Акцизе: Ултимативни водич за мала предузећа

Овај чланак је прегледала порески експерт Ерица Геллерман, ЦПА.

Акциза је порез који се наплаћује за артикле који се често сматрају друштвено штетним или луксузним добрима или услугама. Луксузна возила подлежу акцизи, као и алкохол, гас, авионске карте, соларијум и друго. Акциза се понекад назива и „порезом на грех“ јер се односи на робу која се сматра нездравом и производи милијарде долара федералних и државних прихода сваке године.

» ВИШЕ: Најбоље апликације за мала предузећа НердВаллет-а

Сматра се да акцизе помажу у смањењу употребе потенцијално штетних производа и услуга које се опорезују по вишој стопи у односу на друге нештетне производе или услуге. У ствари, стручњаци су закључили да је повећање акциза и цена дуванских производа помогло у смањењу укупне потрошње дувана, према студији Међународне агенције за истраживање рака.

Ставке које плаћају акцизу укључују (али нису ограничене на):

 • Алкохол.

 • Дуван.

 • Вапинг и е-цигарете.

 • Медицинска марихуана.

 • Рекреативна марихуана.

 • Штављење у затвореном простору.

 • Коцкање.

 • Спортско клађење.

 • Гориво (укључујући гас).

 • Возила.

 • Ваздушни транспорт.

 • Ватрено оружје.

 • Муниција.

Да ли ваше предузеће мора да плаћа акцизу?

Предузећа која продају одређене артикле или услуге морају да плате акцизе. У зависности од тога где послујете, постоје различите државне и локалне акцизе које треба платити поред државних савезних акциза које ће такође важити.

Предузећа која продају алкохол, дуван и/или ватрено оружје морају да се региструју код Бироа за порезе и трговину на алкохол и дуван (ТТБ), док ће предузећа која продају друге артикле или услуге који подлежу акцизама пословати директно са Пореском управом. Неки производи који подлежу акцизи такође морају бити регистровани пре него што почнете да их продајете.

Ако не региструјете ове производе пре него што почнете да их продајете, можете се суочити са казном од 10.000 долара за сваки почетни неуспех, плус 1.000 долара за сваки дан након тога, према пореској управи.Та казна је додатак било ком другом порезу који се дугује у то време.

Да бисте се регистровали код пореске управе, мораћете да попуните образац 637 и факсом или поштом копију истог у Пореској управи. Када та пријава буде одобрена, добићете писмо за регистрацију. Свој статус регистрације можете да проверите на мрежи код пореске управе. Испод је пример дела обрасца 637.

Како се обрачунавају акцизе

Постоје два начина обрачунавања акцизе. Порез је или ад валорем или специфичан. Ад валорем значи да је порез одређени проценат, што значи да као предузеће морате да платите одређени проценат од продаје коју направите. Пример за то је акциза која се наплаћује добављачима сунчања у затвореном. Акциза на сунчање у затвореном простору износи 10% и, према пореској управи, требало би да се наплати у тренутку када купац услуге сунчања обави куповину. Дакле, ако компанија за сунчање планира да наплати 10 долара за сесију, порез би износио 1 долар. Ако затим тај трошак пренесе на купца, укупан износ купца би износио 11 УСД.

Специфични порез, с друге стране, је одређени износ у доларима који се наплаћује одређеном добру. На пример, савезна акциза на кутију цигарета износи 1 долар.01. Обично државе такође имају своје акцизе на цигарете поред федералног пореза. Држава са највећом акцизом на кутију цигарета је Конектикат где акциза износи 4 долара.35 по пакету, поред савезне акцизе, повећавајући укупан износ за више од 5 долара за сваки пакет.

Како се акциза разликује од пореза на промет?

Порез на промет и акциза су веома слични, али главна разлика је у томе што се акциза наплаћује само на продају веома специфичних артикала. С друге стране, порез на промет се додаје на скоро сваку ставку коју купац купи или коју ви као власник малог предузећа продајете, и то је увек проценат куповине. Акциза није увек проценат куповине.

Да ли морате да кажете купцима да им се наплаћује акциза?

Неки власници предузећа одлучују да кажу својим клијентима о акцизама укљученим у цену робе или услуга, док други не откривају ове информације. Када је порез на сунчање у затвореном простору уведен као део Закона о приступачној нези, неки власници предузећа за сунчање у затвореном простору одлучили су да кажу купцима о томе као начин да објасне повећање цена у својим предузећима.

Многи власници предузећа не откривају акцизу својим купцима, већ је једноставно укључују у цену артикала када одређују цене својих производа или услуга. Као власник предузећа, на вама ће бити да ли ћете открити ове информације својим клијентима унапред.

За шта се користе акцизе?

Новац прикупљен од акциза се или шаље у општи фонд или се издваја за посебне фондове. То чини мали проценат, око 3%, федералног прихода на годишњем нивоу. Генерално, порези се користе за прикупљање средстава за јавне напоре и програме који користе људима у Сједињеним Државама.С. Понекад се такође користе за промовисање позитивног понашања или побољшања, као што су поправке и одржавање путева.

Када се плаћају акцизе?

Федералне акцизе доспевају на тромесечној основи и доспевају месец дана након краја тромесечја. Да бисте поднели документ, морате да попуните образац 720 и да га или пошаљете пореској управи до рока или да га поднесете на мрежи.

Пореска управа прихвата и папирну и електронску подношење обрасца 720. Подношење обрасца на мрежи долази по било којој цени коју провајдер одреди за накнаду за услугу. Имајте на уму да се сви обрасци за акцизе не могу поднети електронски; још увек постоје неки за које сте можда одговорни за које морате физички послати поштом. Они који се могу поднети електронским путем, према пореској управи, су: Образац 2290, Порез на коришћење тешких аутопутева; Образац 720, квартална федерална акциза; и Образац 8849, Захтев за повраћај акциза (прилози 1, 2, 3, 5, 6 и 8).

Државне и локалне акцизе су по сопственом распореду. Они доспевају у различито време у свакој држави и не увек када доспева савезна акциза, па обавезно проверите детаље о акцизи коју ваше предузеће мора да плати да бисте били сигурни да сте на време. У неким државама, као што је Масачусетс, на пример, акциза на ваше возило би се плаћала годишње по стопи од 25 долара за сваких 1.000 долара који се ваш аутомобил сматра вредним или вредним.

Акцизе које се дугују Заводу за порезе на алкохол и дуван су такође по другачијем распореду. Нека предузећа подносе пријаве на годишњем нивоу, док друга подносе тромесечно или полумесечно, у зависности од тога коју робу или услугу продајете. На пример, ватрено оружје и муниција захтевају тромесечне федералне акцизне пријаве, као и услуге сунчања у затвореном. Потпуна листа рокова доспећа акциза може се наћи на мрежи и колико често ћете подносити пријаву имати везе са специфичностима вашег пословања и вашег типа пословања. Пореске стопе за различите врсте алкохола, ватреног оружја и муниције доступне су и од ТТБ-а, такође.

» ВИШЕ: НердВаллет-ов најбољи рачуноводствени софтвер за мала предузећа

Верзија овог чланка је први пут објављена на Фундери, подружници НердВаллет-а

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here