Како избећи казну за превремено повлачење ЦД-а

Када повучете сертификат о депозиту пре истека рока, обично плаћате казну. За разлику од других банковних рачуна, ово је једина накнада коју ЦД има, али може бити скуп. Можете то избећи, међутим, ако планирате када ће вам требати приступ средствима на ЦД-у или одаберете ЦД који нема казну. Ево више о томе како казна функционише.

» Желите да видите казне одређених банака? Проверите нашу листу казни за превремено повлачење ЦД-а по банкама

ЦД основе

За разлику од других врста штедних рачуна, потврда о депозиту је временски заснован рачун. Сагласни сте да ћете закључати средства на одређено време у замену за зараду која је обично већа од стопе на другим банковним рачунима. Банке и кредитне уније нуде ЦД-ове са роковима који се углавном крећу од три месеца до пет година. (Кредитне уније често ЦД-ове називају „сертификатима за удео”.”) ЦД-ови са дужим роковима обично имају веће стопе. Ако прекршите печат на ЦД-у пре његовог доспећа, обично плаћате накнаду.

Цена казне за превремено повлачење ЦД-а

Казна за превремено повлачење ЦД-а се састоји од камате зарађене на ЦД-у током неколико месеци, или у неким случајевима дуже од годину дана. Тачан износ варира у зависности од банке и термина ЦД-а; обично што је дужи рок трајања ЦД-а, већа је казна. Плус, што раније подигнете новац са ЦД-а, мање ћете камате зарадити.

Ево како то функционише: Рецимо да имате двогодишњи ЦД који има казну за превремено повлачење од шест месеци камате. Ако уновчите ЦД након седам месеци, губите камату од првих шест месеци и остаје вам месец дана камате. Ако имате исти ЦД са истом казном, али га повучете након само три месеца, изгубићете новац од онога што сте првобитно ставили у ЦД, који се зове главни.

„У суштини, превремено повлачење значи плаћање казне и губитак преостале камате.”

Многе банке не дозвољавају делимична повлачења, тако да када прекршите печат, цео ЦД се завршава. Ово доводи до још једног трошка превременог повлачења: пропуштање остатка камата за ЦД које сте могли да зарадите. Укратко, превремено повлачење значи плаћање казне и губитак преостале камате. Ако желите да видите како се та два трошка сабирају, користите наш калкулатор раног повлачења ЦД-а да бисте укључили сопствене сценарије.

» Сазнајте више о ЦД-овима у овом објашњењу: Шта је ЦД?

ЦД за управљање готовином штедње Провера тржишта новца Штедни рачун је место где можете безбедно да складиштите новац док зарађујете камату. Штедни рачун је место где можете безбедно да складиштите новац док зарађујете камату. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

ЛендингЦлуб Штедња високог приноса

АПИ

0.60%

Мин. стање за АПИ

$2,500

Сазнајте више

Федерално осигуран од стране НЦУА

Аллиант Цредит Унион Хигх-Рате штедња

АПИ

0.55%

Мин. стање за АПИ

$100

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Откријте банковну штедњу на мрежи

АПИ

0.40% Оглашени онлајн штедни рачун АПИ је тачан од 02.12.2021

Мин. стање за АПИ

$0

Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Сазнајте више

на веб страници СоФи-ја

СоФи Монеи®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

500 долара

Сазнајте више

на веб страници Веалтхфронт-а

Веалтхфронт готовински рачун

АПИ

0.10%

Мин. стање за АПИ

$1

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

0.70%

Термин

2 године

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

1.00%

Термин

5 година

Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Рачун потрошње звона

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Оне Спенд

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цити провера приоритета

АПИ

0.03%0.03% годишњег процентуалног приноса

Мјесечна накнада

$30

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Провера награда ЛендингЦлуб-а

АПИ

0.10%0.10% АПИ на стање од $2,500–$99,999

Мјесечна накнада

$0

Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Рачун тржишта новца ЦИТ банке

АПИ

0.45%

Мин. стање за АПИ

$0.01

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Куонтиц рачун на тржишту новца

АПИ

0.40%

Мин. стање за АПИ

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Тржиште новца са високим приносом Акос Банк®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

$0

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ НАЛОГА

Стратегије за избегавање ЦД казне

Пре отварања ЦД-а, процените своје опције како бисте били сигурни да нећете изгубити део новца због казне.

1. Сачекајте да ваш ЦД сазре

Ово је најчешћи начин избегавања казне, пошто користите ЦД како је дизајниран. Када ЦД-ови сазревају, често имате временски период од седам до 10 дана, који се зове грејс период, за повлачење (сазнајте више о грејс периодима за ЦД). Након тога, многе банке аутоматски обнављају ЦД, тако да пажљиво пратите датум доспећа. Циљајте на краткорочне ЦД-ове ако вам дуго чекање на приступ средствима не ради.

2. Отворите ЦД без казни

ЦД-ови без казни не наплаћују повлачење пре доспећа. Они нису тако уобичајени као обични ЦД-ови и обично имају рокове који су близу годину дана. Њихова главна мана је што су стопе обично ниже од оних на другим ЦД-овима. И, као и код других ЦД-ова, нема делимичног повлачења. Али имајте на уму да можете повући без накнаде скоро кад год вам то исплати.

Флексибилно пронађите ЦД-ове Погледајте који ЦД-ови нуде исплате без казни. Покажи ми

3. Одлучите се за ЦД мердевине

Ако желите висок принос дугорочних ЦД-ова и флексибилност приступа готовини краткорочних ЦД-ова, можете имати комбинацију користећи стратегију ЦД лествице. Функционише овако: Отворите неколико ЦД-ова — потенцијално до пет или више — са временским размацима, као што су једна година, две године, три године и тако даље. Када сваки ЦД доспе, реинвестирајте та средства у нови дугорочни ЦД, као што је онај са петогодишњим роком. На крају ћете имати један дугорочни ЦД који сазрева сваке године, дајући вам приступ уштеди у случају хитних случајева. Ваша ЦД средства такође неће бити закључана само у једној стопи приноса, што је добро ако каматне стопе почну да расту. За више информација о ЦД стратегијама, укључујући мердевине, погледајте наш водич за улагање у ЦД-ове.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here