Припремите се за интензивну сезону пожара у западној У.С.

Екстремне суше и климатске промене значе да су пожари нова нормала, а власници кућа треба да буду спремни. Западне Сједињене Државе тренутно доживљавају мегасушу — која је у тренду најгора у периоду од 1.200 година, анализирана у недавној студији Универзитета Колумбија — за коју се очекује да ће изазвати интензивну и рану сезону пожара.

Док скоро половина земље доживљава погоршање услова суше, према Националној управи за океане и атмосферу, једна држава се заиста загрева. „Реалност је у Калифорнији, ова суша ће се погоршати пре него што постане боља“, каже Даниел Сваин, климатски научник са УЦЛА који је допринео студији из 2020. која је открила да климатске промене повећавају вероватноћу екстремних пожара широм света. Цалифорниа.

Ево шта треба да знате да припремите себе, своју породицу и свој дом за пожаре.

Имајте план за хитне случајеве

Сигурност би требала бити ваш први приоритет. Амерички Црвени крст препоручује људима да се укључе у локалне радио или ТВ станице како би били информисани о пожарима у околини и имали план евакуације.

Уверите се да такође имате спакован и спреман комплет за хитне случајеве. „Ако морате да се евакуишете, велике су шансе да нећете имати много обавештења“, каже Никол Мол, регионални директор за комуникације америчког Црвеног крста. Маул препоручује да напуните ранац основним потрепштинама као што су вода, прибор за прву помоћ, батеријска лампа, ручни радио и нешто додатног новца.

Заштитите свој дом одбрањивим простором

Требало би да буде најмање 100 стопа између вашег дома и било које дивље четке, ако је икако могуће. Овај „одбрањив простор“ пружа простор ватрогасцима да се боре са шумским пожарима и спречава да се пламен превише приближи вашем дому. Можете створити одбрамљив простор тако што ћете уклонити све запаљиво које се налази директно поред вашег дома, попут високе траве или жбуња, редовно косите травњак и не садите зимзелене биљке које се лако могу запалити.

Куће се запале на неколико начина: од шумског пожара, топлоте од вегетације која гори у близини и летеће жеравице од шумских пожара који гори и до једне миље далеко. Да бисте заштитили своју имовину, испробајте ове савете за „очвршћавање код куће“ од Калифорнијског одељења за шумарство и заштиту од пожара:

  • Покријте све отворе за вентилацију металном мрежом.

  • Уклоните остатке са вашег крова и олука.

  • Кутија у надстрешници са незапаљивим материјалима.

Имајте на располагању апарат за гашење пожара, лопату и црево у случају да дође до пожара на вашем имању.

Знајте шта осигурање покрива

Штету од пожара и дима покрива већина полиса осигурања власника кућа или изнајмљивача, али само до ваших граница покрића. У међувремену, оштећења аутомобила од шумских пожара покривена су свеобухватним осигурањем, опционим ауто покрићем који се обично продаје са покрићем од судара.

Ако сте направили било какве промене у свом животном простору откако сте последњи пут разговарали са својим оператером, као што је куповина скупе уметности или додатак вашем дому, обавестите свог осигуравача. Можда ћете морати да повећате ограничења своје личне имовине или становања да бисте били у потпуности покривени.

Ако живите у области високог ризика од шумских пожара, можда ћете морати да купите засебно осигурање од пожара кроз државни план за правичан приступ условима осигурања да бисте били сигурни да сте покривени. У већини држава, политике ФАИР нуде покриће у областима високог ризика за штету од пожара, вандализма, олуја и нереда. За више покрића, као што је покриће одговорности које је обично укључено у стандардне полисе власника кућа, требаће вам додатно осигурање од приватног осигуравача.

Додатно покриће животних трошкова

Многи људи не схватају да осигурање власника кућа може помоћи око привремених трошкова живота док се ваш дом поправља или обнавља због штете од шумских пожара, каже Кевин Далеи, председник Западне У.С. зона у Пуре Инсуранце. Познат као додатни животни трошкови или покриће губитка коришћења, овај део стандардне политике ће платити ствари као што су хотели, рачуни у ресторанима, па чак и накнаде за смештај кућних љубимаца које превазилазе ваше нормалне трошкове живота.

Покривеност губитка коришћења обично је укључена у полису власника куће, али долази са ограничењем, обично процентом укупне покривености стамбеног простора полисом.

Проширено покривање трошкова замене

Ваше стамбено осигурање ће платити само довољно за обнову вашег дома до његове замјенске вриједности, што можда неће бити довољно. Јое Гилмартин, независни агент осигурања преко Гоосехеад Инсуранце у Калифорнији, видио је да грађевински извођачи наплаћују више за изградњу након шумских пожара, а проширено покриће трошкова замјене може помоћи у ублажавању повећања.

Проверите да ли ваша полиса има ово опционо покриће, које исплаћује више од номиналне вредности покрића вашег стана, до одређеног износа. Продужено осигурање трошкова замене може „помоћи да будете у току са трошковима грађевинског материјала [и трошковима инфлације“, каже Гилмартин.

Помоћ је доступна

Ако сте били погођени шумским пожарима и потребна вам је помоћ, многе организације нуде помоћ жртвама катастрофе, укључујући:

  • Аирбнб-јев програм Опен Хомес, који омогућава људима да понуде свој простор онима којима је потребан хитан смештај током катастрофе.

  • Калифорнијска ватрогасна фондација, која пружа финансијску и емоционалну подршку ватрогасцима и њиховим породицама.

  • РедРовер Респондерс, организација која пружа негу и склониште животињама расељеним због природних катастрофа.

  • Амерички Црвени крст, који нуди храну и склониште жртвама катастрофе.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here