Ево како функционише одлагање личног кредита

Ако не можете да платите свој лични зајам због финансијских потешкоћа — укључујући потешкоће изазване кризом ЦОВИД-19 — многи зајмодавци нуде краткорочне планове за одлагање који ће вам омогућити да продужите рок зајма у замену за паузу од редовног месечна уплата.

Привремено паузирање ваших плаћања није бесплатно ако ваш зајмодавац наплаћује камату на одложена плаћања. Али ако вам је потребно краткорочно олакшање, одлагање може бити опција.

Шта је одлагање личног кредита?

Када одложите плаћање личног кредита, не ослобађате се тих месеци плаћања; продужавате рок зајма за колико је дуг период одлагања. На пример, ако одложите отплату за два месеца, та плаћања се причвршћују на крај вашег кредита.

Одлагање плаћања значи да га одлажете без кршења уговора о зајму. Неки зајмодавци су понудили одложена плаћања као део програма за тешкоће још пре кризе ЦОВИД-19, док су други прилагодили своје понуде за тешкоће тренутним потребама зајмопримаца.

Зајмодавац може понудити бескаматно одлагање личног зајма, што значи да се камата неће акумулирати на зајам када паузирате плаћања. Други зајмодавци настављају да наплаћују камату на зајам током тог времена. Ако одложите два месеца отплате током рока отплате од 36 месеци, а зајам и даље прикупља камату, заиста ћете платити 38 месеци камате.

До сада су зајмодавци нудили периоде одлагања од једног до два месеца, али би они могли да се продуже ако се криза настави.

Израчунајте колико може коштати одлагање

Уверите се да знате да ли ће ваш лични зајам наставити да прикупља камату како бисте могли да израчунате колико ће одлагање коштати.

Како одложити плаћање личног кредита

Чак и током кризе, морате контактирати свог зајмодавца и затражити одложено плаћање кредита. Ако почнете да плаћате кашњења или их у потпуности прескочите, а да нисте обавестили зајмодавца о проблему, то би могло да утиче на ваш кредит и да се ваш кредит може сматрати неиспуњеним.

Многи зајмодавци захтевају да се пријавите, пошаљете е-пошту или позовете и одговорите на неколико питања о вашим потешкоћама да бисте одложили плаћање. Неколико зајмодаваца открива посебне захтеве о томе ко се квалификује да одложи зајам.

» ВИШЕ: Опције кредита за ЦОВИД-19 и олакшице за плаћање

Зајмодавци можда неће моћи одмах да одобре апликације за тешкоће, посебно ако се за њих истовремено пријављује много зајмопримаца. ЛендингЦлуб, на пример, каже да би могло потрајати седам до 10 радних дана да зајмопримци буду одобрени за његов план за тешкоће.

Како одложена плаћања утичу на ваш кредит

Ваш кредитни резултат не би требало много да се промени ако одложите исплате личног кредита јер зајмодавци не би требало да их пријављују кредитним бироима као пропуштене или касне. Ипак, требало би да проверите своје кредитне извештаје да бисте били сигурни да је исправно забележен.

Међутим, на ваш кредитни резултат ће утицати ако зајмодавац не одобри вашу молбу за одлагање и ионако не плаћате на време.

Зајмодавци обично морају да изврше промене на вашем налогу да би започели процес одлагања. Ако се пријавите за тешкоће и ваша исплата доспева пре него што је зајмодавац донео одлуку о вашој пријави, покушајте да извршите уплату како бисте избегли ризик да вам се наруши кредитни резултат.

» ВИШЕ: Како смештај за плаћање ЦОВИД-19 може утицати на ваш кредит

Требало би да очекујете да се статус одлагања појави у вашем кредитном извештају.

Друге опције за смањење трошкова током кризе ЦОВИД-19

Савезна влада и финансијске институције раде на пружању помоћи онима који су финансијски погођени корона вирусом. Ево још неколико начина да добијете олакшање.

Консолидујте или рефинансирајте свој кредит. Ако имате добар или одличан кредит, рефинансирање или консолидација ваших дугова зајмом са нижом каматом може бити начин да смањите трошкове. Неки зајмодавци су снизили стопе као одговор на економски пад, док су их други подигли.

Ако имате више извора дуга, као што су кредитне картице, зајам за консолидацију дуга може да споји све ваше дугове у један, чинећи плаћање лакшим за управљање.

» ВИШЕ: Лични кредити са најбољим каматним стопама

Потражите локалне алтернативе личном зајму. Ако покушавате да избегнете додавање дуга, можда у вашој области постоје добротворне организације, непрофитне или верске групе које могу да понуде помоћ. Претражите нашу базу података за помоћ у вашој држави.

Обратите се другим финансијским институцијама. Финансијске институције, попут банака и компанија за кредитне картице, још увек реагују на промене у економији изазване ЦОВИД-19. Ако вам је потребна помоћ, обратите се свом осигуравачу, компанији за издавање кредитних картица, хипотекарном зајмодавцу или банци и погледајте да ли вам могу понудити помоћ. Многи већ имају успостављене програме за тешкоће који ће вам помоћи да одмах добијете финансијску помоћ.

Погледајте какву државну помоћ можете добити. У.С. Трезор ће такође почети да исплаћује стимулативне чекове у наредним недељама. Чекови обезбеђују до 1.200 долара за одрасле особе које испуњавају услове и 500 долара по детету млађем од 17 година.

Проширене су и накнаде за незапослене за оне који су отпуштени због корона вируса.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here