Како купити акције

Да бисте купили акције, прво ће вам требати брокерски рачун, који можете подесити за око 15 минута. Затим, када додате новац на рачун, можете да пратите доленаведене кораке да пронађете, изаберете и инвестирате у појединачне компаније.

» Шта је то брокерски рачун? Сазнајте шта је то и како га отворити

У почетку може изгледати збуњујуће, али куповина акција је заиста прилично једноставна. Ево пет корака који ће вам помоћи да купите своје прве акције:

1. Изаберите онлајн берзанског брокера

Најлакши начин за куповину акција је преко онлине берзанског посредника. Након отварања и финансирања вашег налога, можете купити акције преко веб странице брокера за неколико минута. Остале опције укључују коришћење берзанског посредника са пуном услугом или куповину акција директно од компаније.

Отварање брокерског рачуна на мрежи је једноставно као и отварање банковног рачуна: попуњавате апликацију за рачун, пружате доказ о идентификацији и бирате да ли желите да финансирате рачун слањем чека или електронским преносом средстава.

» Како пронаћи брокера? Упоредите опције међу најбољим брокерима за трговање акцијама

2. Истражите акције које желите да купите

Када поставите и финансирате свој брокерски рачун, време је да се упустите у посао сакупљања акција. Добро место за почетак је истраживање компанија које већ познајете из свог искуства као потрошача.

Не дозволите да вас поплава података и кретања тржишта у реалном времену преплаве док спроводите своје истраживање. Нека циљ буде једноставан: тражите компаније чији желите да постанете сувласник.

Ворен Бафет је чувено рекао: „Купујте компанију зато што желите да је поседујете, а не зато што желите да акције расту.” Он је за себе урадио прилично добро држећи се тог правила.

Када сте идентификовали ове компаније, време је да урадите мало истраживање. Почните са годишњим извештајем компаније - посебно са годишњим писмом менаџмента акционарима. Писмо ће вам дати општу причу о томе шта се дешава са пословањем и пружити контекст за бројеве у извештају.

Након тога, већина информација и аналитичких алата који су вам потребни за процену пословања биће доступна на веб локацији вашег брокера, као што су поднесци СЕЦ-а, транскрипти конференцијских позива, ажурирања тромесечне зараде и недавне вести. Већина онлине брокера такође пружа упутства о томе како да користе своје алате, па чак и основне семинаре о томе како одабрати акције.

» Приступите истраживању акција: Прочитајте нашу рецензију Морнингстара

Да бисте сазнали више о процени компанија за ваш портфељ, погледајте НердВаллет-ову функцију о томе како истражити акције.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

3. Одлучите колико акција ћете купити

Не би требало да осећате никакав притисак да купите одређени број акција или да попуните цео портфолио акцијама одједном. Размислите о томе да почнете са малим – заиста малим – куповином само једне акције да бисте стекли осећај како је поседовати појединачне акције и да ли имате храбрости да се крећете кроз тешке закрпе уз минималан губитак сна. Можете да додате своју позицију током времена док будете савладали разметање акционара.

Нови инвеститори у акције би такође могли да размотре делимичне акције, релативно нову понуду онлајн брокера која вам омогућава да купите део деонице уместо целог удела. То значи да можете ући у скупе акције – компаније попут Гоогле-а и Амазона које су познате по својим четвороцифреним ценама акција – уз много мања улагања. СоФи Ацтиве Инвестинг, Робинхоод и Цхарлес Сцхваб су међу брокерима који нуде делимичне акције. (СоФи Ацтиве Инвестинг и Робинхоод су НердВаллет рекламни партнери.)

Многе брокерске куће такође нуде алат који претвара износе у доларима у акције. Ово може бити од помоћи ако имате одређени износ који желите да уложите – рецимо, 500 долара – и желите да знате колико акција тај износ може да се купи.

4. Одаберите врсту поруџбине залиха

Нека вас не одвраћају сви ти бројеви и бесмислене комбинације речи на страници за онлајн наручивање вашег брокера. Погледајте ову листу основних услова трговања акцијама:

Термин

Дефиниција

Питати

За купце: Цена коју су продавци спремни да прихвате за акције.

Бид

За продавце: Цена коју су купци спремни да плате за акције.

Ширење

Разлика између највише понуђене цене и најниже тражене цене.

Тржишни поредак

Захтев за куповину или продају акција АСАП по најбољој доступној цени.

Лимит ордер

Захтев за куповину или продају акција само по одређеној цени или бољој.

Стоп (или стоп-лосс) налог

Када акција достигне одређену цену, „стоп цену“ или „стоп ниво“, тржишни налог се извршава и цео налог се испуњава по преовлађујућој цени.

Стоп-лимит налог

Када се достигне стоп цена, трговина се претвара у ограничени налог и попуњава се до тачке у којој се могу испунити одређени лимити цена.

