Финансијски планер са само накнадама вс. На основу накнаде: у чему је разлика?

Финансијски планер са само накнадама звучи запањујуће слично финансијском планеру заснованом на накнадама, али постоји велика разлика у начину на који се плаћају.

Ево шта треба да знате о финансијским саветима који се заснивају само на накнадама:

» Прочитајте више: Сазнајте како да изаберете финансијског саветника који је прави за вас

Шта је финансијски планер само уз накнаду?

Финансијски планер само уз накнаду плаћају клијенти директно за своје услуге, било да се ради о фиксној накнади, сатници или проценту имовине под управљањем. Ово последње је обично око 1% вредности клијентовог портфеља сваке године. Њихова структура плаћања само за накнаде значи да не примају провизије или друге уплате од добављача финансијских производа које препоручују клијентима.

Финансијски саветници са само накнадама понашају се као „фидуцијари“, термин који можете чути да се разбацује; то значи да су обавезни да интересе својих клијената ставе на прво место. Питајте да ли је ваш финансијски планер регистровани саветник за инвестиције или сертификовани финансијски планер — оба типа су фидуцијари. Ово је важно на уму када бирате саветника.

Шта је финансијски планер заснован на накнадама?

Финансијски планер који се заснива на накнадама плаћа клијент, али и преко других извора, као што су провизије од финансијских производа које клијенти купују. Ово може да створи сукоб интереса, јер вам саветник наплаћује савете док вас усмерава ка инвестиционим производима од којих саветник профитира.

Питајте да ли је ваш финансијски планер брокер или дилер, познат и као регистровани представник. Ови планери се углавном држе нижих законских стандарда, који једноставно захтевају од њих да продају производе који су „прикладни“ за њихове клијенте.

» Сазнајте више: Упоредите накнаде за финансијске саветнике, од јефтиних робо-саветника до специјализованих људских саветника

Ако је ваш саветник заснован на накнадама, потражите образац АДВ брокерске куће са У.С. Комисија за хартије од вредности и берзу. Документ укључује информације које прецизирају како се надокнађују брокери у компанији. (Добра пракса је да проверите образац АДВ пре него што ангажујете било ког финансијског саветника. Поред објашњења структуре накнада, наводи се раније недолично понашање ако их је било.)

Финансијски планер само са накнадама или заснован на накнадама: Који тип је најбољи за мене?

Финансијски планери се плаћају на различите начине, али разумевање да ли ваш саветник прима уплате зато што вас усмерава ка одређеним заједничким фондовима или другим финансијским производима је важно — и поставља питања о сукобу интереса. „Одговарајућа“ инвестиција за вас не мора нужно бити најисплативија опција.

Због тога препоручујемо да изаберете финансијског планера само уз накнаду који прати фидуцијарни стандард. Постоји неколико професионалних група које захтевају од чланова да се придржавају фидуцијарног стандарда. То укључује: Националну асоцијацију личних финансијских саветника, Гарретт Планнинг Нетворк, КСИ Планнинг Нетворк и Алијансу свеобухватних планера.

Трошак је још један фактор који треба узети у обзир. Генерално, постоје три нивоа цена финансијских саветника са којима ћете се сусрести, у зависности од врсте услуга које пружају.

Јефтина помоћ само за улагања: Робо-саветници су дигиталне услуге које пружају јефтино управљање инвестицијама. Одговарате на питања онлајн, а затим компјутерски алгоритми изграде инвестициони портфолио у складу са вашим циљевима и толеранцијом на ризик. Накнаде Робо-саветника често почињу од 0.25% имовине којом управљају за вас, а многи врхунски провајдери наплаћују 0.50% или мање. На рачуну од 50.000 долара, 0.25% ради на 125 долара годишње. (Звучи исправно за ваше потребе? Погледајте наше најбоље изборе за најбоље роботске саветнике.)

Финансијско планирање средњег домета и управљање портфељем: За нешто више од робо-саветника, али мање него што бисте платили традиционалној финансијској саветодавној фирми, можете добити свеобухватне савете о финансијском планирању заједно са управљањем инвестицијама.

Основна онлајн услуга може понудити исто аутоматизовано управљање инвестицијама које бисте добили од робо-саветника, плус могућност консултовања са тимом финансијских саветника када имате питања. Свеобухватније услуге отприлике одражавају традиционалне финансијске планере - биће вам упарен посвећени људски финансијски саветник који ће управљати вашим инвестицијама и радити са вама на креирању холистичког финансијског плана.

Примери услуга у овом простору су Фацет Веатх (који наплаћује фиксну накнаду која почиње од 1.200 УСД годишње и расте у зависности од сложености ваше финансијске ситуације)   и Лични капитал (који наплаћује 0.89% имовине под управљањем годишње).

» Погледајте нашу листу најбољих финансијских саветника

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0.30%

Накнада за управљање

Накнаде

Зависи од саветника

Накнаде

150 долара и више

месечно (бесплатне почетне консултације)

Минимум налога

$50,000

Минимум налога

100.000 долара

Минимум налога

500 долара

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

15% попуста

једна година финансијског планирања (захтева годишње плаћање унапред)

Врхунски, лични, традиционални финансијски менаџмент: На високом крају спектра су фирме за управљање богатством које пружају услуге инвестирања и финансијског планирања типично клијентима велике нето вредности. Као и робо-саветници, они имају тенденцију да наплаћују проценат од износа којим се управља. Али некима је потребно најмање 250.000 УСД у уложној имовини да би започели, а средња накнада у индустрији је много већа од 1%. Други могу наплатити паушалну накнаду, сатницу или задржавање.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here