Како купити нови ауто

Куповина новог аутомобила помало личи на игру. Изаберите права врата и освојићете своју награду — слатку понуду за добар аутомобил. Изаберите погрешна врата и изгубићете новац и мрзети искуство куповине. Кретање кроз процес куповине аутомобила никада није било лакше, захваљујући транспарентности коју ствара интернет.

Па хајде да почнемо. (Ако ипак није у питању нови аутомобил који желите, погледајте наш водич о томе како да купите половни аутомобил.)

1. Одредите свој буџет

Почните тако што ћете одлучити да ли желите да платите готовином, узмете кредит или изнајмите свој нови аутомобил. Плаћање готовином чини ваш процес буџетирања прилично једноставним, али немојте трошити сву своју уштеђевину. И запамтите да ћете такође морати да платите порез на промет, регистрацију и осигурање. Користите НердВаллет калкулатор ауто кредита да бисте утврдили праву месечну уплату и учешће.

» УПОРЕДИТЕ: Кредити за аутомобиле за добар, поштен и лош кредит

Већина људи узима кредит за аутомобил или се све чешће одлучује за изнајмљивање возила. Паметно је добити претходно одобрење за кредит за аутомобил јер то поједностављује процес куповине и ставља вас у јачу позицију у продајном салону. Касније ћете видети како се претходно одобрени зајам уклапа у процес.

2. Изаберите прави ауто

Сада почиње забава — одабир правог аутомобила за вас. Размислите о томе како планирате да користите овај аутомобил. На пример, ако имате породицу, желећете довољно места за све и довољно простора за терет. Ако је безбедност главни приоритет, проверите тестове судара у Институту за осигурање за безбедност на путевима.

Сузите поље тако што ћете направити листу функција које морате имати. Затим потражите моделе помоћу алатке за проналажење аутомобила која се налази на неким аутомобилским сајтовима. Филтрирајте претрагу према свом буџету и жељеним функцијама. Како напредујете, наведите три циљана модела за детаљније истраживање.

3. Проверите поузданост и трошкове власништва

Желите да будете сигурни да бирате моделе не само због њихове поузданости већ и због ниске цене власништва. Цонсумер Репортс и Ј.Д. Повер прикупља извештаје о одржавању од власника и оцењује поузданост свих аутомобила.

Уско повезано питање је укупни трошак власништва. Неки аутомобили су јефтини за куповину, али ће дугорочно коштати много због осигурања, одржавања, поправки и амортизације. Неколико веб-сајтова за аутомобилску индустрију – као што је Келлеи Блуе Боок'с Петогодишњи трошак поседовања или Цонсумер Репортс’Цост оф Вехицле Овнерс — приказује процене ових трошкова. Можда би било паметније издвојити нешто више новца унапред када купујете аутомобил.

» ВИШЕ: Алат за поређење осигурања аутомобила

4. Пробна вожња аутомобила

У идеалном случају, желите да пробно возите све аутомобиле које сте заинтересовани да купите у брзом низу тако да утисци буду свежи у вашем уму ради поређења. Размислите о томе да одвојите јутро или поподне за процес и, ако је могуће, урадите то средином недеље када продајни салон није превише заузет.

Уместо да само одете до паркинга, позовите унапред и закажите састанак са менаџером интернет продаје. На тај начин ће прави модел бити извучен и спреман за рад.

Изаберите руту за пробну вожњу која има помало од свега: брда, грубе тротоаре, кривине, па чак и део аутопута.

5. Пронађите свој ауто

Можда један од аутомобила које сте тестирали задовољава ваше потребе и има праву боју. Ако не, мораћете да претражујете локалне дилере док не пронађете прави аутомобил.

Скоро сви заступници наводе цео свој инвентар на мрежи. Али ако тражите необичну комбинацију боја или опција, можете да користите сајтове који покривају цео регион — или чак целу земљу. Многи нови аутомобили су наведени на сајтовима као што је Аутотрадер.цом или ЦарГуру.цом. Веб локације произвођача вам такође могу омогућити да претражујете ширу област уместо појединачних дилера. Наставите да ширите област претраге док не пронађете тачно онај аутомобил који желите.

6. Пронађите праву цену

Водичи о ценама, као што је Келлеи Блуе Боок, омогућавају вам да пређете на потеру и сазнате шта други људи у вашем крају плаћају за аутомобил који желите. На веб-сајту тачно унесите све опције које желите, а у неким случајевима чак и боју, пошто сви ти фактори утичу на цену аутомобила.

Обавезно погледајте који су, ако их има, подстицаји и рабати доступни за аутомобил који желите. Већина веб локација произвођача наводи тренутне понуде, које се обично мењају сваког месеца.

