ФИЦО 10 и 10Т: Како учинити да ваш кредит заблиста

Најновији кредитни резултати ФИЦО-а, ФИЦО 10 и 10Т, направили су велику сензацију када су представљени 2020. године, првенствено због 10Т верзије, која се осврће на најмање 24 месеца кредитне активности да би се предвидело будуће кредитно понашање.

За огромну већину људи, међутим, било каква промена резултата из нових модела бодовања вероватно ће износити мање од 20 поена.

Ево шта треба да знате о најновијим резултатима ФИЦО-а.

Сазнајте како је ваш кредит оцењен. Погледајте свој бесплатни резултат и факторе који на њега утичу, као и увид у начине да наставите да градите. Почети

Како се ФИЦО 10 и ФИЦО 10Т разликују

ФИЦО ажурира своје моделе бодовања отприлике сваких пет година, каже Даве Схелленбергер, потпредседник за управљање производима. Алгоритми се анализирају и ажурирају ради бољег предвиђања ризика. Ово је први пут да је компанија понудила две верзије општег ФИЦО резултата.

Резултат који је привукао пажњу потрошача је ФИЦО 10Т — Т означава податке у тренду. Ако традиционални ФИЦО замислите као снимак, 10Т би више личио на кратак видео. ФИЦО конкурент ВантагеСцоре је такође увео резултат користећи податке у тренду, верзија 4.0, 2017.

ФИЦО 10 се нуди са и без података у тренду јер су то зајмодавци желели. ФИЦО 10 користи исте шифре разлога као и претходне верзије и може се лако усвојити јер је „компатибилан уназад“, рекао је Шеленбергер. ФИЦО 10Т је предвидљивији, али захтева неке нове шифре разлога и зато ће бити потребно више времена и новца да се усвоји.

Када ће зајмодавци почети да користе ФИЦО 10 и 10Т?

ФИЦО 10 резултати су сада доступни за употребу у три главна кредитна бироа. Шеленбергер је рекао да ће за усвајање од стране зајмодаваца требати времена. То може потрајати месецима или „обично дуже за велике зајмодавце.”

Тренутно, већина зајмодаваца и даље користи ФИЦО 8, који је уведен 2009. године, за већину одлука о нехипотекарним позајмљивањима. За хипотеке се користе ФИЦО 2, 4 или 5.

Како ФИЦО 10 може утицати на ваш резултат?

Ваш резултат ће највероватније пасти када користите ФИЦО 10 моделе бодовања ако:

 • Узели сте лични зајам да бисте консолидовали рачуне кредитне картице, али сада је стање на картици поново порасло или изгледа да сте се пријавили за додатни кредит.

 • Користите кредитне картице да бисте преживјели – и чини се да једноставно не можете да смањите стања или ваша стања расту.

 • Пропустили сте уплату — казна за кашњење од 30 дана биће још оштрија него што је то према претходним ФИЦО моделима бодовања.

С друге стране, неки људи су могли да виде да њихови резултати порасту за 20 поена или више. Ваш резултат ће највероватније порасти ако сте кажњени због повремених високих салда. Шеленбергер је дао пример: Ако обично идете на одмор у јулу и ставите авионске карте, хотел и оброке на кредитну картицу — а затим их исплатите — подаци у тренду вас неће толико кажњавати. Она посматра билансе током времена и види да снижавате привремено висок баланс.

Кључеви за виши резултат на ФИЦО 10 и 10Т

 • Исплатите салдо на кредитним картицама. Константно висока стања биланса – или растућа стања – могу указивати на финансијске потешкоће. Ако отплаћујете своје рачуне месечно, али имате велика стања на изводу, плаћајте често током месеца. То одржава ваш салдо ниским без обзира на то када се пријави кредитним бироима.

 • Урадите све што можете да не бисте пропустили уплату.

 • Ако већ немате фонд за хитне случајеве, покрените га. Ако морате да се обратите кредитним картицама у хитним случајевима, ваше растуће стање може наштетити вашим резултатима.

 • Ако размишљате о консолидовању дуга по кредитној картици личним зајмом, избегавајте да поново наплаћујете стање на кредитној картици; ФИЦО 10Т ће вас казнити због тога.

Како изгледати добро без обзира који резултат користе зајмодавци

Немојте погрешити: зајмодавци желе да пронађу кредитно способне кандидате. Они само желе да минимизирају ризик да ће одобрити клијенте који неће платити како је договорено.

Начини за добијање кредита се нису променили:

 • Платите сваки рачун на време.

 • Одржавајте стање на кредитној картици ниско у односу на ваше кредитне лимите, што доприноси веома утицајном фактору бодовања који се зове коришћење кредита.

 • Будите разборити када се пријавите за нови кредит. Налет нових апликација може указивати на финансијске проблеме.

 • Држите рачуне старих кредитних картица отвореним осим ако немате убедљив разлог да их затворите, као што је висока годишња накнада. Њихови кредитни лимити помажу вашем коришћењу кредита, а старије картице такође доприносе кредитној старости, што је мањи фактор у вашем резултату.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here