Инспекција куће у Северној Каролини: како то функционише и колико кошта

Чак и ако се кућа чини као дом ваших снова, ипак је добра идеја да добијете проверу стварности од кућног инспектора пре него што се продаја затвори.

Шта је кућна инспекција?

Стандардна кућна инспекција је углавном визуелни преглед структуре и система куће од стране објективног стручњака. Инспекција даје општу слику стања и безбедности куће, тако да можете разумети које поправке могу бити потребне да би се ствари довеле у добро стање.

Као купац, можете присуствовати кућној инспекцији и пратити инспектора кроз кућу, постављајући питања док идете. Ако не можете да присуствујете целој ствари, добра је идеја да будете ту на крају да добијете резиме, поставите питања и да инспектор укаже на ствари. Државни закон Северне Каролине захтева од инспектора да достави писмени извештај о инспекцији дома у року од три радна дана.

» ВИШЕ: Шта очекивати од кућне инспекције

Колико кошта НЦ кућна инспекција?

Накнада за стандардну инспекцију куће варира у зависности од величине, старости и локације куће и других карактеристика, као што су тип темеља, квалификације инспектора и врста извештаја који власник куће захтева. Цена може да се креће од 200 долара за мале кондоминијуме до више од 400 долара за веће домове, према Удружењу лиценцираних кућних инспектора Северне Каролине у Шарлоту.

За двоспратну кућу од 2.500 квадратних стопа очекујте да ћете потрошити око 400 до 500 долара, каже Даве Хахн, председник удружења и власник Метролина Инспецтион Сервицес у Шарлоту.

» ВИШЕ: Врсте кућних инспекција које купци треба да знају

Ко плаћа кућни преглед?

Приликом куповине куће, купац бира кућног инспектора и плаћа преглед. Иако генерално нису потребни, препоручује се кућна инспекција.

Као купац, своју понуду за куповину можете подесити да зависи од резултата инспекције. Ова непредвиђена ситуација вам омогућава да одустанете од продаје ако инспекција открије велике проблеме и не можете да преговарате са продавцем да решите проблеме или прилагодите цену како бисте покрили трошкове поправке.

На данашњем жестоко конкурентном тржишту станова, неки купци се одричу непредвиђене инспекције куће и пристају да купују куће какве јесу. Али чак и ако се одрекнете права да одустанете од уговора, Хахн и даље препоручује да одете на кућну инспекцију како бисте знали у шта се упуштате и могли да планирате и буџетирате поправке у складу са тим.

Куповина новоизграђене куће? Можда се питате зашто вам је потребна кућна инспекција. На крају крајева, кућа је потпуно нова - шта би могло бити погрешно?

Али нови домови нису увек савршени. Хахн је пронашао недостатке као што су поломљене кровне решетке или механичка опрема која није инсталирана у складу са спецификацијама произвођача. Нове домове прегледају окружни службеници за зграде, али окружни инспектори могу да посете 20 или више домова дневно, док кућни инспектор проведе три или четири сата на сваком имању, каже Хан.

У најмању руку, он препоручује купцима новоизграђених кућа да их прегледају пре истека гаранције за градитеље.

» ВИШЕ: Кућна инспекција треба и шта не треба

Како одабрати кућног инспектора у Северној Каролини

Кућни инспектори који наплаћују накнаде за своје услуге у Северној Каролини морају имати лиценцу од стране Одбора за лиценцирање кућних инспектора Северне Каролине. Одбор има именик на својој веб страници за проналажење чланова у вашој области. Такође можете добити препоруке од свог агента за некретнине или других власника кућа.

Хахн препоручује да узмете у обзир следеће при избору кућног инспектора:

 • Искуство: Колико година инспектор послује? Ако је прилично нов на терену, шта је инспектор радио пре него што је добио лиценцу? Искуство у грађевинарству је релевантно, на пример.

 • Образовање: Од лиценцираних инспектора се тражи да заврше континуирано образовање сваке године. Да ли је инспектор прешао основне захтеве?

 • Комуникација: Разговарајте са инспектором пре него што направите избор. Колико добро инспектор комуницира и одговара на питања? Потражите некога ко воли да образује клијенте и одваја време да објасни концепте уместо да говори жаргоном.