7. Добијте понуде дилера

Захтјев за понуде дилера путем е-поште може уклонити стрес преговарања. Можете затражити понуду за цену тако што ћете послати е-пошту заступству преко његове веб странице. Или, да уштедите време, користите сајт треће стране као што је Труецар.цом да бисте истовремено тражили понуде од више дилера. Упоредите тражену цену продавца са просечном тржишном ценом коју сте одредили у водичима за цене. Шансе су да продавац тражи више од тржишног просека.

Ако преговарате лично, ево неколико савета за коришћење на паркингу:

 • Немојте бити купац са месечним плаћањем. Ако имате унапред одобрен кредит, ви сте купац у готовини и требало би да преговарате о цени аутомобила, а не о висини месечне уплате.

 • Будите непредвидиви. Не дозволите да вас продавац остави заробљене у продајној канцеларији док он „иде да разговара са својим шефом.” Уместо тога, лутајте по изложбеном салону или идите на шољицу кафе.

 • Преговарајте полако и поновите бројеве које чујете. Лако се збунити, па идите полако и запишите чак и бројеве који су вам бачени. Уверите се да ли говорите о цени „напољу“, која укључује све порезе и накнаде, или само продајну цену аутомобила.

 • Питајте о накнадама пре него што прихватите договор. Неки дилери могу укључити лажне накнаде да надокнаде профит који изгубе током преговарања. Затражите анализу додатних накнада пре него што пристанете на било који посао.

 • Будите спремни за шетњу. Ако не напредујете ка договору или вам се не свиђа начин на који вас третирају, само изађите. Опроштаји нису потребни.

8. Максимизирајте вредност размене

Многи људи воле да тргују својим старим аутомобилом како би могли да реше све проблеме око куповине аутомобила у исто време. Али ово би могао бити скуп избор. Док је трговина возилом згодна, дилери обично могу покушати да купе мале лопте и плаћају само велепродајну цену. Да бисте видели колико је то, идите на интернет до водича за цене, потражите свој аутомобил и упоредите цену у трговини (оно што бисте добили) са малопродајном ценом код дилера (за шта ће продавац покушати да га прода).

Често разлика може бити 3.000 долара или више. На пример, Едмундс.Цом'с Труе Маркет Валуе цена половних аутомобила показује да је за просечно стање Хонда Аццорд ЕКС 2017, разлика између размене и малопродаје код дилера већа од 3.700 долара.

Доступне су нове опције замене, као што је продаја возила ЦарМак-у. Или можете да га продате приватној странци.  У најмању руку, потражите замену за ваш аутомобил и договорите највишу могућу цену за њега.

9. Запечати договор

Ако преговарате путем е-поште или телефона, замолите да вам се испоручи аутомобил, а не да га преузмете у продавници. Брзо је и без стреса.

Али већина људи иде у заступство да лично потпише папире. Чак и ако имате унапред одобрен зајам за плаћање аутомобила, финансијски менаџер продајног салона може понудити да поништи услове зајма. Не шкоди да видите да ли он или она могу добити бољу каматну стопу. Само се уверите да су сви остали услови кредита исти.

Пре састављања уговора, финансијски менаџер може такође покушати да вам прода додатне производе и услуге. Куповина продужене гаранције за аутомобил по правој цени може да обезбеди мир. Али прво проверите колико је гаранције укључено у цену вашег новог аутомобила. Већина нових аутомобила има гаранцију од браника до браника која покрива најмање три године и 36.000 миља, заједно са гаранцијом за погон која обично траје до 75.000 миља. Гаранција за погон покрива све делове који чине аутомобил возним, као што су мотор, мењач и вешање.

Одвојите време прегледајући уговор и не дозволите да будете под притиском да потпишете само да бисте завршили са тим. Уговор ће укључивати уговорену продајну цену и ове додатне бројке:

 • Државни порез на промет. Ово је проценат трошкова аутомобила.

 • Накнада за документацију. Колико год то лудо звучало, заступство вам заправо наплаћује испуњавање уговора. Ова „накнада за документ“ је ограничена у неким државама. У државама као што је Флорида, неки заступници наплаћују и до 700 долара за докторске таксе.

 • Котизације. Продавац има могућност да региструје аутомобил за вас, што је згодно.

Неки заступници могу да укључују додатне накнаде, од којих неки могу бити лажни. Тешко је знати шта је легално и шта је укључено само да би се повећао њихов профит. Ако финансијски менаџер дилера не може да објасни накнаду у уговору на ваше задовољство, затражите да се она уклони.

Рецап: Како купити аутомобил

 1. Одредите свој буџет

 2. Изаберите прави ауто

 3. Проверите поузданост и трошкове власништва

 4. Пробна вожња аутомобила

 5. Лоцирајте ауто

 6. Пронађите праву цену

 7. Добијте понуде дилера

 8. Максимизирајте вредност размене

 9. Запечати договор

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here