Постоји много више фенси трговачких потеза и сложених типова налога. Не трудите се сада - или можда икада. Инвеститори су изградили успешне каријере купујући акције искључиво са два типа налога: налози на тржишту и ограничени налози.

Тржишни налози

Са тржишним налогом, назначавате да ћете купити или продати акције по најбољој доступној тренутној тржишној цени. Пошто тржишни налог не ставља параметре цене у трговину, ваш налог ће бити извршен одмах и потпуно испуњен, осим ако не покушате да купите милион деоница и покушате да извршите преврат.

Немојте се изненадити ако цена коју плаћате – или примате, ако продајете – није тачна цена која сте цитирали само неколико секунди раније. Цене понуде и понуде константно флуктуирају током дана. Зато је тржишни поредак најбоље користити када се купују акције које не доживљавају велике промене цена – велике, стабилне акције са плавим чиповима за разлику од мањих, нестабилнијих компанија.

Добро је знати:

  • Тржишни налог је најбољи за инвеститоре који купују и држе, за које су мале разлике у цени мање важне од обезбеђивања да се трговина у потпуности изврши.

  • Ако поставите тржишну трговину „после сати“, када су тржишта затворена за тај дан, ваш налог ће бити постављен по преовлађујућој цени када се берзе следеће отварају за трговање.

  • Проверите одрицање одговорности вашег брокера о извршењу трговине. Неки нискобуџетни брокери обједињују све захтеве клијената за трговину да би извршили све одједном по преовлађујућој цени, било на крају трговачког дана или у одређено време или дан у недељи.

Ограничите поруџбине

Ограничени налог вам даје већу контролу над ценом по којој се ваша трговина извршава. Ако се акцијама КСИЗ тргује по цени од 100 долара по акцији и мислите да је цена од 95 долара по акцији више у складу са тим како цените компанију, ваш ограничени налог говори вашем брокеру да се чврсто држи и изврши ваш налог само када цена тражења падне на то ниво. На страни продаје, ограничени налог говори вашем брокеру да се одвоји од акција када понуда порасте на ниво који сте поставили.

Ограничени налози су добар алат за инвеститоре који купују и продају акције мањих компанија, које имају тенденцију да доживе веће ширење, у зависности од активности инвеститора. Такође су добри за улагање у периодима краткорочне нестабилности на берзи или када је цена акција важнија од испуњења налога.

Постоје додатни услови које можете поставити на ограничени налог да контролишете колико дуго ће налог остати отворен. Налог „све или ништа“ (АОН) ће бити извршен само када су све акције којима желите да тргујете доступне по вашем ограничењу цене. Налог „добар за дан“ (ГФД) ће истећи на крају трговачког дана, чак и ако налог није у потпуности испуњен. Наруџба “добро до отказивања” (ГТЦ) остаје у игри све док купац не повуче утикач или наруџбина не истекне; то је од 60 до 120 дана или више.

Добро је знати:

  • Док ограничени налог гарантује цену коју ћете добити ако се налог изврши, не постоји гаранција да ће налог бити испуњен у потпуности, делимично или чак уопште. Ограничени налози се постављају по принципу „први дође, први услужен“ и тек након што су тржишни налози испуњени, и само ако залиха остане у оквиру ваших постављених параметара довољно дуго да брокер изврши трговину.

  • Ограничени налози могу инвеститорима да коштају више у провизијама него на тржишним налозима. Ограничени налог који се не може извршити у потпуности одједном или током једног трговачког дана може наставити да се испуњава током наредних дана, са трошковима трансакције који се наплаћују сваког дана када се трговина изврши. Ако акција никада не достигне ниво вашег лимитираног налога до истека, трговина се неће извршити.

» Сазнајте више о инвалидима и недостацима трговања акцијама.

5. Оптимизујте свој портфолио акција

Надамо се да ваша прва куповина акција означава почетак доживотног пута успешног улагања. Али ако ствари постану тешке, запамтите да сваки инвеститор — чак и Ворен Бафет — пролази кроз тешке закрпе. Кључ за дугорочно напредовање је да задржите своју перспективу и концентришете се на ствари које можете да контролишете. Тржишне ротације нису међу њима. Али постоји неколико ствари у вашој контроли.

Једном када се упознате са процесом куповине акција, одвојите време да закопате у друге области света инвестиција. Како ће заједнички фондови играти улогу у вашој инвестиционој причи? Поред брокерског рачуна, да ли сте поставили рачун за пензионисање, као што је ИРА? Отварање брокерског рачуна и куповина акција је одличан први корак, али то је заправо само почетак вашег инвестиционог пута.

Често постављана питања Које су најбоље акције за почетнике?

