Како се пријавити за хипотеку

Одлучили сте да купите дом. Ура! Сада вам треба хипотека. Удахните - не подносите сваки дан зајам са толико нула.

Припрема је кључна, јер након што ваша понуда за куповину буде прихваћена, сат откуцава. Затварање хипотекарне трансакције у просеку траје око 45 дана.

„Ако уђете у процес без [одговарајућих информација, то би вас могло успорити“, каже Ренди Хопер, потпредседник Морнаричке савезне кредитне уније.

Припремите се за подношење захтева за хипотеку

Кључни кораци које треба предузети пре подношења захтева за хипотеку:

  • Потврдите да је ваш кредитни резултат јак и да је ваш кредитни извештај без грешака.

  • Имајте идеју о врсти хипотеке коју желите.

  • Истражите и упоредите зајмодавце.

  • Добијте унапред одобрење за позајмљивање по датом износу зајма.

  • Саставите папире за кредит.

  • Пронађите свој дом!

» ВИШЕ: Колико куће можете приуштити?

6 корака до подношења захтева за хипотеку

Ако сте збуњени око тога како да се пријавите за хипотеку, овај водич корак по корак ће вас провести кроз процес, показујући шта ћете радити и шта зајмодавац ради у свакој фази — са процењеним временом за завршетак сваког задатка :

Корак 1. Попуните пријаву за хипотеку

Корак 2: Прегледајте процене зајма

Корак 3: Изаберите зајмодавца

Корак 4: Обрада кредита преузима одговорност

Корак 5: Почиње преузимање осигурања

Корак 6: Ваш кредит је одобрен за затварање

Корак 1. Попуните пријаву за хипотеку

Време: 45–60 минута

ти

Већ сте истражили зајмодавце и добили једно или више претходних одобрења за потенцијалну хипотеку. Сада када сте дали понуду за кућу, време је да изаберете финалисту од кога ћете заправо позајмити новац. Почните тако што ћете телефонирати зајмодавцима (најмање три), посетити њихове канцеларије или попунити њихове апликације за хипотеку на мрежи. Најлакше од свега: замолите представника да попуни образац док достављате информације телефоном или лично, каже Карлос Мирамонтез, потпредседник за хипотекарне кредите у Оранге Цоунти'с Цредит Унион у Калифорнији.

„Ако желите да почнете онлајн и дођете до тачке у којој вам треба више информација ... или само желите да разговарате са живим људским бићем, велика већина зајмодаваца је постављена тамо где можете да промените канал.Марк Бураге, УСАА

„Ако желите да почнете онлајн и дођете до тачке у којој вам треба више информација ... или само желите да разговарате са живим људским бићем, велика већина зајмодаваца је постављена тамо где можете да промените канал“, каже Марк Бураге, извршни директор за УСАА.

Захтеви за хипотеку отприлике прате формат ове Јединствене апликације за стамбени зајам, са  пет страница са питањима у вези са вашим финансијама, дуговима, имовином, запослењем, кредитом и имовином. И ваш кредитни резултат неће патити од подношења више апликација све док их све поднесете у року од 45 дана. Увек треба да поднесете више пријава да бисте касније могли да упоредите понуде.

Добра је идеја да унајмите кућног инспектора да одмах процени стање имовине, иако зајмодавци то не захтевају. На овај начин нећете изгубити много времена ако инспектор открије проблем који захтева да се повучете, каже Бураге. Ово ће коштати око 300 до 500 УСД.

Зајмодавци

Зајмодавци траже дозволу да повуку ваш кредит. По закону, зајмодавац има три радна дана након што прими вашу пријаву да вам да образац за процену зајма, детаљно обелодањивање које приказује износ кредита, врсту, каматну стопу и све трошкове хипотеке, укључујући осигурање од опасности, хипотекарно осигурање, трошкове затварања и порез на имовину.

[Назад на врх

Корак 2: Прегледајте своје процене зајма

Време: 1 сат до неколико сати

ти

Подношење захтева за више од једног зајмодавца дало вам је опције. Сада користите своје обрасце за процену кредита да упоредите услове и трошкове.

