Фанние Мае и Фреддие Мац: Зашто су важни када добијају хипотеку

Фанние Мае и Фреддие Мац су финансијско гориво које покреће индустрију хипотекарних кредита. Два ентитета су званично названа Савезна национална хипотекарна асоцијација (ФНМА или „Фанние Мае“) и Федерална хипотекарна корпорација за стамбене кредите (ФХЛМЦ или „Фреддие Мац“).

Упркос титулама које звуче у влади, ове организације су заправо профитне компаније у власништву акционара које утичу на издавање многих америчких стамбених кредита.

Или тачније, биле су компаније под контролом акционара - све док влада није преузела управљање фирмама након хипотекарне кризе 2008.

„Фанние и Фреддие и даље воде многе одлуке о преузимању кредита.”

Акционари Фанние и Фреддие туже да поврате контролу. Влада је спасила компаније у износу од 191 милијарду долара, а оне су од тада платиле 312 милијарди долара дивиденди Трезору, наводи ПроПублица.

Без обзира на њихову власничку структуру, Фанние и Фреддие и даље воде многе одлуке о преузимању зајмодаваца, а сазнање више о томе како они раде може бити од помоћи приликом навигације кроз процес пријаве за хипотеку.

» ВИШЕ: Врсте хипотека које би купци станова и рефинансери требали знати

Предузећа под покровитељством владе

Фанние Мае и Фреддие Мац се сматрају предузећима која спонзорише влада, или ГСЕ. То једноставно значи да су обе компаније основане од стране Конгреса и овлашћене да обављају важне функције у име владе: да обезбеде "ликвидност, стабилност и приступачност хипотекарном тржишту", каже Федерална агенција за стамбено финансирање. ФХФА надгледа Фанние и Фреддиеја.

Шта раде Фанние Мае и Фреддие Мац

Фанние и Фреддие купују отприлике половину свих хипотекарних кредита које дају зајмодавци. То даје зајмодавцима капитал да дају више кредита. Пошто зајмодавци желе да продају своје кредите ГСЕ-има, они структурирају хипотеке према стандардима Фанние и Фреддие.

Многе хипотеке које Фанние и Фреддие купују се затим склапају и продају као хипотекарне хартије од вредности на тржишту обвезница.

» ВИШЕ: Колико куће можете приуштити?

Како се квалификовати за зајам који су одобрили Фанние Мае или Фреддие Мац

Док су одвојене компаније, упутства за стамбене кредите Фанние и Фреддие су скоро идентична и утврђују неке од основних услова стамбених зајмова, укључујући однос дуга и прихода и потребно учешће.

Генерално, конвенционалне хипотеке које испуњавају Фанние или Фреддие стандарде захтевају минимални кредитни резултат од 620. Да бисте избегли хипотекарно осигурање, пожелећете да смањите најмање 20%.

» ВИШЕ: Кредитни резултат потребан за куповину куће

Хипотеке такође морају бити испод одговарајућег лимита зајма да би се придржавали смерница Фанние и Фреддие. То је обично у распону од пола милиона долара, осим у областима са високим трошковима.

Често постављана питања о Фанние Мае и Фреддие Мац

Да ли је Фанние Мае ФХА? Не. Федерална стамбена администрација је владина агенција која осигурава кредите које дају зајмодавци зајмопримцима са ниским до умереним приходима. ФХА кредити имају опуштеније кредитне стандарде од конвенционалних зајмова које купују Фанние Мае и Фреддие Мац.

Која је разлика између кредита Фанние Мае и конвенционалног зајма? Они су исти. Конвенционални кредити су хипотеке које купују предузећа која спонзорише влада Фанние Мае и Фреддие Мац.

Које су предности кредита Фанние Мае? Фанние и Фреддие кредити имају конкурентне каматне стопе и ниске могућности плаћања. Али највећа корист од Фанние и Фреддие кредита: то су хипотеке које већина зајмодаваца радије даје. Постоји спремно тржиште на којем зајмодавци могу да продају зајмове, зараде профит и стекну више капитала за додатне зајмове.

Можете ли добити зајам директно од Фанние Мае или Фреддие Мац? Не, ГСЕ купују само квалификоване зајмове од зајмодаваца.

Како ћу знати да ли је мој кредит продат Фанние или Фреддие? Вероватно нећете. ГСЕ неће наплатити вашу месечну уплату нити извршити услугу која се односи на зајмопримца. Међутим, они могу помоћи вашем зајмодавцу или сервисеру зајма ако тражите модификацију хипотекарног зајма, план стрпљења или помоћ у случају катастрофе. Можете да видите да ли је ваш кредит у власништву било које фирме користећи алатку за претрагу коју пружају Фанние Мае или Фреддие Мац.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here