Како је 2020. утицала на нову класу „оснивача пандемије“,

Предузетници су изграђени да се носе са ризиком, неизвесношћу и непознатим. Посебно су храбри они који одлуче да сами ударе током рецесије. Сада, шта је са онима који желе да покрену посао током пандемије која се дешава једном у животу?

Пандемија коронавируса и даље утиче на начин на који живимо, радимо, купујемо, путујемо, па чак и излазимо да једемо. Ипак, када су наши животи и наши доживотни снови у питању, пандемија је једноставно још једна препрека коју треба превазићи. У неким случајевима, пандемија је заправо створила пословне прилике које неки предузетници користе.

Све у свему, формирање пословања је у порасту: према У.С. Попис становништва, било је невероватних 93.Повећање броја пословних апликација за 6% у односу на прошлу годину. Ко су људи који започињу посао ове године и како је пандемија утицала на њихове планове?

Било да су имали дуго очекиване циљеве да започну посао 2020., или су пандемија и рецесија која је уследила били катализатор да направе искорак, анкетирали смо преко 400 предузетника са новим подухватима о томе како су овогодишњи догађаји утицали на њихове планове. Ево шта смо научили.

5 великих ствари: Предузетништво током пандемије

Пандемија је била катализатор за многе предузетнике. Сваки пети испитаник рекао је да није планирао да започне посао пре пандемије — али сада има. Поред тога, на питање: „Шта вас је убедило да је ово добро време за покретање посла?” скоро трећина испитаника рекла је да су инспирисана променама на тржишту услед пандемије.

Скоро 70% предузетника рекло је да је пандемија променила њихов пословни план или их приморала да унесу промене које могу утицати на успех. Било да су морали да одложе датум почетка или да промене начин на који ће своје производе и услуге доставити купцима, велика већина предузетника је морала да изврши промене да би остала на правом путу или била солвентна. Испитаници су пренели приче о томе да су морали да дају почетни новац на своје рачуне или да нису у могућности да отворе своје пословање због сопствених здравствених ризика и забринутости – као и безброј других промена у пословним плановима, датумима почетка, финансирању и још много тога.

Предузетници хрле у индустрије које су најтеже погођене. На питање које врсте предузећа планирају да отворе, прва три одговора су били смештај и услуге исхране; малопродаја; и уметност, забава и рекреација. С обзиром на то колико су ове индустрије тешко погођене као резултат пандемије, овај ентузијазам за такве послове са нестабилним краткорочним изгледима био је изненађење.

Више од две трећине предузетника каже да ће њихово пословање имати физичку компоненту у радњи. Упркос драматичној транзицији коју су многа предузећа морала да направе да би радила виртуелно, 70.6% испитаника је рекло да ће њихово предузеће или имати физичку продавницу или ће радити и у продавници и на мрежи.

Више од половине испитаника каже да су први предузетници. Око 51% испитаника је рекло да ће им ово бити први пут да започну посао.

Које ће послове предузетници покренути ове године?

У нашој анкети, питали смо будуће предузетнике да ли планирају да отворе посао у наредних 12 месеци — и ако да, у којој индустрији или сектору?

Изненађујуће, најпопуларније индустрије биле су неке на које је пандемија највише утицала — ресторани, барови, малопродајне продавнице, музички простори и друга места где се људи окупљају током дужег временског периода. Чини се да су ови послови једноставно превише укорењени у предузетничкој психи да би се. (Или, будући власници предузећа виде празнину јер су многа предузећа привремено или заувек затворена током пандемије).

У које индустрије се предузетници надају да ће ући у наредних 12 месеци?

Далеко најпопуларнији избор били су смештај и услуге исхране, што укључује ресторане, барове и смештај. Малопродаја и уметност, забава и рекреација биле су друге индустрије које су достигле двоцифрене вредности.

Остали избори који су испали ван првих 10 били су трговина на велико (2.7%), информације (2.2%) и грађевинарство (1.9%).

Када смо питали да ли предузећа планирају да изграде посао са физичком компонентом у продавници – традиционалним искуством од цигле и малтера – открили смо да су многи то урадили: 38.5% је рекло да би посао имао физичку локацију, 32.1% је рекло да би радило и у продавници и на мрежи, а само 29.3% је рекло да би њихов подухват био потпуно виртуелни.

Узимајући у обзир колико је брзо многа предузећа усвојила дигиталне алате и канале за своје моделе, изненађујуће је да се многи још увек одлучују да се фокусирају на традиционалне начине пословања.

