Раст вс. Улагање вредности: разумевање разлика

Која је разлика?

Вредност и раст се односе на две категорије акција и стилове улагања засноване на њиховим разликама. Инвеститори вредности траже акције за које верују да су потцењене од стране тржишта (акције вредности), док инвеститори у раст траже акције за које мисле да ће остварити приносе боље од просека (акције раста).

Често се раст и вредност супротстављају као опција или-или. Али портфељи имају простора за обоје, а проналажење праве мешавине акција вредности и акција раста може довести до повећане диверсификације.

» Желите већу диверсификацију? Сазнајте више о улагању у индексне фондове

Пре него што се одлучите за деонице или заједнички фонд различите врсте раста или вредности, ево шта треба да знате о свакој школи мишљења, почевши од табеле главних разлика:

Вредност вс. раст акција на први поглед

Цена

ПЕ однос

дивиденде

Ризик

Вредност акција

Тренутно потцењен

Генерално ниски ПЕ односи

Генерално високи приноси од дивиденди

Можда не ценим толико

Раст акција

Тренутно прецењен

Изнадпросечни ПЕ односи

Ниска или никаква дивиденда

Шанса за релативно високу волатилност

Шта је улагање вредности?

Инвеститори вредности су у лову на скривене драгуље на тржишту: акције са ниским ценама, али обећавајуће изгледе. Разлози због којих ове акције могу бити потцењене могу се веома разликовати, укључујући краткорочни догађај као што је криза односа са јавношћу или дугорочни феномен као што је депресивна стања у индустрији.

Такви инвеститори купују акције за које верују да су подцијењене, било у оквиру одређене индустрије или на тржишту шире, кладећи се да ће се цијена вратити када други ухвате. Уопштено говорећи, ове акције имају низак однос цене и зараде (метрика за вредновање компаније) и висок принос од дивиденди (однос који компанија плаћа у виду дивиденди у односу на цену своје акције). Ризик? Цена можда неће бити очекивана. (Прочитајте о проналажењу добрих јефтиних акција.)

Бењамин Грахам је познат као отац улагања у вредност, а његова књига из 1949. „Тхе Интеллигент Инвестор: Тхе Дефинитиве Боок он Валуе Инвестинг“ је и данас популарна. Један од Гремових ученика је најпознатији савремени инвеститор: Ворен Бафет.

» Сазнајте више о коришћењу ПЕ односа

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Шта је улагање у раст?

Инвеститори у раст често јуре тржишне врхунце. Вероватно сте видели одрицање од одговорности финансијских компанија да досадашњи учинак не указује на будуће резултате. Па, овај стил улагања је наизглед у супротности са том идејом.

У суштини се удвостручује: Инвеститори се кладе да ће акција која је већ показала раст бољи од просека (било да се ради о заради, приходу или неком другом показатељу) наставити да то чини, што ће је учинити привлачном за улагање. Ове компаније су обично лидери у својим индустријама; њихове акције имају натпросечан однос цене и зараде и могу да исплаћују ниске (или никакве) дивиденде. Али куповином по већ високој цени, ризик је да би нешто непредвиђено могло да изазове пад цене акција.

„Отац“ овог стила, Тхомас Рове Прице Јр., развио је своју филозофију 1930-их, а касније је основао фирму за управљање имовином која још увек носи његово име: Т. Рове Прице.

Како се раст и улагање вредности преклапају

Свака школа има предане следбенике, али има доста преклапања. У зависности од критеријума који се користе за избор, видећете акције које су укључене и у вредности и у узајамне фондове за раст. Што даје?

Делимично, пуно је буке око разлике која није утечена у камену. На пример, акција може да еволуира током свог века од вредности до раста, или обрнуто.

Такође је вредно напоменути да инвеститори у дебати о вредности и расту имају исти циљ (купују ниско и продају високо); они то само раде на различите начине.

Инвеститори са вредношћу траже компаније које су већ заслужиле своје награде и имају цену акција која је нижа него што би требало да буде (и која би могла поново да порасте како би то одразила). Инвеститори у расту траже компаније са будућим потенцијалом и очекују да ће се цена акција повећати (чак и ако је већ релативно висока) како компаније достигну или премаше тај потенцијал. Иста жељена дестинација, различити начини доласка.

» Зароните дубље. Како истражити акције

Не одлука или-или

Берза пролази кроз циклусе различите дужине који фаворизују или стратегије раста или вредности. Акције у индексу раста Русселл 1000 надмашиле су оне у индексу вредности Русселл 1000 током биковског тржишта 2009-2020, али то није случај из године у годину. Вредност је надмашила раст у 2016.

Шта инвеститор треба да ради? Једна опција је да се подједнако улаже у обе стратегије, каже Џон Августин, главни инвестициони директор у Хантингтон банци. Заједно, они додају разноликост капиталној страни портфеља, нудећи потенцијал за повраћај када је било који стил у корист. Подела 50-50 такође може помоћи инвеститорима да избегну искушење да јуре за трендовима.

Улагање у фондове раста и вредности додаје слој сложености инвестиционој стратегији, због чега Августин то предлаже као секундарни корак — након диверсификације између различитих типова имовине (као што су акције и обвезнице) и других класификација унутар, као што су величина или регион.

Пошто тржиште иде у циклусима раста вредности, ове стратегије могу захтевати више будног ока, посебно ако се ваш портфолио не ребалансира аутоматски. Када флуктуације на тржишту помере вашу алокацију, ребалансом се враћа на првобитни циљ, тако да не бисте ненамерно превише или премало инвестирали у било коју имовину.

Августин предлаже инвеститорима ребаланс најмање два пута годишње — „када се сатови промене“ — или када се алокације покваре за 5% или више.

Уобичајене заблуде

Поред мита да инвеститори морају бити пуристи раста или вредности, такође је важно схватити да се ови стилови често своде на индустрију. Тренутно је више од трећине акција у С&П 500 Пуре Гровтх индексу у сектору информационих технологија, док је око трећине акција у С&П 500 Пуре Валуе индексу у финансијском сектору. Овај слом има смисла: главне финансијске институције у земљи су далеко више успостављене од релативно нових лидера у информационој технологији.

Коначно, схватите да је ефективна диверсификација важнија. Многи инвеститори који састављају портфолио бирањем акција случајно наиђу на раст и вредност, каже Августин.

„Наћи ће неке ствари које нису наклоњене, а неке које су наклоњене“, каже Августин. „То је раст и вредност.”

Купио акције у великој, 100 година старој компанији током пада тржишта? То је можда био потез улагања вредности. Скочио на скупе, вруће акције које су у порасту последњих година? Управо сте постали инвеститор раста. Али у сваком случају, купујете на берзи, кладећи се да ћете касније моћи да продате те акције по вишој цени.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here