Захтеви за кредит ФХА за 2021.“,

Хипотеке које подржава Федерална стамбена управа имају другачије захтеве од других врста стамбених кредита. Иако не морате да будете почетник, ФХА кредити су често популарни међу власницима кућа који први пут долазе, јер спајају ниже захтеве за учешће са блажим стандардима за кредитне резултате и постојећи дуг. Ево резимеа кључних услова за кредит ФХА.

ФХА минимални кредитни резултат: 500

Смернице ФХА дозвољавају ниже кредитне резултате, што је један од разлога зашто купце куће први пут често привлаче ФХА кредити. ФХА дозвољава зајмопримцима са кредитним резултатом од чак 500 да буду узети у обзир за стамбене кредите.

Међутим, важно је имати на уму да иако ФХА поставља смернице за минималне кредитне оцене, ФХА зајмодавци могу захтевати више минималне оцене. ФХА кредити не долазе директно од владе; ФХА их осигурава у име зајмодавца. Упркос томе што то имају као резервну копију, зајмодавци често одлучују да минимизирају свој ризик тако што прописују веће кредитне минимуме. Ово је један од разлога зашто је паметно куповати и упоређивати ФХА зајмодавце. Не само да могу имати различите квалификације, већ можете и одмерити различите стопе и накнаде зајмодавца.

Вреди напоменути да чак и са зајмодавцем који потпуно следи смернице ФХА, добићете боље услове (попут нижег учешћа и веће накнаде за постојећи дуг) ако имате виши кредитни резултат. Јачи кредитни резултат би такође требало да вам помогне да добијете бољу стопу ФХА хипотеке.

» ВИШЕ: Начини за брзу изградњу кредита

Назад на врх

ФХА минимално учешће: 3.5%

Код ФХА кредита, минимално учешће зависи од вашег кредитног резултата. Ако имате кредитни резултат који је 580 или већи, минимално учешће је 3.5%.

Ако ваш резултат падне између 500 и 579, минимално потребно учешће је 10%. Смернице ФХА понекад ово називају минималном потребном инвестицијом (или једноставно МРИ, што може бити збуњујуће) - то само значи учешће.

» ВИШЕ: Детаљи о уплати кредита ФХА

Назад на врх

ФХА однос дуга и прихода: 50% или мање

Зајмодавци обраћају пажњу на ваш однос дуга и прихода без обзира на врсту хипотеке коју добијате, али ФХА заправо гледа на два различита односа.

Први је једноставно однос ваших предложених месечних плаћања хипотеке и вашег месечног прихода. ФХА ово назива ваш однос укупне исплате хипотеке и ефективног прихода, скраћено ПТИ за плаћање према приходу; можда ћете видети да се ово такође назива ваш коефицијент дуга на почетку. Ваш ПТИ може бити чак 40% ако је ваш кредитни резултат најмање 580.

Однос дуга и прихода, познат као ДТИ, мери проценат вашег прихода пре опорезивања који трошите на месечне отплате дуга, укључујући хипотеку или кирију, кредитне картице, студентске кредите и друге обавезе. Можете користити калкулатор односа дуга и прихода да схватите где се налазите.

Као и код ПТИ, ФХА-ове смернице за ДТИ варирају у зависности од вашег кредитног резултата и других аспеката ваше финансијске слике, као што је колико готовине имате при руци. Највиши ДТИ који ФХА дозвољава је 50%; то је ако је ваш кредитни резултат најмање 580 и ако испуњавате додатне квалификације.

» ВИШЕ: Како ваш однос дуга и прихода утиче на вашу хипотеку

Назад на врх

Захтеви за приход од ФХА кредита

Не постоји минимална или максимална плата која ће вас квалификовати или спречити да добијете хипотеку осигурану ФХА. Међутим, морате:

 • Имати најмање два отворена кредитна рачуна. На пример, кредитна картица и кредит за аутомобил.

 • Немате неплаћени савезни дуг или пресуде, у вези са порезом или на неки други начин, или дугова у вези са прошлим хипотекама осигураним од стране ФХА.

 • Рачун за готовинске поклоне који помажу при уплати. То може укључивати новац од пријатеља или члана породице, добротворне организације, вашег послодавца или синдиката или од владине агенције. Ови поклони морају бити писмено оверени, потписани и датирани од стране донатора.

Штреберски савет: Ако користите државни или локални програм помоћи за добијање ФХА зајма, тај програм може имати своја ограничења прихода и захтеве.

» ВИШЕ: Погледајте колико куће можете приуштити

Назад на врх

ФХА кредитни лимити

Некретнина мора задовољити ФХА ограничења зајма, која се разликују у зависности од округа. У 2021., то је генерално 356.362 долара за породичне куће у областима са ниским трошковима и 822.375 долара у областима са високим трошковима.

» ВИШЕ: Савети за добијање најбољих ФХА хипотекарних стопа

Назад на врх

Захтеви ФХА документације

Ево неке од документације која ће вам требати када се пријавите за ФХА стамбени зајам:

 • Важећа лична карта коју је издао државни орган, као што је возачка дозвола или пасош.

 • Доказ о броју социјалног осигурања.

 • До две године оригиналне исплате, В-2 формулари или важеће пореске пријаве.