Не постоји јединствена „најбоља акција“, због чега се многи финансијски саветници залажу за улагање у јефтине индексне фондове. Међутим, ако желите да додате неколико појединачних акција у свој портфељ, почетници ће можда желети да размотре акције са плавим чиповима у С&П 500. Ово су међу најстабилнијим компанијама у земљи са доказаним искуством у пружању дугорочних приноса за инвеститоре.

» Погледајте нашу листу акција са најбољим учинком

Сада је добро време за куповину акција?

Истина је да никада нећете знати да ли је право време за куповину акција. Међутим, ако улажете на дуги рок (рецимо, више од пет година), време за куповину акција може бити чим будете имали новац на располагању. Чак и ако тржиште падне убрзо након улагања, имаћете довољно времена да надокнадите те губитке. И једини начин да гарантујете да ћете бити део опоравка и експанзије берзе од почетка је да уложите пре него што опоравак почне.

» Сазнајте више: Сада је право време за улагање?

Како да купим акције на мрежи без брокера?

Последњих година онлајн брокери су изузетно олакшали почетницима да се пријаве и користе њихове услуге. За већину нових инвеститора, онлајн брокерски рачун ће бити најлакши начин да уђу на берзу.

Али ако и даље желите да почнете да инвестирате без брокера, потражите компаније које нуде директан план акција, који вам омогућава да купујете акције директно од компаније за ниску накнаду или без накнаде. Ови програми такође могу имати предност улагања у износ у доларима, а не у удео, и често дозвољавају инвеститорима да постављају понављајуће инвестиције у редовном ритму.

Други начин за куповину акција без брокера је кроз план реинвестирања дивиденди, који омогућава инвеститорима да аутоматски реинвестирају дивиденде назад у акције, умјесто да узимају дивиденде као приход. Међутим, као и директни планови акција, мораћете да потражите компаније које нуде ове програме.

Колико ми новца треба да купим акције?

Ако отворите брокерски рачун без минимума рачуна и нулте накнаде за трансакције, могли бисте да почнете да улажете са довољно да купите једну акцију. У зависности од компаније, то би могло бити само 10 долара (иако запамтите да јефтине акције не морају нужно бити добре).

Неке брокерске куће вам чак дозвољавају куповину делимичних акција, што значи да ако имате само 100 долара за улагање, могли бисте да купите део акција као што је Гугл, који се дуго трговао за више од 1.000 долара по акцији. Наравно, што више инвестирате, већи је потенцијални принос на дужи рок. Користите наш инвестициони калкулатор да видите како функционише принос.

Да ли су акције и акције иста ствар?

Углавном, да. Поседовање „акција“ и поседовање „акција“ значе да имате власништво – или капитал – у компанији. Обично ћете видети да се „акције“ користе за означавање величине власничког удела у одређеној компанији, док „акције“ често означавају капитал у целини. На пример, можда ћете чути како инвеститори кажу: „Купио сам 10 акција Аппле-а“ или „Имам акције у Аппле-у, Фацебоок-у и Амазону.”

Колико акција треба да купим?

Број акција које купујете зависи од износа у доларима који желите да уложите. Ако је цена акције 50 долара и имате 500 долара које сте спремни да уложите, можете купити 10 акција. Међутим, ако ваша брокерска кућа не дозвољава делимично трговање и бројеви нису тако чисти, мораћете да заокружите наниже. Ако је цена акција 51 долара и имате 500 долара за улагање, моћи ћете да купите само девет акција, јер би 10 акција коштало 510 долара.

Које јефтине акције сада можете купити?

Важно је напоменути да вам цена акција не говори све што треба да знате о компанији у коју размишљате да уложите. Цена одражава за колико су инвеститори спремни да купе или продају акције - не суштинску вредност компаније, нити правац у коме се креће цена акција компаније. Само зато што је акција „јефтина“ не значи да је добра куповина.

Међутим, постоје начини да се пронађу акције које могу бити потцењене. Ова стратегија помаже инвеститорима да идентификују проверене компаније са ценама акција које могу бити ниже од вредности акција због спољних фактора, као што је пад тржишта акција у целини.

Како ћу знати када да продам акције?

Ако купујете акције, требало би да вам буде пријатно да не дирате свој новац најмање пет година. То је због нестабилности на берзи - могуће је да ће вредност ваших акција пасти пре него што порасте. Могли бисте да размислите о продаји својих акција ако вам треба готовина и њихова вредност је порасла, али то значи да ћете можда платити порез на капиталну добит на продају и пропустити будуће добитке током времена.

Можда је важније узети у обзир када не продати акције. Када тржиште пада, можда ћете бити у искушењу да продате како бисте спречили даље губитке. Ово је широко препознато као лоша стратегија, јер када једном продате, закључаћете губитке које сте претрпели. Боља стратегија је да се превазиђе волатилност и тежи дугорочним добицима са разумевањем да ће се тржиште временом вратити назад.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here