Осигурање опште одговорности: шта је, шта покрива

Осигурање од опште одговорности је врста пословног осигурања која помаже у финансијској заштити предузећа ако посао нанесе штету или је оптужен да је оштетио особу или њихову имовину.

Генерално, предузећа би требало да имају опште осигурање од одговорности. Све веће компаније за осигурање предузећа га продају, било самостално или као део политике власника предузећа.

Спремни за куповину? Користите ресурсе НердВаллет-а:

  • Сазнајте колико кошта осигурање од опште одговорности.

  • Сазнајте како да купите осигурање.

  • Упоредите провајдере пословног осигурања.

Шта је најбоље за ваш посао? Одговорите на неколико питања и ми ћемо вас упоредити са партнером за осигурање који вам може помоћи да обезбедите понуде. ПОЧЕТИ

Шта покрива осигурање од опште одговорности?

Ако пословање вашег предузећа или ваши запослени проузрокују штету на имовини, личну повреду или повреду нечије репутације, осигурање опште одговорности може покрити ваше правне трошкове и трошкове поравнања.

Већина полиса осигурања од опште одговорности може се исплатити у случајевима:

Телесне повреде трећих лица које се јављају на вашој имовини или као резултат интеракције са вашим предузећем или запосленима. (Ово не укључује повреде које су задобили запослени.)

Штета на имовини трећих лица или штета на туђој имовини коју је проузроковало ваше предузеће или његови запослени.

Личне и рекламне повреде. Ако ваше предузеће јавно каже нешто што подстиче неког другог да вас тужи за кршење ауторских права, клевету или клевету, покриће опште одговорности може да плати ваше правне трошкове и штету, ако их има.

Обично полисе општег осигурања од одговорности морају да буду на снази када дође до повреде или штете да би се обезбедила заштита — али и даље могу да обезбеде ретроактивну заштиту чак и након што престанете да плаћате премије.

Шта није покривено осигурањем од опште одговорности?

Предузећима су често потребне додатне врсте заштите одговорности мимо онога што је горе описано. Обично осигурање од опште одговорности не штити власнике предузећа у случајевима:

Штета која настаје услед неадекватног учинка. Осигурање од професионалне одговорности, које се назива и осигурање од грешака и пропуста, може да заштити предузеће које обавља услугу – мислећи на рачуновође, адвокате, лекаре и архитекте – ако их тужи клијент који мисли да је био немаран или да је направио грешку која је довела до штета.

» ВИШЕ: Осигурање опште одговорности вс. осигурање од професионалне одговорности

Повреде које ваши запослени трпе на послу. Део опште политике одговорности који покрива одговорност за телесне повреде односи се само на трећа лица, а не на запослене. Компензација радника плаћа медицинске трошкове, физикалну терапију и изгубљене плате док се запослени опоравља од повреде на радном месту.

» ВИШЕ: Осигурање опште одговорности вс. осигурање одштете радника

Штета узрокована производом који је ваше предузеће произвело, испоручило или продало. Ако је купац повређен неисправним производом — и ако сте били укључени у достављање тог производа до њих, чак и ако нисте били произвођач — могу да поднесу тужбу. Осигурање од одговорности за производ пружа заштиту од таквих врста потраживања.

Који су типични лимити осигурања опште одговорности?

Полисе осигурања опште одговорности обично укључују два броја: ограничење по догађају и збирно ограничење.

Ограничење по догађају је максимални износ који ће осигуравајуће друштво исплатити за једну штету. Ово укључује и правне трошкове и трошкове поравнања. Типична општа политика одговорности укључује ограничење по догађају од 1 милион долара.

Збирни лимит је укупан износ који ће осигуравач исплатити у једној години. Типична општа политика одговорности укључује укупно ограничење од 2 милиона долара. Збирно ограничење се освежава сваке године ако имате политику засновану на догађајима.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here