Како осигуравајућа возила користе ваше навике без вожње да подигну цене

Очекујете повећање стопе осигурања аутомобила након што купите ново возило, изазовете несрећу или додате младог возача у своју полису. Али неки осигуравачи подижу цене на основу наизглед неповезаних података - попут ваших претплата на часописе или намирница које купујете.

Чак и ако имате чисту возачку евиденцију и остали сте лојални својој осигуравајућој компанији у последњих 10 година, могли бисте да плаћате веће премије од некога са истом историјом вожње, аутомобилом и искуством. Зашто? Оптимизација цена.

Шта је оптимизација цена?

Оптимизација цена је пракса наплате виших стопа на основу вероватноће да особа неће куповати по нижој цени. Осигуравачи креирају алгоритме засноване на свим врстама личних података, укључујући лојалност другим пружаоцима услуга и понашање при куповини, али не и ваше навике вожње. Ово је посебна формула од других уобичајених фактора стопе ауто осигурања као што су старост, комшилук, пол и тип аутомобила који возите.

Фактори могу да утичу на распон ваших претплата на часописе, броја телефона које купујете и историје прегледања веба. То значи да би најлојалнији купци компаније могли бити највише погођени овом праксом.

И док прави осигуравачи често имају попуст на лојалност, ако сте преплаћени за 30%, попуст на лојалност од 5% или 10% се не исплати, објашњава Роберт Хунтер, директор осигурања у Савезу потрошача оф Америца, непрофитна група са седиштем у Вашингтону, Д.Ц.

Уз просечну цену осигурања аутомобила од 1.621 долара годишње у 2019., према анализи стопе НердВаллет-а, оптимизација цена би могла да вас кошта више него што мислите.

На пример, Цонсумер Ватцхдог, непрофитна организација са седиштем у Лос Анђелесу, описала је недавни случај у којем је Фармерс Инсуранце својим дугогодишњим клијентима у Калифорнији пренаплаћивао 4%-13% више премија сваке године него што је требало - укупно 26 милиона до 29 милиона долара годишње.

На кога утиче оптимизација цена?

Оптимизација цена је незаконита у 20 држава, али ЦФА тврди да би све државе требале забранити тактику. „Неке компаније га још увек користе, неке су га потпуно одустале – не знамо које су које“, каже Хантер. И док свака држава захтева да стопе не буду претеране или неправедно дискриминаторске, он каже да неки државни повереници за осигурање једноставно не обраћају пажњу на оптимизацију цена. „Скривено је у ценама и тешко га је пронаћи.”

Пошто компаније користе различите алгоритме за одређивање цена, оптимизација цена може утицати на свакога ко не упоређује стопе осигурања често. Чак и они који нису погођени оптимизацијом цена могу уштедети стотине долара годишње упоређивањем стопа.

„Разлог зашто могу да вам наплате 1.000 долара, а другој особи 2.000 долара је зато што особа која плаћа 2.000 долара не зна за компанију од 1.000 долара тамо“, рекао је Хантер.

Купујте најмање једном годишње

Куповина ауто осигурања није гламурозна, али само сат времена вашег времена у поређењу са стопама може се исплатити за ваш следећи одмор. Без обзира да ли купујете онлајн, преко агента или комбинације, ево неколико брзих смерница о томе како да упоредите понуде за осигурање аутомобила.

Премије ауто осигурања се мењају сваких шест месеци, тако да бисте могли да имате користи од претраживања сваки пут када је ваша полиса за обнављање, али ако вам то изгледа као гњаважа, циљајте једном годишње.

Сарах Браун, председница и извршна директорка Келлер-Бровн Инсуранце Сервицес из Шрусберија, Пенсилванија, напомиње да није нужно питање времена, већ животни догађаји који могу изазвати промене стопе. Она види највећу стопу инфлације када купци додају младог возача у своје полисе или купе ново возило. Она каже да је најбоље да идете у куповину пре него што добијете веће цене.

„Можете се квалификовати за жељени ниво цена пре него што се млади возач дода“, на пример, али се можда нећете квалификовати после, каже Браун.

Клијенти које осигуравајућа друштва сматрају „пожељнијим“ обично имају чисту евиденцију вожње и кредитну историју и добијају најбоље цене.

Други пут када бисте требали упоредити стопе укључују:

  • Након што сте имали саобраћајну несрећу, ДУИ или саобраћајну казну.

  • Пре пресељења или пресељења.

  • Када желите да промените оно што ваша политика покрива.

Цена није једини фактор

Возачи би требали узети у обзир више од трошкова када бирају осигуравача, укључујући ствари као што су репутација компаније и резултати задовољства купаца.

„Веома је лако бити заведен да се фокусираш на цену. Али ви купујете ово осигурање да бисте се заштитили од тог судбоносног дана када се нешто деси“, каже Харви Розенфилд, оснивач Цонсумер Ватцхдог-а.

Да бисте сазнали више о компанији, можете потражити жалбе повереницима осигурања или пронаћи рецензије ауто осигурања на мрежи.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here