Како купити кућу када стопе хипотеке расту

За почетак, не паничите.

Када купујете кућу, хипотекарна стопа је важна, али не би требало да вам привлаци пажњу, каже Роберт Фрик, корпоративни економиста за Нави Федерал Цредит Унион. „Не би требало да се фокусирате на цену и дозволите да вас то уплаши да донесете исхитрену одлуку о куповини куће“, каже он.

Како растуће стопе утичу на вашу месечну уплату

Просечна стопа на 30-годишњу хипотеку са фиксном каматном стопом порасла је на 4.54% фебруара. 16, 2018, према НердВаллет-овом дневном истраживању стопа. У просеку је било 3.99% септембра. 26. 2017. – што значи да је порастао за више од пола процентног поена за мање од пет месеци.

Док повећање од пола поена нема велики утицај на месечну уплату, додатни трошкови се временом повећавају. На 30-годишњи зајам од 200.000 УСД, месечна уплата би била скоро 59 УСД више на 4.5% камате него са 4% камате. То значи више од 21.000 долара током 30 година.

» ВИШЕ: Израчунајте своју месечну исплату хипотеке

Шта учинити када стопе порасту

Флуктуације хипотекарних стопа већ генерацијама хватају купце кућа неспремне. Ваши преци су развили испробане стратегије да се носе са растућим стопама. Ево неколико ствари које можете да урадите када хипотекарне стопе буду веће:

Не. 1: Закључајте своју хипотеку. Са закључавањем хипотекарне стопе, зајмодавац обећава дефинисану комбинацију каматне стопе и бодова. Ако затворите стамбени кредит до наведеног датума, стопа не може да расте. Ову тактику можете користити након што вам зајмодавац одобри хипотеку за одређену кућу. Неки зајмодавци нуде једнократну опцију „покретања“ која вам омогућава да обезбедите нижу каматну стопу ако стопе падну; ова опција је чешћа за грађевинске кредите и дугорочна закључавања стопа.

Не. 2: Купите "поене" да бисте смањили каматну стопу. Ако имате готовину, можете да платите поене за попуст – у ствари, унапред плаћајући део камате у замену за нижу хипотекарну стопу. Један бод је једнак 1% износа кредита. Попуст који добијате за један бод варира како стопе на хипотеку варирају. Али као правило, плаћање једног поена често даје смањење стопе од једне четвртине процентног поена.

Не. 3: Ревидирајте свој распон цена. Виша стопа хипотеке доноси веће месечне отплате. Када започнете претрагу куће, одредите распон каматних стопа које ће вам и даље омогућити да приуштите тип куће који желите, а да не растежете свој буџет преко тачке разума. Или, растуће стопе би вас могле приморати да смањите распон цена куће. Почните са калкулатором приступачности куће НердВаллет-а и унесите различите хипотекарне стопе да бисте видели како се бројеви мењају.

» ВИШЕ: Колико куће можете приуштити?

Зашто стопе расту сада

Ово недавно повећање хипотекарних стопа дошло је у две фазе:

  • Први се догодио у недељама након усвајања пореске реформе крајем децембра

  • Други се догодио фебруара. 2. 2018. године, када је у јануарском извештају о запошљавању наведено да су плате по сату порасле 2.9% у поређењу са 12 месеци раније

Смањење пореза и извештај о платама сматрани су инфлаторним, јер када људи имају више новца у џепу, они су склони да га троше, подижући цене. (Класична понуда и потражња.) А виша инфлација има тенденцију да донесе веће камате за све, укључујући хипотеке.

Поврх тога, трговци фјучерсима очекују да ће Федералне резерве повећати краткорочне каматне стопе најмање два, ако не и три пута ове године, што би могло да изврши притисак на повећање дугорочних хипотекарних стопа.

Фрик каже да предузећа и владе широм света повећавају своје задуживање. Док се такмиче једни са другима у позајмљивању новца, они подижу камате. Овај притисак навише се спушта на потрошаче, који на крају плаћају веће камате за све, од кредитних картица до хипотека.

Да ли су више стопе „нова нормалност“?

Разговарајте са било којим стамбеним економистом о хипотекарним стопама, и чућете да су стопе биле ненормално ниске у деценији од пада стамбеног простора.

„Сећам се да сам средином 90-их добијао стопу од 7% и био задовољан тиме“, каже Дин Бејкер, виши економиста и суоснивач Центра за економска и политичка истраживања. „Стопе које данас гледамо су и даље, по било којој мери, прилично ниске. Дакле, у основи се економија враћа ближе нормалној."

Фрик каже: „Људи су се некако уљуљкали у ове ниске стопе, и многи људи мисле да је то нормално, али ово није нормално. Враћамо се у нормалу, а то ће и даље бити болан процес јер смо се навикли на ниске стопе."

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here