Како планирати буџет за променљиве трошкове

Тешко је имати осећај да контролишете своје финансије када су вам многи трошкови ван руке. Фиксни трошкови као што су плаћања аутомобила углавном остају исти, али варијабилни трошкови се временом мењају.

Променљиви трошкови обично нису толико предвидљиви, али често омогућавају већу флексибилност у вашем буџету. Хајде да поближе погледамо како можете да их планирате.

Шта су варијабилни трошкови?

Варијабилни трошкови су трошкови који се мењају током времена, као што су намирнице или карте за биоскоп. Пошто ови трошкови могу да варирају током недеље, месеца или године, може бити изазовно одредити колико ћете потрошити. Ови трошкови могу варирати током недеље, месеца или године. Неки су од виталног значаја, попут намирница, а други, попут улазница за биоскоп, нису обавезни.

„Варијабилни трошкови су трошкови који се мењају током времена. Могу да варирају током недеље, месеца или године.”

Трошкови могу да варирају у зависности од промена цена – рецимо, ако се цена аутобуске карте у вашем граду повећа — или због тога колико нечега купујете и колико често то радите. На пример, рецимо да је ваша пекара у комшилуку позната по својим колачићима од 1 долара. Обично се можете почастити једним мафином сваке недеље, трошећи у просеку 4 долара месечно, али неколико месеци можете да се препустите и потрошите 10 или 15 долара.

Неки варијабилни трошкови одговарају оба сценарија. Цена бензина и одређених комуналних услуга као што су струја и вода зависе од тога колико трошите и промена тарифа. Други примери укључују одећу, трошкове годишњег одмора, поклоне за празнике и храну у ресторану. Израчунајте своје варијабилне трошкове

Као и код свих трошкова, сазнајте како варијабилни трошкови утичу на ваше укупно финансијско здравље. Прво, пратите своју месечну потрошњу и одузмите укупан износ од прихода. У идеалном случају, преостаје вам новац, а не нула или негативан салдо.

Одвојите своје варијабилне трошкове од својих фиксних трошкова да бисте проценили колико трошите на прве. Тада можете одлучити да ли је тај износ у складу са вашим буџетом.

Поставите ограничења и пронађите начине да уштедите

Користите калкулатор буџета 50/30/20 да научите како да свој новац поделите на потребе, жеље и уштеде, уз напомену у коју категорију спада сваки варијабилни трошак. Не заборавите да укључите свој фонд за хитне случајеве; неки варијабилни трошкови, попут поправке аутомобила, неочекивано се појављују.

Иако не можете да контролишете промене цена категорија као што су гас и намирнице, можете да преузмете одговорност за управљање овим трошковима. Истражите начине да уштедите новац на намирницама, трошковима аутомобила и другим специфичним варијабилним трошковима или испробајте апликацију за буџет.

Систем коверти је једна од метода буџетирања која вам може помоћи да уравнотежите своје варијабилне трошкове. Почните тако што ћете појединачним ковертама доделити категорије као што су забава и превоз. Затим доделите одређену количину новца сваком од њих и потрошите само оно што сте одредили. На овај начин ћете тачно знати колико готовине имате да покријете ове трошкове пребацивања.

Поново прегледајте своју потрошњу

Пошто варијабилни трошкови нису стабилни, можда ће бити тешко предвидети колико ћете плаћати за њих сваког месеца. Али испитивање историје трансакција може вам помоћи да научите своје обрасце и будете свесни општих трошкова како бисте могли да прилагодите свој буџет ако је потребно. Чак и ако не можете да контролишете цене, и даље имате моћ да поставите ограничење колико и колико често трошите.

Пре него што направите буџет Пратите сву своју потрошњу на први поглед да бисте разумели своје трендове и уочили могућности за уштеду новца. ПОГЛЕДАЈТЕ СВОЈУ ПОТРОШНУ

Лаурен Сцхвахн је писац на НердВаллет-у, веб страници за личне финансије. Имејл: [е-пошта заштићена. Твиттер: @лаурен_сцхвахн.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here