Гас вс. Електрични домет: како одабрати

То је основно питање на које морате да одговорите када сте на тржишту за асортиман: да ли ћете користити гас или струју? Одлука се може сводити на врсту извора напајања које већ имате код куће - и да ли сте вољни да инсталирате нове да бисте извршили пребацивање.

Отприлике половина У.С. домови користе природни гас за напајање својих уређаја, према У.С. Управа за енергетске информације. Плински кругови су често преферирани избор кућних кувара, а многи агенти за некретнине их користе као продајну карактеристику када показују куће потенцијалним купцима. Али електрични домети такође могу бити функционални и елегантни, понекад долазе са функцијама које нећете наћи на њиховим гасним панданима. И трећа опција — асортиман са два горива — укључује неке од најбољих квалитета сваке врсте.

» ВИШЕ: Колико кошта преуређење кухиње — и начини за уштеду

Кључне разлике

Разлике између гасног и електричног домета почињу од начина на који се напајају. Гасни кругови су повезани на цев природног гаса или на пропан, док електрични кругови раде тако што су укључени у посебну електричну утичницу која може да поднесе високе захтеве за енергијом уређаја.

Електрични кругови су генерално јефтинији од својих гасних колега, према компанији ХомеАдвисор за кућне услуге. Генерално можете очекивати да ћете платити од 360 до 1.800 долара за електрични опсег и 400 до 2.100 долара за гасни опсег, напомиње компанија. Али ти трошкови се могу повећати за стотине долара ако правите прекидач и морате да инсталирате електричну утичницу или прикључак за гас.

Текући трошкови енергије варирају у зависности од државе, али генерално гледано, гасни домети коштају мање него електрични. Типично, међутим, текућа разлика у трошковима није довољно значајна да би била одлучујући фактор.

Распон гаса: Зашто га набавити

Прикључци за гас постоје или немате одговарајућу електричну утичницу

Док електрични домети могу бити јефтинији од гасних, пребацивање може бити скупо. То је због посебних електричних утичница које су им потребне. Ако желите да пређете са гасног на електрични, а немате такву утичницу, можда ћете морати да ангажујете електричара да га инсталира. То би могло значајно повећати ваше трошкове, што би потенцијално чинило гасни опсег јефтинијом опцијом.

Више контроле температуре на шпорету

Професионални кувари настављају да певају хвалоспеве кувању на отвореном пламену. Најчешћи разлог је тај што се намирнице кувају брзо и равномерно, што може бити изазовно код неких електричних модела. Са опсегом гаса, можете брзо да контролишете температуру шпорета тако што ћете повећати или смањити пламен; са електричним дометом, може потрајати дуже да се калемови на шпорету загреју и охладе.

Штреберски савет: Ако вам је прецизна контрола температуре главни приоритет, размотрите другу опцију: индукциони опсег. Опсези индукције захтевају електричну енергију, а не гас. Али за разлику од електричних домета, они генеришу електромагнетну енергију и могу да греју и хладе брже и прецизније од пећи на гас. Међутим, ова опција је скупа; генерално, индукциони опсези коштају северно од 1.500 долара.

Релативно лако се чисти

Уклоњиве решетке за кување и керамички поклопци чине чишћење брзим и лаким. Решетке се могу обрисати, а гасни горионици са керамичким поклопцима помажу у спречавању проливања из горионика. Док можете једнако лако уклонити и рибати електричне завојнице, стаклене или керамичке електричне плоче за кухање могу бити сложеније. Мрље од хране и масноће могу изгорети и тешко их је уклонити, а лако је изгребати глатку површину ако не користите меке материјале за чишћење.

Електрични домет: Зашто га набавити

Прикључци за гас не постоје

Пошто многе куће немају прикључке за гас, можда ћете морати да платите професионалцу да га инсталира. Инсталација нове гасовода може коштати неколико стотина долара, чинећи електрични домет економичнијом опцијом у смислу почетне инвестиције.

Постојане температуре рерне и глатке опције за штедњак

Баш као што се електрични шпорети греју и хладе спорије од гасних, тако и електричне пећнице имају тенденцију да се загревају и хладе спорије од својих гасних парњака. То је корисна функција ако користите своју рерну за печење и потребна вам је добро регулисана температура.

Електрични штедњак би такође могао бити бољи избор ако желите штедњак са глатком стакленом или керамичком плочом; гасни домети ретко долазе у овом стилу. Електрични штедњаци понекад такође долазе са подесивим грејним елементима који одговарају величини вашег тигања или лонца или подешавања плоче за штедњак како би храна била топла након кувања.

Сигурност је брига

Електрични кругови су генерално сигурнији од гасних. Гасни круг који није правилно инсталиран може довести до цурења гаса, што може довести до пожара или експлозије. Чак и правилно инсталиран гасни круг може емитовати мале количине угљен-моноксида, потенцијално смртоносног гаса, који се може нагомилати до несигурних нивоа ако је кухиња слабо проветрена или ако не користите напу. Да будемо сигурни, можете ублажити ове ризике; инсталирање детектора угљен-моноксида, на пример, је добра идеја. Али са електричним дометима, који не користе гас, можда нећете морати да бринете о овим потенцијалним опасностима.

» ВИШЕ: Процените цену реновирања вашег дома

Опсег са два горива: Хибридна опција

Комбинујте предности гасне плоче за кување са електричном рерном и имате асортиман са два горива. Ови хибридни асортимани вам дају плочу за штедњак на гас са електричном рерном, тако да можете брзо да промените температуру на шпорету док рерну одржавате на сталној температури.

Ови модели су скупљи. Они коштају у просеку 2.000 долара више од гасних и електричних домета, према ХомеАдвисор-у, и захтевају прикључак за гас, као и електричну утичницу са одговарајућом оценом снаге.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here