Побољшање дома: уради сам или унајми професионалца?

Али реалност је да је неке пројекте боље препустити стручњацима. Професионални извођачи могу да се баве задацима који су компликовани, дуготрајни или прилично непријатни. Било да планирате да украсите цео свој дом или само преуредите део једне собе, желећете да направите паметан избор између тога да то урадите сами или да унајмите и платите професионалца.

Ево неколико савета који ће вам помоћи да одаберете.

» ВИШЕ: Процените цену реновирања вашег дома

Када бисте могли да пробате уради сам

Пројекат је довољно мали да се брзо учи

Добра је идеја да одвојите мало времена да истражите посао за побољшање дома пре него што почнете. Ако желите да офарбате своју палубу, на пример, можда ћете морати да погледате видео записе са упутствима, прочитате о избору боја и питате продавце боја за савет. Ако сте вољни да научите кораке, пројекат уради сам могао би имати смисла.

Имате стрпљења да превазиђете мале грешке

Можда ћете морати додатно да идете у продавницу јер нисте правилно измерили количину дрвета која вам је потребна. Или ћете можда открити да се ваша боја неравномерно осушила и мораћете да почнете изнова да бисте добили изглед који желите. Очекујте да ваш ДИИ пројекат неће бити савршен из првог покушаја. То ће вам помоћи ако сте довољно флексибилни да решите мале грешке.

На поправку куће гледате више као на хоби него на посао

Ако волите столарију, фарбање и друге активности везане за реновирање, можда ћете уживати у „уради сам“ пројекту који укључује те или сличне задатке. Можда ћете чак сматрати да је процес једнако угодан као и коначни резултат.

У реду сте са „довољно добро“

Постоји шанса да ваш пројекат неће испасти тако добро као и рад професионалаца. Можда ће бити видљивих потеза четкице у новоокреченој просторији. Неке подне плочице могу бити мало неравне. Ако су проблеми мањи и моћи ћете да живите са резултатима, можда би било вредно покушати мали уради сам.

» ВИШЕ: Цена популарних пројеката побољшања дома

Када је најбоље унајмити извођача радова за побољшање дома

Грешка би имала озбиљне или катастрофалне последице

Ако би грешка учинила ваш дом несигурним – неисправне електричне инсталације које би могле да изазову пожар, на пример – не вреди ризиковати да то урадите сами. Извршите пројекте који би могли да утичу на добробит ваше породице или који би били скупи за исправљање ако се не ураде како треба. Реномирани извођачи ће имати осигурање и дати гаранцију за свој рад, што штити вас као власника куће. Ако направе грешку или још горе, оштете вашу имовину, платиће да отклоне проблем.

За реновирање куће потребне су дозволе

Многи локалитети захтевају дозволе за електричне, грађевинске и друге велике радове. Требало би да контактирате градску владу и питате локалне извођаче које су дозволе за преуређење потребне у вашој области. Ови послови углавном захтевају специјализовано знање, па је боље препустити професионалцу да се бави послом.

Ваше време је боље потрошити на нешто друго

Плаћање извођача може да вас ослободи за друге активности, као што је провођење више времена са породицом. Ако ставите премију на те друге активности, има смисла унајмити професионалца.

Планирате да продате свој дом

Када се спремате да продате своју кућу, желите да она буде у најбољем могућем стању. Дилетантски „уради сам“ посао могао би да одврати потенцијалне купце. Можда се чак питају да ли дом има других проблема.

Ако ипак одлучите да унајмите професионалца, мораћете да урадите нешто. Уверите се да добијете процене у писаној форми и затражите и контактирајте референце. Такође треба да потврдите да извођач има лиценце и осигурање потребне за посао. Више о томе како да унајмите реномираног извођача можете сазнати од Федералне трговинске комисије.

У неким случајевима, можете сами да урадите неке делове преуређења или надоградње док истовремено радите са стручњаком. На пример, могли бисте да одлучите да преузмете улогу генералног извођача за велики пројекат, као што је преуређење купатила, и да изнајмите подизвођаче за специјализоване радове, укључујући електричне инсталације, водовод и инсталацију ормара.

Када размишљате о пројекту побољшања куће, желећете да знате разлику између „уради сам“ посла и оног којим би требало да се бави искусни извођач. Узимајући у обзир време које бисте морали да потрошите на пројекат, своје искуство и тежину посла, можете одмерити предности и донети најбољу одлуку за своју ситуацију.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here