У горњем десном углу прве странице видећете датуме истека каматне стопе — сазнајте да ли је „закључана“ — и трошкове затварања. Замолите зајмодавца да објасни све што не разумете.

Ако вам бројке делују вртоглаво, „Немојте се превише фокусирати на брзину“, каже Бураге. Уместо тога, погледајте четири броја у одељку „Поређења“ у одељку Процена, на страници 3. Ово ће вам омогућити да лако упоредите понуде:

  • Укупни трошкови за пет година. Ово су сви трошкови — укључујући камату, главницу и хипотекарно осигурање — које ћете сносити у првих пет година хипотеке.

  • Главница плаћена за пет година. Ово је износ главнице који ћете отплатити у првих пет година.

  • АПР. Такође познат као његова годишња процентуална стопа.

  • Проценат плаћених камата. Ово је проценат кредита који се плаћа у камати током целог века трајања хипотеке. То није исто што и каматна стопа.

Зајмодавац

Задатак зајмодавца је да одговори на сва ваша питања. Ако не можете да добијете добре одговоре, наставите са куповином.

[Назад на врх

Корак 3: Одаберите зајмодавца и обавежите се

Време: 5 минута

ти

Упоредили сте стопе и накнаде зајмодаваца. Сада процените њихову одзивност и веродостојност. Размислите двапут о свакоме ко вас чини под притиском, каже Бураге. Његов савет: „Иди са неким коме можеш веровати.”

Затим контактирајте зајмодавца по вашем избору да кажете да сте спремни да наставите.

Зајмодавац

Већина зајмодаваца ће тражити новац за кредитни извештај (отприлике 12 долара за један извештај или 26 долара за заједнички извештај, према Мирамонтезу) и процену (400 до 500 долара).

[Назад на врх

Корак 4: Обрада кредита преузима одговорност

Време: 2-3 недеље

ти

Свака изјава коју сте дали у свом захтеву за хипотеку у овој фази иде под микроскоп. Припремите се за питања и захтеве за документима. Брзо реаговање омогућава да све иде напред.

Зајмодавац

Рекли сте да зарађујете 50.000 долара годишње у Ацме Софтваре-у? Процесор прегледа ваше платне листове и позива Ацмеово ХР одељење да провери. Рекли сте да ваше самозапошљавање доноси 65.000 долара годишње? Процесор повлачи вашу пореску евиденцију да потврди.

[Назад на врх

Корак 5: Осигурање

Време: 24-48 сати

ти

Ваш посао је сада да седите чврсто. Ако сте уопште потребни, биће то да одговорите на више питања и припремите више докумената.

Зајмодавац

Посао осигуравача је да процени ризик да вам позајми новац на овој имовини. Који је ваш однос кредита и вредности? Да ли имате ток готовине да извршите месечне уплате? Шта је са вашим "кредитним карактером"? Каква је ваша историја плаћања на време? Да ли је дом исправно процењен, стање добро и наслов јасан? Да ли је у зони поплаве?

[Назад на врх

Корак 6: Ваш кредит је одобрен за затварање

Време: 24 сата или мање

У овом последњем кораку, зајмодавац мора да делује пре него што зајмопримац може да крене напред.

Зајмодавац

Имајући довољно времена (надамо се) пре датума затварања, од зајмодавца чујете срећне вести: „Можете да затворите!”

Зајмодавац вам мора послати још један образац који захтева савезна држава, Завршно обелодањивање, три радна дана пре вашег заказаног датума затварања. Приказује детаљне и коначне трошкове ваше хипотеке.

„Пажљиво проучите Завршно обелодањивање да бисте га упоредили са обрасцем за процену зајма да видите да ли се било која од наведених накнада или бројева променила. Ако јесу, замолите зајмодавца да објасни.”

ти

Упоредите Завршно обелодањивање са проценом зајма да видите да ли се нека од наведених накнада или бројева променила. Ако јесу, замолите зајмодавца да објасни.

[Назад на врх

Ово је тренутак да одлучите да ли желите да наставите. Ако то учините, идете на затварање, са, да, још једном брдом папира за потписивање. Али ускоро ће бити готово. Завршили сте маратон за пријаву хипотеке и затражили свој сјајни нови кредит. Добро урађено.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here