Хипотека са фиксном каматном стопом: шта треба да знате

Дефиниција хипотеке са фиксном каматном стопом

Хипотека са фиксном каматном стопом је стамбени кредит са истом каматном стопом. Већина хипотека су кредити са фиксном каматном стопом.

Главна предност хипотека са фиксном каматном стопом је да имају релативно предвидљива плаћања. Сваки месец отплата главнице и камате је исти износ, све док имате кредит.

» ВИШЕ: 8 врста хипотекарних кредита за купце станова и рефинансијере

Како функционишу хипотеке са фиксном каматном стопом

Хипотека са фиксном каматном стопом се у потпуности амортизује, што значи да се главница и камата коју дугујете свом зајмодавцу у потпуности отплате када се зајам заврши. Део сваке месечне уплате отплаћује неку камату. Остатак плаћа износ који дугујете.

У раним годинама хипотеке са фиксном каматном стопом, већина плаћања иде на камату; на крају, већина иде директору. Ова једноставност је у супротности са сложеношћу хипотеке са подесивом стопом, или АРМ, која има променљиву каматну стопу и многе варијације услова кредита и плаћања.

» ВИШЕ: Упоредите хипотеке са подесивом и фиксном каматном стопом

Уобичајени услови хипотеке са фиксном каматном стопом

Рок трајања кредита је временски период који морате да отплатите главницу и камату једнаким месечним уплатама. Док купујете хипотеку са фиксном каматном стопом, можда ћете видети ове услове:

30 година: Ово је вероватно најдужи рок хипотеке на који ћете наићи. То је најчешћи термин за хипотеку за куповину са фиксном стопом. За дати износ кредита, рок од 30 година даје најниже месечне отплате. Упоредите 30-годишње фиксне хипотекарне стопе.

15 година: Већина хипотекарних кредитора нуди рок од 15 година. У поређењу са 30-годишњом хипотеком истог износа, зајам на 15 година има веће месечне отплате, али ниже камате током трајања кредита. Зајам на 15 година обично има нижу каматну стопу. Упоредите 15-годишње фиксне хипотекарне стопе.

У зависности од зајмодавца, можда ћете наићи и на хипотеке са фиксном каматном стопом под овим условима:

20-годишње: Неки зајмодавци нуде 20-годишње фиксне хипотеке. За дати износ кредита, месечна плаћања су приступачнија него за хипотеку на 15 година и мање приступачна него за хипотеку на 30 година. Упоредите 20-годишње фиксне хипотекарне стопе.

10-годишња: Хипотека на 10 година са фиксном каматном стопом је за зајмопримца који жели да отплати кредит брзо и може приуштити веће месечне отплате. Упоредите 10-годишње фиксне хипотекарне стопе.

» ВИШЕ: Како се одређују стопе на хипотеке

Често постављана питања Које су предности хипотека са фиксном каматном стопом?

Део главнице и камате месечног плаћања хипотеке са фиксном каматном стопом се не мења, иако порези и премије осигурања могу да расту и опадају током времена.

Хипотеке са фиксном каматном стопом су лакше разумљиве, што олакшава куповину.

Ако хипотекарне стопе порасту након што добијете стамбени кредит, имате гаранцију непроменљиве стопе на хипотеку са фиксном каматном стопом.

Који су недостаци хипотека са фиксном каматном стопом?

Ако каматне стопе падну након што добијете стамбени кредит, једини начин да искористите предности нижих хипотекарних стопа је рефинансирање.

АРМ би могао да буде јефтинији ако очекујете да продате кућу или рефинансирате зајам са фиксном каматном стопом пре него што се заврши уводни период са ниском каматном стопом.

Стопе су веће него у уводној фази зајма са подесивом стопом, али трошкови АРМ-а могу касније да се повећају.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here