да ће се ЕТФ затворити: Примарни разлог зашто се то дешава је тај што фонд није донео довољно средстава да покрије административне трошкове. Највећа непријатност затвореног ЕТФ-а је то што инвеститори морају продати раније него што су можда намеравали - и вероватно са губитком. Ту је и гњаважа што морате реинвестирати тај новац и потенцијал за неочекивано пореско оптерећење.

5 типова ЕТФ-ова: ЕТФ-ови акција доминирају тржиштем

ЕТФ-ови могу да се тргују као акције, али испод хаубе више личе на заједничке фондове и индексне фондове, који могу знатно да варирају у погледу њихове основне имовине и инвестиционих циљева. Испод је неколико уобичајених типова ЕТФ-ова - само имајте на уму да се ове категорије међусобно не искључују. На пример, ЕТФ акција такође може бити заснован на индексу и обрнуто. Ови ЕТФ-ови нису категорисани по типу управљања (пасивно или активно), већ по врстама инвестиција које се држе у ЕТФ-у.

Стоцк ЕТФс

Оне обухватају акције и обично су намењене за дугорочни раст. Иако су обично мање ризичне од појединачних акција, оне носе нешто већи ризик од неких других наведених овде, као што су ЕТФ-ови обвезница.

» Повезано: 25 ЕТФ-ова са високим учинком са високим учинком 

Цоммодити ЕТФс

Роба је сирова роба која се може купити или продати, као што су злато, кафа и сирова нафта. Робни ЕТФ-ови вам омогућавају да ове хартије од вредности повежете у једну инвестицију. Код робних ЕТФ-ова, посебно је важно знати шта је унутар њих - да ли имате власништво над физичким залихама робе у фонду или сопствени капитал у компанијама које производе, транспортују и складиште ову робу? Да ли ЕТФ садржи фјучерс уговоре? Да ли се роба сматра „наплативом“ у очима пореске управе? Ови фактори могу имати озбиљне пореске импликације и различите нивое ризика.

ЕТФ обвезница

За разлику од појединачних обвезница, ЕТФ-ови обвезница немају датум доспећа, тако да је најчешћа употреба за њих да генеришу редовна готовинска плаћања инвеститору. Ове исплате потичу од камата које генеришу појединачне обвезнице унутар фонда. ЕТФ-ови обвезница могу бити одличан додатак са нижим ризиком за берзанске ЕТФ-ове.

Међународни ЕТФ-ови

Стране акције се широко препоручују за изградњу разноврсног портфеља, заједно са У.С. хартије од вредности. Међународни ЕТФ-ови су једноставан - и обично мање ризичан - начин за проналажење ових страних инвестиција. Ови ЕТФ-ови могу укључивати улагања у појединачне земље или одређене блокове земаља.

Секторски ЕТФ-ови

У.С. берза је подељена на 11 сектора, а сваки чине компаније које послују у оквиру тог сектора. Секторски ЕТФ-ови пружају начин за улагање у одређене компаније у тим секторима, као што су здравствени, финансијски или индустријски сектори. Ово може бити посебно корисно за инвеститоре који прате пословне циклусе, јер неки сектори имају тенденцију да раде боље током периода експанзије, други боље током периода контракције. Често, они обично носе већи ризик од ЕТФ-ова широког тржишта. Секторски ЕТФ-ови могу дати вашем портфељу изложеност индустрији која вас интригира, као што су ЕТФ-ови за злато или ЕТФ-ови марихуане, са мањим ризиком од улагања у једну компанију.

Како инвестирати у ЕТФ-ове

Постоје различити начини за улагање у ЕТФ-ове, а начин на који то радите углавном се своди на преференције. За практичне инвеститоре, улагање у ЕТФ-ове је удаљено само неколико кликова. Ова средства су стандардна понуда међу онлајн брокерима, иако ће број понуда (и сродних накнада) варирати од брокера. На другом крају спектра, робо-саветници конструишу своје портфеље од јефтиних ЕТФ-ова, дајући инвеститорима приступ овим средствима. Један тренд који је био добар за купце ЕТФ-а - многе велике брокерске куће су смањиле своје провизије на акције, ЕТФ и трговине опцијама на 0 долара.

