Како изградити пословни кредит у 5 корака

Ако вам је одбијен зајам за мала предузећа, то може бити зато што имате лошу личну или пословну кредитну способност. Према Федералним резервним банкама Њујорка, Атланте, Кливленда и Филаделфије, 45 процената зајмопримаца малих предузећа који добију „не“ од кредитора бива одбијено због својих кредитних резултата. Зајмопримци са лошим кредитом такође могу имати веће камате, веће премије осигурања и мање повољне услове плаћања са добављачима.

Јак пословни кредитни профил вам не помаже само да добијете зајам; то је такође важно за привлачење нових послова. За разлику од личних кредитних извештаја, свако — укључујући потенцијалне купце, партнере и добављаче — може да погледа ваш пословни кредитни извештај. Те стране гледају на ваш извештај као што би послодавац на биографију појединца, каже Амбер Коли, директор продаје и партнерства у Дун & Брадстреет, бироу за пословне кредите.

„Не ради се само о финансијама“, каже Коли. „Ради се о вашем кредибилитету.”

Можете добити зајам за мала предузећа упркос лошим личним кредитима. Али ако прво предузмете кораке да изградите свој пословни кредит, квалификоваћете се за ниже каматне стопе, смањујући укупне трошкове вашег кредита.

Ево пет корака за изградњу вашег пословног кредита.

1. Нека ваше информације буду актуелне са сва три кредитна бироа

Постоји неколико кредитних бироа који прикупљају податке и креирају пословне кредитне резултате, укључујући Дун & Брадстреет, Екпериан и Екуифак. Али у поређењу са личним кредитним резултатима, који прате стандарде које је поставила Фаир Исаац Цорп. да би се произвео стандардни ФИЦО резултат, пословни кредитни резултати су много мање поједностављени. Сваки пословни кредитни биро има другачију формулу за израчунавање резултата, а различити зајмодавци пријављују различите врсте података, каже Гавин Хардинг, виши пословни консултант у Екпериан-у.

Потребна је провера кредитног извештаја? Пријавите се за налог да бисте имали свој бесплатни кредитни извештај и резултат при руци, све време. Почети

Пошто никада не знате који кредитни биро ће проверити ваши продавци, кредитори или потенцијални купци, паметно је одржавати сва три. Дун & Брадстреет, на пример, омогућава власницима предузећа да ажурирају основне пословне информације (као што су године рада или број запослених) и отпреме финансијске извештаје. Што је ваш профил потпунији, то боље, каже Коли. За више о томе како да пратите свој резултат, погледајте наш водич за пословне кредитне резултате.

2. Успоставите трговинске линије са својим добављачима

Ако купујете залихе, састојке или друге материјале од независних добављача, те куповине могу помоћи у изградњи вашег пословног кредита. Многи добављачи продужавају трговински кредит, што значи да вам омогућавају да платите неколико дана или недеља након што примите инвентар. Ако имате ову врсту односа према наплати, замолите свог добављача да пријави ваше уплате пословном кредитном бироу. Ваш пословни кредитни резултат ће добити подстицај све док се придржавате услова трговинског споразума.

Потребне су вам најмање три трговачке линије да бисте добили Дун & Брадстреет Паидек резултат, који мери историју плаћања у прошлости. Чак и ако не радите са пуно добављача, Цоллеи предлаже да успоставите трговинске линије са било којим малим добављачем, као што је ваш дистрибутер воде или канцеларијског материјала. Ако се ти продавци не пријаве кредитном бироу, можете да их наведете као трговачке референце на свом налогу, а Дун & Брадстреет ће вас пратити да прикупи податке о трговини, каже Коли.

3. Плаћајте повериоцима на време или пре времена

Иако сваки кредитни биро користи мало другачије методе за смањење пословних кредитних резултата, сви они узимају у обзир вашу историју плаћања кредиторима. Да бисте осигурали добар резултат, уверите се да су ваше уплате на време или, још боље, раније. Дун & Брадстреет додељује савршене резултате само онима који прерано плаћају.

Дуга кредитна историја има тенденцију да има повољну тежину, тако да што пре почнете да успостављате пословни кредит, то боље. Такође, коришћење кредита је фактор у пословном кредитном резултату — као што је то случај са личним кредитним резултатима. Зато користите своје картице и кредитне линије, али их немојте максимално искористити. Ограничите своју потрошњу на 20% до 30% вашег кредитног лимита.

4. Позајмите од зајмодаваца који пријављују кредитне бирое

Зајмови за мала предузећа могу заправо повећати ваш пословни кредит ако извршите све своје уплате на време и ако зајмодавац извештава пословни кредитни биро. Али не раде сви зајмодавци. Дакле, ако намеравате да изградите пословни кредит, питајте зајмодавца да ли је пријавио пре него што узмете зајам за мала предузећа.

Банке се обично пријављују кредитним бироима, али ако имате лошу кредитну способност, вероватно се нећете квалификовати за банкарски кредит. Многи зајмодавци малих предузећа на мрежи – који су спремнији да позајмљују зајмопримцима са лошим кредитима – такође извештавају, укључујући ОнДецк, Лендинг Цлуб, Фундинг Цирцле, Каббаге и БлуеВине. Међутим, зајмодавци укључујући СмартБиз, Лигхтер Цапитал, Фундбок и компаније за готовински аванс не пријављују.

5. Чувајте своју јавну евиденцију чистом

Поред детаљног описа историје плаћања поверилаца вашег предузећа, ваш кредитни извештај ће имати све јавне евиденције поднете на име вашег предузећа, укључујући стечајеве, пресуде и заложна права. Пресуда је судска одлука; ако је пресуда против вас у тужби за наплату дугова, то ће имати негативан утицај на ваш кредитни резултат. Заложно право је законско право повериоца да одузме вашу имовину осим ако не платите дуговани износ, као што је неотплаћени зајам за мала предузећа или неплаћени порези.

Ове негативне оцене на вашем пословном кредитном извештају могу вас прогањати. Банкроти, на пример, остају на вашем Екпериан кредитном резултату скоро 10 година; пореска залога, пресуде и наплате остају скоро седам година.

Како изградити пословни кредит: резиме

  1. Нека ваше информације буду актуелне са сва три кредитна бироа

  2. Успоставите трговинске линије са својим добављачима

  3. Плаћајте повериоцима на време или пре времена

  4. Позајмите од зајмодаваца који пријављују кредитне бирое

  5. Чувајте своју јавну евиденцију чистом

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here