Како купити Битцоин

Куповина биткоина или других криптовалута може бити забаван начин да се истражи нова експериментална инвестиција. Али такође је тачно да свако улагање у криптовалуту треба да носи ознаку упозорења попут цигарета: „Овај производ може бити штетан по здравље ваших финансија. Никада не купујте више него што можете приуштити да изгубите.”

Вредност биткоина — прве и најпопуларније криптовалуте на свету — порасла је са 3.237 долара у децембру 2018. и достигла нове рекорде почетком 2021. пре него што је вратила неке од тих добитака касније током године (погледајте цену у наставку). Као и све криптовалуте, биткоин је експерименталан и подложан је много већој волатилности од многих испробаних инвестиција, као што су акције, обвезнице и заједнички фондови.

Једно правило је да уложите не више од 10% свог портфеља у појединачне акције или ризична средства попут биткоина. Ако сте нови у улагању, сазнајте више о како да уложите новац.

Тренутна цена трговања биткоинима

Прометна цена биткоина је први пут пробила 50.000 долара 2. фебруара. 16. 2021.  Ево цене у У.С. долара за куповину једног биткоина данас:

Подаци се преузимају из Гоогле Финанце-а и могу бити одложени до 20 минута. Информације су искључиво у информативне сврхе, а не у сврхе трговања или савета.

Куповина биткоина и других криптовалута у 4 корака

 1. Одлучите где ћете купити биткоин. Размене криптовалута као што је Цоинбасе и неколико традиционалних брокера као што је Робинхоод могу вас натерати да почнете да улажете у биткоин.

 2. Размислите о томе како да чувате своју криптовалуту. Да ли ћете свој биткоин држати у врућем или хладном новчанику?

 3. Обавите куповину. Одредите колико желите да уложите у биткоин.

 4. Управљајте својом инвестицијом. Одредите свој дугорочни план за ово средство.

» Спремни за улагање? Ево наших избора за најбоље размене биткоина и криптовалута.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0.5% - 4.5%

варира у зависности од врсте трансакције; могу се применити друге накнаде

Накнаде

2.86% - 3.81%

могу се применити друге накнаде

Накнаде

0.5% - 3.99%

у зависности од начина плаћања и платформе

Минимум налога

$2

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Зарадите 5 долара

у биткоину за почетак рада на Цоинбасе-у

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

20 долара БТЦ-а

за нове кориснике након трговања од 100 долара или више у року од 30 дана

1. Одлучите где ћете купити биткоин

Постоји неколико различитих начина за куповину биткоина и других криптовалута, укључујући берзе и традиционалне брокере.

Размене криптовалута

Можете купити битцоин на неколико берзи криптовалута. Многи наплаћују проценат од куповне цене. Потрудите се да пронађете онај прави за вас. Неке од популарнијих размена укључују:

 • Цоинбасе: Ово је популаран избор за У.С. купцима биткоина, делом зато што можете лако да повежете свој банковни рачун. Цоинбасе такође нуди приступ етеријуму, лајткоину и другим криптовалутама. Приликом сваке трансакције, Цоинбасе наплаћује распон (прилагођавање куповне или продајне цене инвестиције) од око 0.5%, плус накнада. Накнада је већи од променљивог процента заснованог на региону и врсти плаћања — на пример, 1.49% за куповину коју финансира У.С. банковни рачун — или фиксна накнада која се креће од 0 УСД.99 до 2 долара.99, у зависности од пренетог износа. (Желим знати више? Прочитајте нашу рецензију Цоинбасе.)

 • Бинанце.САД: У.С. крак највеће светске берзе по обиму за све криптовалуте, Бинанце.САД наплаћују 0.Накнада од 1% за све крипто трговине (доступни су неки попусти), плус накнада за повлачење.  Избор од 50 и више криптовалута на берзи, плус низ трговачких парова крипто-крипто, већи је од многих других У.С. берзе криптовалута. (Прочитајте нашу Бинанце.УС рецензија.)

 • Близанци: Овај У.С.-базирана крипто берза тргује биткоином, етром, биткоин кешом, лајткоином и зкешом. Трансакционе накнаде се крећу од 0 УСД.99 до 1.49% ваше поруџбине, у зависности од величине куповине или продаје, плус накнада од око 0.5%. (Сазнајте више из нашег прегледа Гемини.)

 • Цоинмама. Ова берза тргује са осам криптовалута, укључујући биткоин. Цоинмама захтева куповину од најмање 60 долара и наплаћује накнаду за трансакцију од 5.9% (плус додатних 5% накнада за куповину кредитном картицом).