» Треба ми неко упутство? Сазнајте како да улажете у ЕТФ-ове

Најбољи јефтини ЕТФ-ови

Уз сву своју једноставност, ЕТФ-ови имају нијансе које је важно разумети. Наоружани основама, можете одлучити да ли ЕТФ има смисла за ваш портфељ, кренути на узбудљиво путовање проналажења једног или неколико.

Постоји много сјајних ЕТФ-ова, али ево неколико најбољих избора са наше листе најбоље оцењених ЕТФ-ова.

  • БНИ Меллон УС Ларге Цап Цоре Екуити ЕТФ (БКЛЦ)

  • СоФи Селецт 500 ЕТФ (СФИ)

  • ЈП Морган Бетабуилдерс У.С. Екуити ЕТФ (ББУС)

  • иСхарес Цоре С&П 500 ЕТФ (ИВВ)

» Погледајте нашу пуну листу најбољих ЕТФ-ова

Често постављана питања Како пронаћи праве ЕТФ-ове за свој портфолио

Важно је имати на уму да иако су трошкови генерално нижи за ЕТФ-ове, они такође могу значајно да варирају од фонда до фонда, у зависности од издаваоца, као и од сложености и потражње. Чак и ЕТФ-ови који прате исти индекс имају различите трошкове.

Већина ЕТФ-ова су инвестиције којима се управља пасивно; они једноставно прате индекс. Неки инвеститори преферирају практични приступ заједничких фондова, којима управља професионални менаџер који покушава да надмаши тржиште. Постоје активно управљани ЕТФ-ови који опонашају заједничке фондове, али долазе са већим накнадама. Зато размислите о свом стилу улагања пре куповине.

Експлозија овог тржишта такође је довела до појаве неких фондова који се можда не слажу на основу заслуга - гранични лажни фондови који заузимају танак део света инвестирања и можда не пружају велику диверсификацију. Само зато што је ЕТФ јефтин не значи да се уклапа у вашу ширу инвестициону тезу.

ЕТФс вс. Заједничка средства

Уопштено говорећи, ЕТФ-ови имају ниже накнаде од заједничких фондова - и то је велики део њихове привлачности. У 2019. години, просечан годишњи административни трошак (који се назива и коефицијент трошкова) за заједничке фондове капитала био је 0.52%. Просечан коефицијент трошкова ЕТФ-а ЕТФ-а био је 0.18%.

ЕТФ-ови такође нуде предности пореске ефикасности инвеститорима. Генерално постоји већи промет унутар заједничког фонда (посебно оних којима се активно управља) у односу на ЕТФ, а таква куповина и продаја може довести до капиталне добити. Слично томе, када инвеститори оду да продају заједнички фонд, менаџер ће морати да прикупи готовину продајом хартија од вредности, које такође могу да акумулирају капиталну добит. У оба случаја, инвеститори ће бити на удици за те порезе.

ЕТФ-ови су све популарнији, али је број доступних заједничких фондова и даље већи. Ова два производа такође имају различите структуре управљања (обично активне за заједничке фондове, пасивне за ЕТФ-ове, иако ЕТФ-ови којима се активно управља постоје).

ЕТФс вс. Акције

Као и акције, ЕТФ-ови се могу трговати на берзама и имају јединствене симболе који вам омогућавају да пратите њихову активност цена. За разлику од акција које представљају само једну компанију, ЕТФ-ови представљају корпу акција. Пошто ЕТФ-ови укључују више средстава, они могу пружити бољу диверсификацију од једне акције. Та диверсификација може помоћи у смањењу изложености вашег портфеља ризику.

ЕТФ-ови су понекад фокусирани на одређене секторе или теме. На пример, СПИ је један од ЕТФ-ова који прати С&П 500, а постоје забавни као што су ХАЦК за фонд за сајбер безбедност и ФОНЕ за ЕТФ фокусиран на паметне телефоне.

Повезани чланци

ЕТФ-ови: Како инвестирати и најбоља средства за одабир

Најбољи брокери за ЕТФ инвеститоре

Улагање у ЕТФ-ове наспрам заједничких фондова

Шта је типичан однос трошкова заједничког фонда?

Откривање: Аутор није имао никакве позиције у горе наведеним хартијама од вредности у првобитно време објављивања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here