 • Потписана и датирана писма која детаљно наводе извор и износ средстава поклона и експлицитно наводе да не морате да враћате новац.

Зајмодавац који је одобрила ФХА ће вас провести кроз детаље друге документације коју ћете можда морати да доставите.

» ВИШЕ: Како се пријавити за хипотеку

Назад на врх

Захтеви ФХА за имовину

Поред квалификација зајмопримца, имовина мора испунити одређене услове пре него што се можете квалификовати за хипотеку ФХА.

 • Зајам мора бити за главно становање, а најмање један зајмопримац мора заузети некретнину у року од 60 дана од затварања.

 • Имовина може бити породична кућа (било самостојећа или део грађевине као што је стан или градска кућа), вишепородична кућа са највише четири јединице (под условом да живите у једној) или фабрички дом који се налази на трајна основа.

 • То не може бити инвестициона некретнина, са изузетком вишестамбеног стана у којем живите у једној од јединица.

 • Осим ако не користите кредит од 203 (к) за реновирање, он мора проћи ФХА процену, што осигурава да дом испуњава минималне стандарде имовине ФХА.

 • Некретнина не може бити прекретница, што значи да не можете купити кућу у року од 90 дана од претходне продаје.

 • Морате преузети власништво над имовином у своје име или у име живог фонда приликом насељавања.

» ВИШЕ: Шта треба знати о куповини стана уз ФХА кредит

Назад на врх

Захтеви ФХА хипотекарног осигурања

Зајмодавци су вољни да понуде ФХА зајмове јер знају да ће им у најгорем случају, када морају да заплене кућу, ФХА вратити. Зато ћете понекад видети да је ФХА описана као осигурање стамбених кредита.

Ту подршку ФХА финансирате ви, власник куће, преко ФХА хипотекарног осигурања. Од вас ће се тражити да унапред направите премију хипотекарног осигурања једнаку 1.75% износа кредита при затварању, иако се то може урачунати у кредит. Након тога ћете плаћати месечне исплате хипотекарног осигурања. Ако је ваше учешће 10% или више, мораћете да плаћате ове уплате 11 година.

Али ако уплатите учешће мање од 10% на ФХА зајам, једини начин да изађете из плаћања месечног ФХА хипотекарног осигурања је да рефинансирате у конвенционални зајам. ФХА хипотекарно осигурање се не може отказати као приватно хипотекарно осигурање. Износ осигурања који ћете платити израчунава се на основу дужине и укупне цене ваше хипотеке, као и износа вашег учешћа.

» ВИШЕ: Трошкови затварања ФХА

Назад на врх

ФХА период чекања за одузимање имовине

Ако сте раније изгубили дом због наплате, мораћете да сачекате три године пре него што поднесете захтев за ФХА кредит. Међутим, постоје неки изузеци за околности као што је озбиљна болест.

Они који су доживели банкрот такође могу да се квалификују за ФХА зајам, иако ћете морати да покажете да сте сада на бољој финансијској основи. Неке накнаде се могу давати на индивидуалној основи, али генерално, мораћете да сачекате две године након банкрота у складу са Поглављем 7 и најмање годину дана након банкрота из поглавља 13 да бисте поднели захтев за хипотеку ФХА.

» ВИШЕ: Шта треба знати о стечају

Назад на врх

Захтеви ФХА за власништво куће

Не морате да будете први купац куће да бисте добили ФХА кредит. ФХА кредити су често привлачни зајмопримцима са нижим кредитним резултатом или мањим учешћем, пошто ови кредити обично имају опуштеније квалификационе захтеве од конвенционалних хипотека. Кредитни изазови и уштеда за учешће могу бити велике препреке за купце куће први пут.

Ако први пут купујете кућу, можда ћете моћи да комбинујете ФХА кредит са учешћем или помоћи при затварању из државних програма за купце куће први пут. Пошто ФХА дозвољава поклон фондовима да покрију те трошкове, један од ових програма би вам могао помоћи да си удобније приуштите дом.

Али свако, чак и поновни купац или власник куће који жели да рефинансира хипотеку, може користити ФХА кредит све док испуњава услове подобности.

» ВИШЕ: Поређење ФХА вс. конвенционални кредити

Повратак на врх Често постављана питања Шта дисквалификује кућу од ФХА?

ФХА поставља „минималне имовинске стандарде“ за живот који свака кућа за једну породицу, стан, градска или производна кућа мора да испуни. Они се проверавају током ФХА процене, која процењује да ли дом испуњава услове за ФХА зајам. Ако се проблеми открију, морају се поправити да би се зајам затворио.

Колико новца морате да зарадите да бисте се квалификовали за ФХА зајам?

ФХА не поставља минимални приход да би се квалификовао за зајам, али има смернице за однос дуга и прихода. Другим речима, мораћете да зарадите довољно новца да покријете трошкове својих постојећих дугова, као и нове хипотеке.

Како се пријавити за ФХА кредит?

Пријављујете се за ФХА кредит код зајмодавца који је одобрио ФХА; Федерална стамбена управа није директно укључена. Процес је прилично сличан подношењу захтева за кредит који није ФХА, а у зависности од зајмодавца, можете га започети истраживањем претходног одобрења хипотеке на мрежи или разговором са службеником за кредите.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here