» Сазнајте више: Како купити Етхереум

Традиционални берзански мешетари

Избори међу традиционалним брокерима који клијентима дају начин да купују и продају биткоин тренутно су мали — Робинхоод је био први мејнстрим инвестициони брокер који је понудио биткоин (Робинхоод Црипто је доступан у већини, али не у свим, У.С. државе). Као и његова платформа за трговање акцијама, Робинхоод не наплаћује накнаде за трговину биткоинима. ТрадеСтатион такође нуди крипто трговину, укључујући биткоин, као и еТоро — који такође има јединствену платформу за друштвено трговање, омогућавајући корисницима да одговарају потезима популарних трговаца.

Други брокери су најавили планове да понуде трговање криптовалутама у блиској будућности.

Други начини куповине или улагања у биткоин

 • Битцоин банкомати. Они раде као нормални банкомати, само ви можете да их користите за куповину и продају биткоина. Цоин АТМ Радар показује више од 7.000 биткоин банкомата широм Сједињених Држава.С.

 • Пеер-то-пеер власници биткоина. Можете купити биткоине директно од других власника биткоина, слично као што бисте куповали артикле на Цраигслист-у, преко пеер-то-пеер алата као што су Биск, Биткуицк и ЛоцалБитцоинс.цом. Будите изузетно опрезни ако купујете биткоине директно од појединаца.

 • Битцоин фјучерс. ТрадеСтатион нуди начин за инвеститоре да тргују биткоин фјучерсима, али ово је ствар за професионални ниво, а не за аматере. Ево како да почнете да тргујете фјучерсима.

 • Средства у сивим тоновима. Граисцале Инвестментс је менаџер средстава за дигиталну валуту. Два његова инвестициона фонда — Граисцале Битцоин Труст (симбол ознаке је ГБТЦ) и Граисцале Етхереум Цлассиц Труст (ЕТЦГ) — се јавно тргују на шалтеру, што значи да их можете купити преко многих брокера с попустом. Постоје накнаде, а ГБТЦ се често тргује уз премију, то јест, акције ГБТЦ-а често коштају више од биткоина, иако је биткоин његово једино власништво. Размишљање је да су неки инвеститори спремни да плате додатно за куповину биткоина путем традиционалне размене, без потребе да брину о новчаницима и складиштењу.

Шта треба да знате пре куповине

Нека вам информације буду при руци. Подешавање налога за криптовалуту траје неколико минута, али ћете морати да наведете неке информације, укључујући ваш број социјалног осигурања и број вашег банковног рачуна, дебитне картице или кредитне картице да бисте финансирали свој биткоин рачун. Неки провајдери такође могу захтевати да имате ИД са сликом. Снимите и заштитите све нове лозинке за свој крипто налог или дигитални новчаник (више о њима у наставку).

Немојте користити кредитну картицу. Иако вам неки провајдери дозвољавају куповину биткоина кредитном картицом, улагање позајмљивањем од производа са високим каматама као што је кредитна картица никада није добра идеја.

» Сазнајте више: Да ли је Битцоин безбедан?

Битцоин и друге криптовалуте нису осигуране од стране Корпорације за заштиту инвеститора у хартије од вредности од пропуста на размени или крађе, што је заштита коју традиционални берзански рачуни уживају до 500.000 долара. Неке берзе као што је Цоинбасе пружају приватно осигурање, али то не штити од појединачних онлајн кршења, као што је неко ко вам украде лозинку.

Коришћење безбедне, приватне интернет везе је важно сваки пут када доносите финансијске одлуке на мрежи. Не препоручује се куповина биткоина док сте у кафићу, у хотелској соби или користећи друге јавне интернет везе.

» Зароните дубље:  Шта је блокчејн и како функционише?

2. Одлучите како да чувате биткоин

Битцоини се могу чувати у две врсте дигиталних новчаника: врући или хладни новчаник. Са врућим новчаником, трансакције су генерално брже, док хладни новчаник често укључује додатне сигурносне кораке који помажу да ваша средства буду безбедна, али и дуже.

Хот валлет

Са врућим новчаником, биткоин чува поуздана размена или провајдер у облаку и приступа се преко апликације или рачунарског претраживача на интернету. Свака трговачка размена којој се придружите понудиће бесплатан биткоин врући новчаник где ће ваше куповине аутоматски бити ускладиштене. Али многи корисници радије преносе и чувају своје биткоине код провајдера врућег новчаника треће стране, такође обично бесплатног за преузимање и коришћење.

