ФИЦО оцена 9: Шта треба да знате

ФИЦО Сцоре 9 је друга најновија верзија добро познатог модела кредитног бодовања, али се још увек не користи тако широко као његов претходник, ФИЦО 8.

Сви кредитни резултати потичу из података у вашим кредитним извештајима, мерених према власничким формулама које израчунавају резултат, обично на скали 300-850. Ваш кредитни резултат је дизајниран да одражава ризик у позајмљивању новца, а ФИЦО Сцоре 9 је бољи предиктор тог ризика, каже Томи Ли, главни научник у ФИЦО.

Два највећа добављача кредитних резултата су ФИЦО и ВантагеСцоре.

Сазнајте како је ваш кредит оцењен. Погледајте свој бесплатни резултат и факторе који на њега утичу, као и увид у начине да наставите да градите. Почети

Како је ФИЦО Сцоре 9 другачији

  • Медицински дуг. Дуг у вези са здравственом заштитом има мањи утицај на оцену од других врста дугова. Према Бироу за финансијску заштиту потрошача, око 43 милиона Американаца — око 1 од 5 који имају кредитне извештаје — имају здравствени дуг. ФИЦО-ов најновији модел бодовања даје том дугу мању тежину од, рецимо, дуга кредитне картице.

  • Плаћене колекције. Рачуни наплате који су у потпуности плаћени се занемарују у обрачуну бодова. Најновије верзије — ФИЦО 10 и ФИЦО 10Т — такође занемарују плаћене колекције).

  • Плаћање закупнине. Ако се уплате закупнине пријављују, оне су део обрачуна бодова. Раније су уплате закупнине додаване у кредитне извештаје, али нису коришћене за израчунавање ФИЦО кредитног резултата (међутим, коришћене су за ВантагеСцоре 3.0).

Када ће га зајмодавци користити?

ФИЦО Сцоре 9 већ користи стотине зајмодаваца, а осам од 10 најбољих зајмодаваца у земљи га је или проценило, у процесу је процене или планира да то уради, према ФИЦО-овом Лију.

Рекао је да очекује да ће ФИЦО 9 престићи ФИЦО 8, али би тестирање новог модела од стране зајмодаваца могло потрајати годинама. Усвајање новијег ФИЦО 10 од стране зајмодаваца ће такође вероватно потрајати.

Где могу добити ФИЦО Сцоре 9?

ФИЦО Сцоре 9 је доступан потрошачима од 2016. године. Можете га купити од ФИЦО-а или га евентуално добити бесплатно од издаваоца кредитне картице, зајмодавца или кредитног саветника преко ФИЦО-овог програма отвореног приступа, који омогућава зајмодавцима и кредитним саветницима да деле резултате који се користе у одлукама о позајмљивању.

Шта је потребно да бисте добили добар ФИЦО резултат

Када се пријавите за кредит, не можете да бирате који ће се кредитни резултат користити. Али начин да се добије добар резултат је исти без обзира који модел бодовања се користи:

  • Плаћајте рачуне на време, сваки пут. Касне уплате штете вашем резултату, а што су каснија, то је штета већа.

  • Олако користите кредит. Ниже коришћење кредита може направити велику разлику у вашем резултату.

  • Проверите своје кредитне извештаје. Можете да оспорите грешке или негативне информације које су престаре да би биле пријављене и да их уклоните.

Други фактори кредитног резултата, укључујући колико сте недавно поднели захтев за кредит, комбинацију ваших кредитних рачуна и колико дуго сте имали кредит, такође утичу на ваш резултат. Али ако доследно плаћате своје рачуне на време и одржавате ниска стања, вероватно ћете имати добар резултат без обзира на то који модел се користи.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here