И као мало охрабрујућа вест за оне који су изгубили посао због пандемије, многи од ових предузетника очекују да ће ускоро запошљавати: 68.9% је рекло да планира да ангажује запослене да им помогну у новом послу, у поређењу са 31.1% који је рекао да ће за сада сами.

Како је пандемија утицала на њихове планове?

У.С. ушао је у рецесију у фебруару, а незапосленост је порасла јер су предузећа била приморана да затворе или ограниче своје пословање током наредних месеци. Било да сте планирали да отворите ресторан и убрзо сте открили да нисте у могућности да сместите муштерије, или сте изашли као слободњак само да бисте открили да су све ваше обећане свирке пресушиле, пандемија је увек утицала на циљеве и очекивања предузетника.

Према нашем истраживању, 78.5% испитаника је већ планирало да отвори посао 2020. када је пандемија ударила. Велика већина тих испитаника рекла је да је пандемија одложила њихов датум отварања — 73.9% је рекло да је то код њих случај.

За онолико врста предузећа колико их има, постоји скоро исто толико начина на које је пандемија утицала на предузетнике:

„Док ћемо бити пекара за понети, немамо могућност да додамо сто или да имамо било кога у простору да прегледа нашу робу и специјалитете“, рекла је жена која планирала да овај посао буде њен посао са пуним радним временом.

„Посао који сам планирао да купим био је фризерски и козметички салон. Пандемија је угасила моје планове и даље јер нисам могао да добијем финансирање или кредит за мала предузећа“, рекао је мушкарац у својим 60-им.

„Морала сам да потрошим новац да бих била сигурна да могу да останем у свом дому“, рекла је једна жена.

„Новац из покретања коришћен је за породичне потрепштине, храну и рачуне током пандемије“, поновио је човек са југа.

Иако су многи наши испитаници морали да мењају своје планове, значајан број предузетника првобитно није планирао да иде овим путем пре пандемије. Када смо испитанике питали шта их је убедило да је ово добро време за покретање посла, неке су на то приморале промене на тржишту због пандемије — и/или су отпуштени са сталног радног места.

Неки испитаници су детаљно образложили различита образложења, укључујући да им је потребан додатни новац, да желе да буду сами себи шеф или да су „само инспирисани да ураде нешто више са [својим временом.”

Како ће градити своје послове?

За нешто више од половине наших испитаника (50.8%), овај подухват ће бити први пут да су покренули сопствени бизнис. Али без обзира да ли су почетници у предузетништву или ветерани, како планирају да то ураде?

Као прво, многи планирају да започну овај посао као споредну гужву: 57.5% испитаника је рекло да ће задржати свој дневни посао док гради свој подухват са стране.

Поред тога, многи планирају да се ослоне на своју личну штедњу, као и на пословне кредите, како би финансирали свој подухват:

У зависности од врсте пословног зајма који ови предузетници траже, ово би могло бити одличан тренутак да искористите ову врсту финансирања за покретање посла. СБА зајмови, на пример, обично су неки од најјефтинијих пословних зајмова на тржишту - и захваљујући смањеној стопи федералних фондова, њихове каматне стопе су најниже колико ће икада бити.

Неколико власника предузећа улази у игру са очекивањем да ће одмах зарадити богатство — већина зна да је то дугорочна игра. С обзиром на то, 41.4% испитаника мисли да ће проћи годину дана или више до У.С. економија почиње да се опоравља у потпуности. Још 34.5% мисли да ће то бити најмање шест месеци. Само 16.2% каже да ће за то требати само три до шест месеци и 7.9% каже само један до три месеца да би се привреда опоравила. Јасно је да се већина ових предузетника спрема да преброди дуготрајну олују како би ствари функционисале.

Доња граница

Дуго се сматрало да је рецесија заправо добар тренутак за покретање посла. Рецесије су времена велике потребе, а предузетништво је често неопходно - да не говоримо о ниским каматама и великим фондовима талената из којих се може извући.

Пад кроз који тренутно живимо, наравно, није сличан ниједном другом у модерној историји. То не значи да нова класа оних који преузимају ризик неће одговорити на изазов. Испитаници наше анкете показују да је дух предузетништва жив и здрав — чак и ако је пандемија одложила или на неки други начин променила неке планове.

Методологија 

Ова анкета је обухватила одговоре 428 предузетника од 7. августа до 9. септембра 2020.

Овај чланак се првобитно појавио на ЈустБусинесс-у, подружници НердВаллет-а.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here