Како предузећа могу да се пријаве за други зајам за ЈПП

Програм заштите плате је званично завршен 31. маја 2021. Прочитајте нашу ППП страницу за више информација или посетите наш Водич за опрост ППП зајма.

Мала предузећа која су најтеже погођена пандемијом коронавируса могу да добију други зајам који се може опростити у оквиру недавно оживљеног Програма заштите плате. Пријава за кредите „друго извлачење“ отворена је за све квалификоване зајмопримце јануара. 19. Рок за пријаву је 31. мај 2021. године.

Конгрес је одредио 137 милијарди долара за ППП зајмове по другом повлачењу као део већег пакета финансирања и помоћи. Предлог закона, који је потписан 12. 27, укључује укупно 284 долара.5 милијарди за ЈПП кредите. Предузећа којима је потребна помоћ осим првобитног зајма могу да добију други зајам ако покажу значајан пад прихода и испуне друге услове који су детаљно наведени у наставку.

ПРОНАЂИТЕ ЗАЈМЕ БЕЗ ЈПП

ППП је исцрпео своја средства, али други зајмодавци могу да вам помогну. Погледајте опције са Фундера од НердВаллет-а.

Почети

Ево свега што знамо о ЈПП кредитима другог извлачења.

Ко се квалификује за ППП зајмове другог извлачења

Ако сте ви или ваше предузеће примили почетни зајам за ЈПП, можете се квалификовати за други круг финансирања, под условом да испуњавате следеће услове:

 • Немају више од 300 запослених.

 • Искористили сте или ћете искористити пун износ свог првог ЈПП кредита.

 • Може показати пад од најмање 25% годишњих бруто прихода или за било који квартал 2020. године, у поређењу са истим кварталом 2019.

 • Нису трајно затворене. Предузећа која су привремено затворила или обуставили рад могу добити други кредит.

Зајмови ЈПП другог извлачења доступни су предузећима, одређеним непрофитним организацијама, самозапосленим појединцима, независним уговарачима, самосталним предузетницима, стамбеним задругама, малим пољопривредним задругама, борачким организацијама и племенским предузећима.

Предузећа која добију грант Саве Оур Стаге не могу добити додатне зајмове за ЈПП.

Колико можете добити за други ЈПП зајам

Формула за ППП зајмове другог извлачења је слична оној за почетне зајмове: Зајмопримци могу добити до 2.5 пута већи од њихових просечних месечних трошкова за плате. Просечни месечни трошкови зарада могу се израчунати коришћењем једног од следећих:

 • 12 месеци пре зајма.

 • Календарска година 2019.

 • Календарска година 2020.

Сезонска предузећа (обично послују мање од седам месеци у календарској години) и нова предузећа која раде фебруара. 15. 2020., али неће бити отворен пуних 12 месеци, користиће посебну формулу за израчунавање просечне месечне плате.

 • Сезонски послови: Просечна укупна месечна плата за било који 12-недељни период између феб. 15. фебруара 2019. 15, 2020.

 • Нова предузећа: Укупни трошкови платног списка подељени са бројем месеци у којима су ти трошкови исплаћени.

Хотели, ресторани и друга предузећа за смештај и храну могу да позајме до 3.5 пута већи од њихових просечних месечних трошкова за плате.

За разлику од почетних зајмова, максимални износ за ППП зајмове другог извлачења је само 2 милиона долара. Зајмови за ЈПП по први пут достижу максимум од 10 милиона долара.

» ВИШЕ: Коронавирусна помоћ за мала предузећа и самозапослене

Како се новац може користити

Средства из другог извлачења су опростива, под условом да се троше на покривене трошкове, укључујући:

 • Трошкови платног списка, укључујући плаћено боловање и накнаде за групно осигурање које обезбеђује послодавац.

 • Оперативни трошкови, укључујући плаћања за хипотеку, закуп, комуналије, софтвер и људске ресурсе и рачуноводствене потребе.

 • Имовинска штета претрпљена током протеста и нереда 2020., осим ако није покривена осигурањем.

 • Плаћања добављачу који покривају уговоре и наруџбенице на снази пре узимања кредита по другом повлачењу.

 • Лична заштитна опрема и модификације направљене у складу са здравственим и безбедносним захтевима.

Најмање 60% укупног износа кредита мора се користити на трошкове платног списка да бисте се квалификовали за потпуни опрост зајма.

Како се пријавити

Да би се пријавила за ППП зајам по другом извлачењу, предузећа треба да поднесу захтев заједно са документима за проверу трошкова платног списка и губитка прихода, као што су порески обрасци или банковни изводи, до 31. маја 2021.

Можете избећи неку папирологију коришћењем истог зајмодавца за кредите првог и другог повлачења, под условом да користите платне спискове из календарске 2019. године када се пријављујете за други кредит. Проверите код свог зајмодавца да ли планира да понуди зајмове по другом повлачењу.

Зајмопримци који траже 150.000 долара или мање не морају да доказују губитак прихода када се пријаве за други зајам, али ће то морати да ураде да би поднели захтев за опрост зајма.

Опрост зајма

Средства зајма по другом повлачењу могу се опростити ако се користе за покривене трошкове у року од 8 до 24 недеље од пријема вашег кредита. Тачан временски оквир се одређује када поднесете захтев за кредит. Најмање 60% укупног зајма другог извлачења мора се користити на трошкове платног списка да бисте се квалификовали за потпуни опрост зајма. До 40% се може искористити на друге покривене трошкове који су горе наведени.

Власници предузећа који позајмљују 150.000 долара или мање могу да поднесу сертификат на једној страници који садржи детаље о следећем:

 1. Број запослених које су задржали као резултат кредита.

 2. Процена колико је кредита потрошено на трошкове плата.

 3. Укупан износ кредита.

 4. Доказ о квалификованом губитку прихода, ако већ није достављен зајмодавцу.

Власници предузећа који позајме више од 150.000 долара ће завршити исти процес опроста који је потребан за њихов први ЈПП зајам. Ако спадате у ту категорију, биће вам потребна документација која показује како је новац потрошен. Ово може укључивати:

 • Трошкови платног списка и број запослених: порески обрасци, поништени чекови, банковни изводи, потврде о плаћању и извештаји о платном списку трећих страна.

 • Оперативни трошкови: Рачуни за пословни софтвер, рачуноводствене услуге, плаћања комуналија и плаћања закупа, закупа или хипотеке.

 • Трошкови добављача: Налози за куповину, уговори и признанице за плаћања продавцима.

 • Остали покривени трошкови: Доказ о уплати за здравствене и безбедносне модификације, као што су штитници за кијање, вентилациони системи, проширени спољашњи простор и опрема за обављање здравственог прегледа; признанице за куповину маски за лице и друге личне заштитне опреме.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here