Кућни капитал: шта је то и зашто је важно

Често се каже да власништво над кућом ствара богатство. Дакле, шта је кућни капитал и како може повећати вашу нето вредност?

Шта је кућни капитал?

Кућни капитал је тренутна тржишна вредност вашег дома, минус оно што дугујете. Тражите позитиван број. Сваки добитак долази од:

  • Отплата главнице вашег кредита.

  • Повећање тржишне вредности током времена.

Како функционише кућни капитал?

Изградња домаћег капитала је помало као улагање у дугорочни инструмент, попут обвезница. Ваш новац је, углавном, закључан и не може се потрошити.

Постоје неки начини да то искористите, али богатство се ствара годинама како се ваш удео у "слободном и јасном" власништву над кућом повећава.

Чини се довољно једноставно, али кућни капитал није загарантован. Само питајте сваког власника куће који је прошао кроз последњу стамбену пропаст. Тада је капитал у кући нагло пао за многе власнике кућа - и, у неким случајевима, потпуно нестао.

По правилу, изградња домаћег капитала је у најбољем случају спор успон. У.С. просечно повећање цена стамбених објеката у односу на претходну годину износило је 1.89% од 1997. до 2017., прилагођено инфлацији, према ЦореЛогиц-у, Бироу за статистику рада и Урбанистичком институту.

Међутим, иза тог просека су неке велике промене цена из године у годину током истог периода, у распону од повећања од 12.6% на пад од 18.1%, према Урбанистичком институту.

Када је реч о краткорочној цени дома, понекад је то више бунџи скок него успон.

Знајте колико вреди ваш дом? НердВаллет може да вам покаже колико вреди ваш дом и да вас обавести о променама током времена. Проверите вредност своје куће

Како сазнати колико је капитала у вашем дому?

Калкулатор кућног капитала може вам дати представу о томе колико вреди ваш дом и колико капитала можете да имате, ако размишљате о продаји куће или позајмљивању дела свог капитала.

Процена ће заиста одредити вредност ваше куће.

» ВИШЕ: Како одредити вредност куће

Зашто је капитал у кући важан?

Кућни капитал може бити дугорочна стратегија за изградњу богатства.

Плаћање хипотеке смањује оно што дугујете док ваш дом добија на вредности, па се плаћање куће назива „принудни штедни рачун.”

„Кућни капитал може бити дугорочна стратегија за изградњу богатства. ”

Ово је за разлику од готово сваке друге имовине купљене кредитом, као што су возила, која губе вредност док их отплаћујете.

Све већи број У.С. власници кућа гомилају „импресивне залихе“ имовинског капитала, каже Дарен Бломквист, виши потпредседник Аттом Дата Солутионс.

На крају другог квартала 2017, преко 14 милиона У.С. некретнине се сматрале „богатим капиталом“ – што значи да је дуг на имовини био 50% или мање од тренутне тржишне вредности куће.

То је око 24% свих кућа у којима живе власници са хипотеком.

Будите у току са својим кредитним резултатом Обавестићемо вас када се ваш резултат промени и обезбедићемо бесплатне увиде у начине да наставите да градите. Пријавите се, бесплатно је

Кућни капитал потребно је време да се изгради

Још једна хранљива материја која помаже у повећању имовинског капитала је време. Већа је вероватноћа да ће власници кућа који дуже остају у својим домовима стећи капитал.

У другом кварталу 2017, људи који су продавали своје домове живели су тамо у просеку више од осам година. То је био најдужи период власништва откако је Аттом почео да прати стаж у власништву 2000. године. Пре рецесије, људи су остајали у својим домовима у просеку око четири и четврт године, показују подаци Аттома.

„То је промена парадигме – конзервативнији приступ власништву над кућом и изградњи богатства кроз власништво над кућом“, каже Бломквист.

Само 10% кућа у власништву мање од једне године сматра се богатим капиталом, према АТТОМ-у.

Не морате да продајете да бисте искористили профит у свом дому. Уместо тога, можете да позајмите против те вредности уз помоћ зајма у власништву или кредитне линије. Кућни зајам ће вам обезбедити паушални износ; ХЕЛОЦ вам омогућава да повучете на расположивом стању како желите.

» ВИШЕ: Добијте одговоре на своја највећа ХЕЛОЦ питања

Кућни капитал није шема за брзо богаћење

Изградња стамбеног капитала је дефинитивно дугорочан предлог. Бломквист каже да мудре речи једног од његових рођака могу то најбоље рећи.

„Пукунед моје жене — који је давно купио имање у Јужној Калифорнији — његов савет је био: „Чувај некретнину 20 година, она ће се бринути о теби заувек.’"

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here