Фиксни или променљиви студентски кредит: шта је боље?

Фиксне каматне стопе на студентски зајам су генерално боља опција од варијабилних стопа. То је зато што фиксне стопе увек остају исте, док се варијабилне стопе могу мењати месечно или квартално као одговор на економске услове.

Све каматне стопе на студентске кредите су тренутно близу историјских минимума.

Ако нисте сигурни коју тарифу да одаберете, идите на фиксну; то је сигурнија опција. Ако вам је пријатно да ризикујете да бисте потенцијално уштедели на камати — и моћи ћете брзо да отплатите свој студентски зајам — размислите о променљивој стопи.

» ВИШЕ: Шта промене Фед стопе значе за студентске зајмове?

Фиксни или варијабилни студентски кредит?

Сви савезни студентски кредити имају фиксне каматне стопе. Обично је најбоље искористити савезне студентске зајмове пре него што се окренете приватним студентским кредитима јер се зајмопримци са савезним зајмовима квалификују за планове отплате засноване на приходима и програме опроста зајма — зајмопримци са приватним зајмовима неће.

Ако се одлучите за приватни студентски зајам, или ако рефинансирате своје постојеће студентске кредите преко приватног зајмодавца, обично можете одабрати фиксну или променљиву стопу. Ево како да се одлучите између њих:

Фиксне стопе студентског кредита су сигурнија опклада

Фиксне стопе су закључане током трајања кредита. Једини начин да се промени фиксна каматна стопа је рефинансирање студентског кредита.

Прос

 • Нема шансе да ће се ваша стопа повећати.

 • Предвидљиве месечне уплате; дуговани износ се неће променити.

Цонс

 • Стопе обично почињу више од варијабилних стопа.

 • Могли бисте пропустити уштеду на каматама ако варијабилне стопе буду ниже.

Узмите у обзир фиксну стопу ако

 • Каматне стопе су у порасту.

 • Не очекујете да ћете ускоро отплатити своје кредите.

Променљиве стопе студентских кредита су коцкање

Променљиве стопе су подложне променама током трајања кредита. Зајмодавци студентских кредита обично постављају варијабилне стопе на основу економског индикатора познатог као Лондонска међубанкарска понуђена стопа или либор. Зајмодавци одређују варијабилне стопе додавањем Либор стопе основној стопи. Ако Либор порасте, ваша стопа расте управо толико.

» ВИШЕ: Чак и близу 1% су студентски кредити са променљивом стопом вредни ризика?

Пре него што добијете студентски зајам са варијабилном стопом, питајте зајмодавце колико често је стопа подложна промени. Неки прилагођавају променљиве стопе месечно, док други прилагођавају свака три месеца. Такође, сазнајте о укупном ограничењу стопе. Променљиве стопе су често ограничене, али ограничења могу бити и до 25%.

Прос

 • Цене обично почињу ниже од фиксних стопа.

 • Можете да уштедите на камати ако варијабилне стопе не порасту превише.

Цонс

 • Недавни тренд је био ка повећању стопа за варијабилне кредите.

 • Непредвидиве месечне уплате; износ који се дуг може променити.

 • Ваш укупан број месечних уплата може да се промени како се стопа мења.

Размотрите променљиву стопу ако

 • Очекујете да ћете отплатити своје кредите пре него што периодична повећања стопе нагризу било какву уштеду. Ево како је кретање Либор индекса изгледало у прошлости.

 • Камате се смањују. На пример, зајмопримац који је узео зајам повезан са Либором на врхунцу 2007. године би видео пад стопе за више од пет процентних поена две године касније.

Која је стопа боља за рефинансирање студентског кредита?

Рефинансирање вам може помоћи да отплатите студентске кредите брже смањењем каматне стопе. Ако планирате да агресивно отплаћујете свој рефинансирани зајам, варијабилна стопа може максимизирати вашу потенцијалну уштеду.

Али прво уради математику. Најниже фиксне и варијабилне стопе за зајмодавце за рефинансирање обично нису толико удаљене. То значи да можда нећете платити много више уз фиксну стопу и бићете заштићени ако се ваши планови отплате промене.

Ако се одлучите за променљиву стопу и стопе почну да расту, мало је лоше у покушају поновног рефинансирања.

Процијените потенцијалне уштеде за рефинансирање студентског кредита

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here