Летите сада, платите касније: Да ли су путни кредити добра идеја?

После месеци социјалног дистанцирања, вероватно жудите да путујете. Како све више људи прима вакцине, путовања ће се сигурно повећати - а очекује се да ће цене летова и хотела порасти.

Док неки потрошачи имају уштеђевину за спаљивање, они који више воле лутања него уштеђевине могу наићи на нову опцију плаћања. Компаније као што су Уплифт и Аффирм нуде врсту путног кредита, који се често назива план „лети сада, плати касније“, који дели ваше путне трошкове на вишеструке уплате, понекад без камате.

Компаније пласирају своје планове плаћања као приступачне начине да испуне своје снове о путовању. Али да ли је узимање ове врсте путног кредита добра идеја?

Како лети сада, плати касније рад?

Летите сада, платите касније. Зајмови које нуде компаније као што су Уплифт и Аффирм су врста зајма на продајном месту.

Ови зајмови деле вашу куповину на низ мањих плаћања, при чему прво плаћање доспева на наплату. Зајмодавци на продајном месту сарађују са продавцима на мало — или у овом случају, авио компанијама или другим путничким услугама — да понуде ову опцију директно на веб локацији провајдера. Трошкове плаћате на фиксни рок по одређеној годишњој процентуалној стопи, која укључује камату и све накнаде.

На пример, Уплифт нуди финансирање кроз одмаралишта, крстарења, пакете за одмор и авио компаније, укључујући Унитед Аирлинес. Ако резервишете лет на Јунајтедовом веб сајту, када будете спремни да се одјавите, видећете опцију да плаћате месечно уз Уплифт.

Са опцијом Уплифт, попунићете кратку пријаву. Ако буде одобрено, биће вам приказано на који АПР и рок отплате испуњавате услове. Овај процес укључује меку проверу кредитне способности, која не штети вашем кредитном резултату.

Ваш кредитни профил и детаљи куповине су главни фактори који одређују стопу, али стопе се такође разликују од зајмодавца и добављача. Типичне стопе на путне кредите су од 0% до 36%, а рокови се крећу од неколико месеци до неколико година.

Ако се слажете са условима зајма, проћи ћете чврсту кредитну проверу, што може привремено да смањи ваш резултат. Од почетка до краја, процес пријаве ће трајати само неколико минута. Прва уплата се наплаћује на каси, а накнадна плаћања доспевају у месечним ратама. Камата је обично фиксна код ове врсте финансирања, што значи да ће ваша плаћања бити једнака током трајања кредита.

Ако сада узмете лет, платите касније кредит?

Финансијски стручњаци обично препоручују плаћање небитних трошкова, као што су одмори, уштедом, а не узимањем кредита који повећава трошкове — и оставља вас да отплаћујете пут дуго након што се вратите кући.

Али путни зајам може имати смисла у неким околностима.

Размислите о путном кредиту ако:

  • Квалификујете се за зајам од 0% годишње: можда ћете добити понуду од 0% годишње, што значи да ако извршите сва плаћања на време, у суштини можете бесплатно да позајмите новац. Зајмопримци са највишим кредитним резултатом обично добијају најниже стопе.

  • Морате да платите за неочекивано или хитно путовање: Нису сва путовања дискрециона. Ако треба да присуствујете сахрани, на пример, сада летите, позајмица плати касније може бити добар начин да покријете овај неочекивани трошак.

  • Можете да извршите уплате на време: пре него што пристанете на зајам, имајте план да га отплатите тако што ћете издвојити новац из свог буџета или применити додатни приход на стање. Имајте на уму накнаде за кашњење ако пропустите плаћање.

Не размишљајте о путном кредиту ако:

  • АПР на кредит је висок: Заговорници потрошача кажу да је АПР од 36% највиша стопа коју кредит може имати и да је још увек приступачна, али чак ни нижа стопа понекад није вредна трошкова. На пример, зајам од 3.000 долара са 15% АПР плаћеним током 12 месеци коштао би 250 долара камате.

  • Борите се да отплатите свој тренутни дуг: Ако имате стање на кредитним картицама или другим зајмовима, пазите да пристанете на више месечних плаћања. Превише дугова може довести до циклуса пропуштених плаћања, накнада и позива за наплату.

  • Искушава вас да потрошите више него што можете да приуштите: Крените сада, платите касније кредит може учинити да вам се чини да трошите мање него што заиста јесте, јер не морате да платите цео износ унапред.

  • Узима новац од ваших других циљева: Ако би додатне уплате за ово путовање појеле ваш фонд за хитне случајеве или друге циљеве штедње, можда би било вредно одложити путовање и уштедети.

Други начини плаћања за одмор

Најбољи начин да платите годишњи одмор је својом уштеђевином. Можете чак основати посебан фонд за одмор посвећен вашем путовању из снова. Имати одређени циљ је често одличан мотив за издвајање новца сваког месеца.

Ако често путујете или желите да почнете, размислите о пријави за путну кредитну картицу. Ове картице зарађују поене или миље које можете искористити за путне трошкове, а неке имају бонус за регистрацију како бисте максимално повећали поврат.

Међутим, ако нисте чести путници, вероватно је боље да се пријавите за кредитну картицу за поврат новца. Ове картице обично немају годишње накнаде, а новац можете користити како год желите, укључујући и на следећем одмору.

Ако повлачење из штедње или подношење захтева за кредитну картицу нису опције, можете погледати по којој стопи бисте могли да добијете лични зајам, који се може користити за било коју сврху, укључујући одмор. Онлине зајмодавци вам омогућавају да се унапред квалификујете да видите своју потенцијалну стопу и рок без наношења штете вашем кредитном резултату, тако да можете да упоредите више опција.

» ВИШЕ: Најбољи кредити за одмор

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here