Како се пријавити за банкарски кредит у 5 корака

Банке нуде личне зајмове обично у распону од 1.000 до 100.000 долара. Ови кредити имају ниске каматне стопе и могу имати погодности за постојеће клијенте. Иако не нуде све банке личне зајмове, оне које нуде су паметна прва станица за зајмопримце.

Подношење захтева за банкарски кредит може изгледати неодољиво ако то никада раније нисте радили. Ових пет корака ће вас водити кроз процес.

» УПОРЕДИТЕ: Најбољи банкарски кредити

1. Проверите да ли се квалификујете за банкарски кредит

Пре него што се пријавите за банкарски кредит, желећете да знате да ли сте квалификовани. Већина банака захтева од кандидата да имају добар до одличан кредит (690 или више на ФИЦО скали), иако неке банке прихватају кандидате са поштеним кредитом (630 до 689 ФИЦО).

» ВИШЕ: Погледајте свој кредитни резултат бесплатно на НердВаллет-у

Банке такође могу проценити ваш однос дуга и прихода и да ли имате довољно готовинског тока да преузмете нови дуг — 40% је уобичајена граница за ДТИ, али ниже је боље.

Један од најбољих начина да проверите да ли испуњавате услове је да се претходно квалификујете у банци. Претквалификација траје неколико минута и укључује попуњавање прелиминарне пријаве да бисте видели за коју стопу, износ кредита и рок отплате можда испуњавате услове. Претквалификација неће наштетити вашем кредитном резултату.

Међутим, не нуде све банке ову опцију. Ако ваша банка то не учини, позовите корисничку подршку и распитајте се о критеријумима подобности. Покушајте да добијете што више детаља, укључујући било који минимални кредитни резултат и захтеве прихода.

Неке банке дају кредите само тренутним клијентима, само по позиву или захтевају да имате отворен текући рачун на одређено време пре него што можете да се пријавите за лични кредит.

2. Упоредите стопе на банкарске кредите

Чак и ако имате на уму банку, и даље је важно да упоредите кредите различитих зајмодаваца како бисте били сигурни да онај који одаберете најбоље одговара вашим потребама.

Годишња процентуална стопа, која укључује камату и све накнаде, је најбољи начин да се упореди трошак зајма. АПР банкарских кредита може се кретати од око 6% до 25%; проналажење најнижег АПР може значити значајну уштеду.

На пример, ако једна банка понуди четворогодишњи кредит од 20.000 долара са 10% годишње, плаћаћете месечне уплате од 507 долара и плаћати 4.348 долара камате. Али ако други зајмодавац понуди исти зајам са 8% годишње, плаћаћете месечне уплате од 488 долара и плаћати 3.436 долара камате.

Многе банке наводе своје АПР распоне на својим веб страницама.

Можда ћете желети да се претходно квалификујете са неколико онлајн зајмодаваца. Скоро сви зајмодавци на мрежи ће вам показати персонализоване стопе и услове са меком кредитном провером, тако да ћете имати више опција за разматрање без ризика за ваш кредитни резултат.

Док упоређујете стопе, такође одредите који рок отплате и месечна уплата најбоље одговарају вашем буџету. Што је дужи ваш рок отплате, мања је ваша месечна уплата, али више ћете платити на камату.

Користите НердВаллет-ов лични калкулатор зајма да процените своју месечну уплату тако што ћете укључити различите износе и услове кредита.

3. Поднесите захтев за банкарски кредит

Када проверите да ли испуњавате услове, упоредите цене и изаберете најбољу опцију, време је да се пријавите.

Неке банке могу захтевати да се пријавите у локалној филијали, посебно ако је то јавна банка или ако се пријављујете за већи износ кредита, али многе апликације су онлајн.

Сама апликација ће се разликовати у зависности од банке, али ћете вероватно морати да пошаљете:

  • Лични подаци, укључујући име, адресу, број телефона и датум рођења.

  • Детаљи кредита, укључујући жељени износ кредита, сврху кредита и рок отплате.

  • Број социјалног осигурања.

  • Доказ о запослењу и приходима.

  • Информације о текућим дуговима.

  • Информације о месечним трошковима, укључујући трошкове становања.

Када поднесете пријаву, проћи ћете чврсту кредитну проверу, која привремено смањује ваш кредитни резултат за неколико поена. У зависности од банке, можете чути да ли сте одобрени или одбијени за неколико минута, док неким банкама може потрајати неколико дана.

4. Прегледајте уговор о зајму

Након одобрења зајма, добићете уговор о зајму. Неке банке захтевају да потпишете уговор у вашој локалној филијали, док вам друге дозвољавају да потпишете електронски.

Обавезно пажљиво прочитајте уговор о зајму да бисте потврдили да су износ кредита, рок отплате, АПР и износ месечног плаћања тачни.

Такође обратите посебну пажњу на све накнаде, укључујући накнаде за кашњење у плаћању. Иако је то ретко, неке банке такође могу да наплате казну за превремену отплату ако превремено отплатите кредит.

5. Примите своја средства

Када потпишете уговор о зајму, требало би да добијете средства у паушалном износу у року од недељу дана, иако неке банке обећавају финансирање следећег дана након што добијете одобрење. Средства можете директно депоновати на ваш лични текући рачун или вам чек може бити послат поштом.

Када добијете новац, направите план за отплату кредита. Већина банака нуди опцију аутоматског плаћања, што би вам могло помоћи да избегнете накнаде за кашњење, а неке банке ће чак и снизити вашу стопу за омогућавање аутоматског плаћања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here