Контролна листа за кућну инспекцију у Северној Каролини

Хан каже да је једна од најважнијих ствари које потрошачи треба да разумеју јесте шта стандардна кућна инспекција ради, а шта не покрива.

„Ми смо као породични лекар“, каже он. „Знамо много о многим стварима, али нисмо специјалисти."

Према закону државе Северне Каролине, кућни инспектори морају визуелно да прегледају структурне компоненте, као што су темељи, подови, зидови, плафони и кровови, као и електрична опрема, водоводне инсталације, јединице за грејање и климатизацију и уграђени кухињски апарати.

То је много. Али није све.

На пример, кућни инспектори морају да прегледају:

 • Кров, али се не морају ходати по крову.

 • Централну опрему за климатизацију, али нису обавезни да раде на системима када би то проузроковало штету услед хладног времена или других околности.

 • Репрезентативан број прозора, али не сваки појединачни прозор и не олујни прозори.

 • Систем водоснабдевања и дистрибуције, али не противпожарни системи и системи за прскање травњака, купатила или базени.

 • Електрична сервисна опрема, али не и сигурносни системи, уграђена вакуумска опрема или телефон, кабловска телевизија, интерфони или друга помоћна ожичења која нису део примарног електродистрибутивног система.

 • Уграђени кухињски апарати, али не и фрижидери, машине за прање и сушење или други уређаји који нису уграђени.

 • Прилази, терасе, шеталишта и потпорни зидови, али не и ограде или стање тла.

Разговарајте са својим инспектором да бисте разумели шта преглед подразумева и шта би могло да захтева даљу истрагу. Након што прође кроз кућу, инспектор може препоручити консултације са извођачима водовода, електрике или грејања и климатизације или предложити додатне услуге, као што су:

 • Инспекција организама који уништава дрво: Уобичајено позната као инспекција термита, ова процена се често препоручује у Северној Каролини. Када су у питању инсекти који уништавају дрво, „неки људи кажу да постоје две врсте кућа: оне које их имају и оне које хоће“, каже Хан.

 • Инспекција плесни: Не захтева га сваки дом. Кућни инспектор ће тражити доказе о продору воде као део основне инспекције и може вас посаветовати да ли вам је потребна инспекција буђи.

 • Испитивање радона: Радон је радиоактивни гас без мириса који настаје разградњом уранијума у ​​земљишту, камењу и води. То је други водећи узрок рака плућа у Сједињеним Државама.С., иза пушења, а могу се наћи у домовима широм земље. Агенција за заштиту животне средине препоручује радон тестирање ако купујете или продајете кућу. Ако је ниво радона превисок, извођач радова за смањење радона може поправити дом како би решио проблем.

» ВИШЕ:  Контролна листа за кућну инспекцију за купце

Често постављана питања Може ли кућа проћи инспекцију куће?

Кућни инспектори не дају пролазне или неуспешне оцене. Кућна инспекција даје детаљан извештај о стању куће, на основу визуелног прегледа.

На шта инспектори гледају током кућног прегледа?

Инспектори прегледавају структурне компоненте, као што су темељи, подови, зидови, плафони, врата, прозори и кровови, као и електрична опрема, водоводне инсталације, јединице за грејање и климатизацију, као и уграђени кухињски апарати. Закон о лиценци за кућне инспекторе у Северној Каролини наводи шта инспекције домова морају да покривају, а шта кућни инспектори не морају да раде.

Може ли кућна инспекција уништити договор?

Купац може укључити непредвиђену инспекцију у понуду, што чини уговор о куповини куће  условљеним исходом прегледа куће. Ако се прегледом открију већи проблеми, купац може тражити од продавца да изврши поправку или снизи цену. Ако купац и продавац не могу да преговарају о договору, онда купац може да оде. На конкурентним тржиштима, купци се понекад слажу да купе куће какве јесу да би победили у надметању.

Колико кошта кућна инспекција у Северној Каролини?

Очекујте да ћете потрошити 400 до 500 долара за стандардну инспекцију куће од 2.500 квадратних стопа. Ово не укључује трошкове додатних, специјализованих прегледа које можете изабрати, као што су испитивање радона и инспекције организама који уништавају дрво (термита).

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here