Тешко стечени савети зајмопримаца који су добили опрост студентског кредита“,

Тражење опроста студентског кредита подразумева деценију пажљиво евидентираних плаћања, сате на чекању код вашег сервисера и бескрајно стрпљење. Успех, међутим, стиже без велике помпе.

Јавни бранилац Шели Томчик била је на суду када је добила имејл са обавештењем да је потрага завршена:

"Честитам! Након коначног прегледа ваше пријаве за опроштај зајма за јавне услуге (ПСЛФ) и историје плаћања, утврдили смо да сте успешно извршили потребних 120 месечних уплата да би вам зајмови наведени у наставку били опроштени.”

„Није ме погодило“, каже Томчик, 40, из Болдвина, Висконсин. „Мислио сам да ће бити званичније или тако нешто.”

Томтсцхик је међу првим федералним зајмопримцима студентских кредита којима су зајмови отказани без пореза кроз савезни програм опроста зајмова за јавне службе. Програм, који је покренут 2007. године, опрашта све неизмирене обавезе након 120 квалификованих уплата за зајмопримце који примају традиционално ниже плаћене послове у јавној служби.

Али процес је тежак. Само 864 од 88.006 поднетих захтева одобрено је до марта 2019, на основу најновијих доступних података одељења за образовање. Просечан износ опроштеног: 59.244 долара.

Шта је потребно да бисте добили опрост јавног студентског зајма

Да би се квалификовали за ПСЛФ, зајмопримци морају да изврше 120 месечних, на време уплата док раде пуно радно време у јавној служби за квалификованог послодавца. Такође морате:

  • Уверите се да имате само федералне директне зајмове. Неки зајмопримци ће морати да се консолидују у директан зајам. Приватни кредити не испуњавају услове.

  • Пријавите се у план отплате заснован на приходима. Ваша плаћања ће бити део вашег дискреционог прихода.

  • Уверите се да ваше кредите сервисира ФедЛоан Сервицинг, једина компанија која обрађује ПСЛФ апликације. То можете учинити подношењем обрасца за потврду послодавца.

  • Пошаљите обрасце за сертификацију послодавца како бисте доказали да сте радили за квалификованог државног или непрофитног послодавца док вршите свих 120 уплата.

  • Пријавите се док још радите за квалификованог послодавца.

Томчик и још један успешни кандидат, Бони Свитавски, библиотекар у држави Вашингтон, могли би да додају још један захтев: Документујте све.

Свитавски, 38-годишњи надзорни библиотекар у библиотеци округа Пирс, плаћала је две године пре него што је открила да се не рачунају у ПСЛФ. То је зато што њени кредити нису били уписани у одговарајући план отплате.

„Било је, у најмању руку, разочаравајуће“, каже она.

Да би избегао било каква будућа изненађења, Свитавски је поставио аларме за подношење образаца за сертификацију и евидентирао детаље о позивима ФедЛоан-у.

„Било је лудо, али било је корисно вратити се и видети да сам водила ове разговоре“, каже она.

Пет година Томчик није подносила формуларе за потврду о запослењу, иако је добила кредит за већину својих исплата. Али када је почела, схватила је корист: осигуравање да ће се свака уплата рачунати.

„Побрините се да урадите годишњу сертификацију, тако да ако постоји било каква неслагања у броју исплата које испуњавају услове да то одмах решите уместо да покушавате да се вратите“, каже Томчик.

Више од половине пријава за ПСЛФ одбијено је јер нису испунили број квалификационих уплата, према Одељењу за образовање. Неки од других разлога укључују недостајуће информације (25%), неподобне кредите (16%), неважећи датум запослења (2%) или неквалификованог послодавца (2%).

Прочитајте правила - сва

Томчик и Свитавски би могли да дају добар аргумент за још један захтев: Обратите пажњу на детаље.

Пре него што је поднела свој први образац за потврду о запослењу, Томчик је извршила додатне уплате до 800 долара да би отплатила дуг од 70.000 долара. „Била сам спремна да урадим све само да бих била урађена са тим“, каже она.

Али више уплата вам неће помоћи да брже достигнете 120 квалификованих уплата. Када је Томчик почела да ради на ПСЛФ-у, престала је да шаље додатне уплате.

Када је Свитавски сазнала за нови програм – Привремени проширени опроштај зајма за јавне услуге – схватила је да би опроштај могао доћи раније него што је мислила. То је 350 милиона долара за зајмопримце који су испунили све критеријуме за ПСЛФ, али су плаћали по погрешном плану.

То је значило да две године исплата које се нису рачунале у опроштај Свитавског сада могу. Прошле јесени се пријавила, одбијена је и морала је да контактира ФедЛоан да каже да верује да је квалификована (ово је обавезна пракса када се аплицира за привремени проширени програм). У пролеће, после месеци препуцавања, коначно је добила опроштај.

Главобоље су вредне исплате

У време када су Томчикови зајмови опроштени прошлог пролећа, њен биланс је износио 86.200 долара – што је било 16.000 долара више него што је првобитно позајмила.

„Срећан сам што знам да га нема. Мој муж још увек има дуг за студентски кредит који ћемо на крају отплатити“, каже Томчик.

Свитавски, у међувремену, каже да јој је опроштено 80.971 долара од првобитних 97.115 долара дуга. Између подношења свог првог обрасца за сертификацију 2013. и добијања опроштаја у априлу 2019., платила је скоро 20.000 долара камате и мање од 7.000 долара главници.

„Било је ово чудно дуго замућење“, каже Свитавски.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here