Надајући се да опрост студентског кредита неће платити рачуне

Зајмопримци савезног студентског кредита чекају задржавши дах да виде да ли ће опрост зајма — за који председник Џо Бајден каже да ће му бити приоритет — постати стварност.

Стручњаци из индустрије кажу да зајмопримци не би требало да рачунају на то.

„Мислим да смо ближе опросту зајма него што смо икада били, али то не значи да мислим да смо блиски“, каже Бетси Мајот, председница и оснивачица Института за студенте Лоан Адвисорс, непрофитна група. Мајот каже да ће други приоритети, попут пандемије и пратеће рецесије, вероватно одложити могући опрост.

Бајденов прелазни тим 1. јануара. 8 је поново потврдио своју подршку за 10.000 долара за опрост студентског зајма за сваког федералног зајмопримца студентског зајма као део додатног олакшице од коронавируса, али само кроз акцију Конгреса - поништавајући спекулације о брзом опросту путем извршне наредбе.

Тренутно, 45.3 милиона Американаца - око 13.7% од укупног У.С. становништво — држе савезне студентске кредите. Приближно 15 милиона зајмопримаца би видело да се њихов дуг студентског зајма избрише са 10.000 долара широког опроштаја зајма по зајмопримцу, према НердВаллет анализи федералних података о студентском зајму.

Да ли је опроштај још могућ?

Кључни детаљи око било каквог потенцијалног предлога за опрост остају нејасни. Одлука да се прође кроз Конгрес уместо да се користи извршна акција значи да је сваки аспект предмет расправе.

На пример, нејасно је да ли ће постојати праг прихода за квалификацију или ће то бити опроштај. Такође не постоји план за оно шта се задуживање квалификује: да ли би зајмови ПЛУС за родитеље или дипломце добили опрост - или комерцијални ФФЕЛ или Перкинс зајмови, у том случају? Чини се да приватни студентски кредити нису доступни.

Чак би се и количина опроштаја могла променити: лидер већине у Сенату Чак Шумер, Д-Н.И., и Сен. Елизабет Ворен, Д-Масс., је прошле јесени предложио амбициознији опроштај од 50.000 долара. Али изгледа да је мање вероватно да ће ово проћи у подељеном Сенату.

„Не изгледа да ће бити масовног опроштаја с обзиром на забринутост међу конзервативнијим демократама у Сенату“, каже Роберт Келчен, ванредни професор високог образовања на Универзитету Сетон Хол у Соутх Орангеу, Њу Џерси.

„Може да се деси скроман опроштај“, каже он.

Продужена је пауза за федерално плаћање

Зајмопримци савезног студентског кредита не морају да плаћају због бескаматне паузе, која се зове одрицање, која је на снази од 13. марта. Бајден је продужио стрпљење до септембра. 30. 2021. на дан ступања на дужност.

Стручњаци кажу да је паметније концентрисати се на стратегију за поновно покретање плаћања него на планирање опроста.

Очекује се да ће отплата бити неуредна када поново почне јер систем није дизајниран да се укључује и искључује, каже Скот Бјукенен, извршни директор Савеза за сервисирање студентских кредита, непрофитног трговинског удружења које представља сервисере студентских кредита.

Келцхен се слаже: „Кад год се [плаћање поново покрене, доћи ће до великог пораста кашњења и неизмирења обавеза — неке људе је можда тешко контактирати, неки људи можда неће моћи да плате, неки људи можда неће хтети да плате. Започињање овога одједном је само административна ноћна мора."

Док траје пауза, ево шта можете да урадите да бисте се припремили.

Ако имате финансијских потешкоћа

Они који су без посла или су искусили друге финансијске потешкоће због коронавируса требало би да искористе паузу као време да се усредсреде на плаћање основних ствари као што су кирија, намирнице или рачуни за комуналије.

Пре него што отплата поново почне, планирајте да контактирате свог сервисера да бисте се пријавили за једно од следећег:

  • План отплате заснован на приходима ће поставити износ ваше уплате на део вашег прихода и продужити колико дуго ћете отплаћивати дуг. Ако немате посао, ваше уплате би могле бити ниже од нуле.

  • Одлагање за случај незапослености ће вам омогућити да одложите плаћања до 36 месеци, али камата ће се акумулирати и додати укупном износу кредита када почнете да плаћате.

Ако нисте платили своје студентске кредите пре пандемије, обратите се свом сервисеру у вези са санацијом кредита. Сваки месец који сте провели у стрпљењу рачуна се у девет потребних за рехабилитацију.

Ако су ваше финансије у добром стању

Током паузе, ако нисте искусили губитак посла или друге финансијске несигурности, дајте предност отплати дугова са високим каматама, као што је кредитна картица. Такође можете напунити свој фонд за хитне случајеве довољно новца да покријете трошкове од три до шест месеци.

Ако желите да вратите своје кредите

Маиотте подстиче зајмопримце чије су финансије у добром стању да искористе овај период без камате тако што ће извршити додатне уплате.

„То је нечувена прилика коју никада раније нисмо видели и коју можда никада више нећемо видети“, каже Мајот.

И даље можете да отплаћујете своје кредите током паузе, али ћете морати да контактирате свог сервисера да то урадите.

Или размислите о томе да одвојите новац који бисте иначе потрошили на студентске кредите и извршите паушалну уплату за свој кредит са највишом каматом непосредно пре отплате и поновног обрачуна камата. Сачуваћете финансијску флексибилност и добити исти резултат.

Ако више волите да сачекате и видите да ли ће се опроштај десити, извршите обавезна плаћања, али не плаћајте додатно док не дође до било каквог олакшања.

Ако имате приватне студентске кредите

Не очекује се да ће корисници приватних студентских кредита добити федералну олакшицу, кажу стручњаци. Ако имате финансијских потешкоћа, контактирајте свог зајмодавца у вези са опцијама за олакшање, као што су краткорочно отпуштање (са каматом) или привремено смањено плаћање.

Ако имате приватне студентске кредите и ваше финансије су солидне, можете размислити о рефинансирању како бисте искористили историјски ниске каматне стопе. Зајмопримци савезног студентског кредита не би требало да рефинансирају приватно тренутно како би били сигурни да неће пропустити било какав потенцијални будући опрост.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here