Зашто одабрати новчаник од провајдера који није размена? Док заговорници кажу да је блоцкцхаин технологија која стоји иза биткоина чак и сигурнија од традиционалних електронских трансфера новца, биткоин врући новчаници су привлачна мета за хакере. Као Битцоин.орг упозорава: „Многе берзе и онлајн новчаници претрпели су кршења безбедности у прошлости и такве услуге генерално још увек не пружају довољно осигурања и сигурности да би се користиле за складиштење новца попут банке.”

Постоји много провајдера врућих новчаника који нуде низ типова новчаника. Ево неколико:

 • Цоинбасе: Такође популарна размена валута биткоина, Цоинбасе нуди бесплатне онлајн вруће новчанике и осигурава губитке због кршења безбедности или хакова, крађе запослених или лажних трансфера.

 • Елецтрум: Софтвер који омогућава да се ваш биткоин чува на вашем лаптопу или десктоп рачунару.

 • Блоцкцхаин: Као и Цоинбасе, Блоцкцхаин је онлајн врући новчаник; за разлику од Цоинбасе-а, Блоцкцхаин није мјењачница и сматра се мање атрактивном метом за хакере.

 • Мицелијум: биткоин новчаник само за мобилне уређаје, са верзијама доступним за Андроид или иПхоне кориснике.

Иако неки добављачи врућих новчаника нуде осигурање за хакерске нападе великих размера, то осигурање можда неће покрити једнократне случајеве неовлашћеног приступа вашем налогу.

» Сазнајте више: Битцоин новчаник: Како одабрати најбоље за своју криптовалуту.

Хладан новчаник

Хладни новчаник је мали, шифровани преносиви уређај који вам омогућава да преузмете и носите свој биткоин. Хладни новчаници могу коштати и до 100 долара, али се сматрају много сигурнијим од врућих новчаника.

Провајдери хладног новчаника укључују:

 • Трезор: Ова компанија нуди мале хладне новчанике величине кључа у распону од око 80 до 170 долара.

 • Ледгер Нано: Дизајниран као флеш диск, Ледгер Нано има хладне новчанике у распону од око 60 до 120 долара.

Када креирате налоге за своје дигиталне новчанике и мењач валута, користите јаку лозинку и двофакторску аутентификацију.

3. Обавите куповину

Након што повежете свој биткоин новчаник са биткоин берзом по вашем избору, последњи корак је најлакши — одлучивање колико биткоина желите да купите. Док је биткоин направио вести у јануару тако што је по први пут прешао 40.000 долара, биткоин (трговински симбол БТЦ или КСБТ) се може купити и продати за делимичне акције, тако да би ваша почетна инвестиција могла бити ниска од, рецимо, 25 долара.

4. Управљајте својом инвестицијом

Ако вам се свиђа идеја о дневном трговању, једна од опција је да одмах купите биткоин, а затим га продате ако и када његова вредност порасте. Али ако видите будућност за биткоин као дигиталну валуту, можда је ваш инвестициони план да купите и задржите на дуге стазе.

Какав год да је план, знајте да поседовање биткоина ствара сложену пореску ситуацију.

Треба ли купити биткоин?

Битцоин је невероватно шпекулативна и променљива куповина. Трговање акцијама може да вам пружи слично узбуђење — а бирање акција етаблираних компанија је генерално мање ризично од улагања у биткоин.

» Осим Битцоина: Шта су алтцоини и како функционишу?

Шта онлајн брокери нуде Битцоин?

Од онлајн брокерских кућа и берзи криптовалута које НердВаллет прегледа, следеће тренутно нуде биткоин.

Доступно за:

Сазнајте више

Бинанце.САД

Приступ за куповину и продају скоро 60 криптовалута.

Прочитајте рецензију

Цоинбасе

Приступ за куповину и продају скоро 100 криптовалута.

Прочитајте рецензију

еТоро

Трговачка платформа са приступом 17 криптовалута.

Прочитајте рецензију

Близанци

Могућност куповине и продаје више од 50 криптовалута.

Прочитајте рецензију

Робин Худ

Седам криптовалута укључујући битцоин, битцоин цасх и етхереум.

Прочитајте рецензију

СоФи активно улагање

Нуди више од 20 криптовалута за трговање укључујући битцоин, етхереум и литецоин.

Прочитајте рецензију

ТрадеСтатион

Нуди трговање за пет криптовалута, укључујући биткоин, биткоин кеш и етеријум.

Прочитајте рецензију

Вебулл

Нуди 10 криптовалута за трговање, укључујући битцоин, битцоин цасх, етхереум и литецоин.

Прочитајте рецензију

* Ови провајдери су НердВаллет рекламни партнери.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here