Како изградити кредит са обезбеђеном кредитном картицом

Коришћење обезбеђене кредитне картице је можда најбржи и најлакши начин за добијање кредита – све док сте паметни у погледу тога како је користите.

Обезбеђене картице се разликују од обичних кредитних картица на један кључни начин: захтевају готовински сигурносни депозит, који компанија за издавање кредитне картице држи само у случају да власник картице не плати рачун. Депозит смањује ризик за издаваоца картице, тако да се осигуране картице лакше квалификују. И то чини осигуране картице идеалним алатом за људе који желе да побољшају свој кредит.

Ево како да користите обезбеђену кредитну картицу за стварање кредита.

1. Изаберите праву заштићену картицу

Обезбеђена кредитна картица није дугорочна обавеза. Узмите је, користите је да побољшате свој кредит довољно да се квалификујете за боље опције, а затим пређите на необезбеђену картицу (и вратите свој депозит). Међу факторима које треба узети у обзир:

  • Извештавање кредитног бироа. Читава поента добијања обезбеђене картице је у стварању кредита, а то се може догодити само ако издавалац картице пријави активност вашег налога кредитним бироима - компанијама које састављају кредитне извештаје који чине основу кредитних резултата. Ако се картица не јавља бироима, не вреди је узимати.

  • Депозит који можете приуштити. Већина осигураних картица има минимални депозит од 200 или 300 долара, али за неке је потребно чак 500 долара.

  • Разумне накнаде. Неке картице дизајниране за људе са лошом кредитном (или без кредита) долазе са нечувеним накнадама - годишње накнаде од 99 долара, месечне накнаде за одржавање и тако даље.

  • Пут до надоградње. У идеалном случају, моћи ћете да пређете на необезбеђену картицу истог издаваоца и вратите свој депозит без затварања налога.

Неке заштићене картице нуде награде, а можда чак и неколико погодности, али немојте се превише фокусирати на њих. Генерално ниски кредитни лимити на осигураним картицама отежавају прикупљање значајних награда, а у идеалном случају ионако нећете дуго користити картицу.

» ВИШЕ: Како одабрати праву осигурану картицу за вас 

2. Брзо платите депозит

Многи људи који се пријаве и добију одобрење за обезбеђену кредитну картицу на крају је изгубе пре него што је добију. То је зато што нису дали депозит. У већини случајева, издавалац картице заправо неће отворити безбедни рачун картице док не уплатите депозит — а то обично морате да урадите у одређеном временском оквиру.

Губитак картице јер сте занемарили уплату депозита може бити штетно по ваш кредит у тренутку када покушавате да је направите. Сама апликација ће вероватно смањити неке поене са вашег резултата. Ако добијете картицу, ови изгубљени поени су вредни тога јер сада имате алат за изградњу кредита. Али ако чак ни не добијете картицу, све што имате је лоша страна.

Сакупљање 200 до 300 долара неопходних за сигуран депозит на картици може бити тешко за многе људе. Ако мислите да ће то потрајати, уштедите депозит пре него што се пријавите за картицу, тако да можете брзо да уплатите депозит.

» ВИШЕ:  Како да уштедите за сигуран депозит на картици

3. Користите картицу - али је користите мудро

Ваш кредитни резултат у суштини мери једну ствар: колико је ризично позајмити вам новац. Што је већи ризик, то је нижи резултат. Побољшати свој кредит значи показати да можете одговорно поступати са позајмљеним новцем. А то значи да користите своју заштићену картицу — купујете ствари са њом, а затим је плаћате.

Користите картицу најмање једном месечно како би ваш налог приказивао редовну активност. Али немојте максимално искористити картицу. Користите га за мање куповине које вас држе знатно испод вашег кредитног ограничења. Велики део вашег кредитног резултата је одређен „искоришћењем кредита“ или износом вашег доступног кредита који користите.

То не оставља много простора за велике куповине, али запамтите да је примарна сврха обезбеђене картице да изгради ваш кредит, а не да ојача вашу куповну моћ.

4. Плаћајте на време и у потпуности 

Иако је ово корак 4 на нашој листи, он је бр. 1 у смислу самог значаја за изградњу кредита. Највећи фактор у вашем кредитном резултату је ваша историја плаћања. Ако не можете да плаћате своје рачуне на време сваког месеца, једноставно нећете имати добар кредит. Дакле, када дође рачун за вашу кредитну картицу, платите га што је пре могуће. Подесите аутоматска плаћања ако то помаже.

Да би ваш рачун био у добром стању, морате да уплатите најмање минимални износ уплате до датума доспећа. Али боље је да у потпуности платите цео износ. Обезбеђене кредитне картице имају тенденцију да наплаћују изузетно високе камате, обично знатно изнад 20%, тако да ће преношење стања из месеца у месец бити скупо. Ако користите картицу према упутствима — обављате само мале куповине — плаћање у целости не би требало да буде превише тешко.

» ВИШЕ: Шта се дешава ако не платите осигурану рачун за кредитну картицу?

5. Пратите свој кредитни резултат

Док користите своју заштићену картицу за успостављање позитивне кредитне историје, желећете да пазите на свој кредитни резултат. Можете добити свој резултат бесплатно преко НердВаллет-а.

Ако видите напредак, то је знак да се ваш труд исплати. То је добар осећај! Како се ваш кредит побољшава, можда ћете имати право да се пријавите за обичну необезбеђену картицу.

Међутим, ако не видите напредак, то може указивати на друге проблеме са вашом кредитном историјом. Набавите свој кредитни извештај — имате право на бесплатне извештаје од три главна кредитна бироа — и проверите да ли има грешака или других проблема.

6. Надоградите на необезбеђену картицу 

Једном када пажљиво користите своју обезбеђену кредитну картицу неко време, можда ћете прећи на „фер“ кредитну територију, која се такође назива „просечан“ кредит. Ово се генерално сматра резултатом изнад 630. У том тренутку имате добре шансе да се квалификујете за необезбеђену кредитну картицу. Издавалац ваше заштићене картице може пристати да је претвори у обичну кредитну картицу или можете да се пријавите за кредитну картицу за поштен кредит. Када затворите или претворите заштићену картицу, требало би да добијете свој сигурносни депозит назад.

Навике које сте стекли док сте имали осигурану картицу добро ће вам послужити и са необезбеђеном картицом. Наставите да редовно користите своју картицу, одржавајте ниско коришћење кредита и плаћајте најмање минимум сваког месеца до датума доспећа, а ваш кредит ће наставити да постаје здравији.

» ВИШЕ: Могу ли да променим обезбеђену картицу у необезбеђену картицу? 

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here