Како одабрати најбољег брокера на мрежи

Никада није било боље време да будете инвеститор: Конкуренција међу онлајн брокерима је жестока, што значи да се трошкови смањују и услуге повећавају. Међутим, са толиком потражњом за онлајн брокерима, видимо да све више нових фирми улази у простор, надајући се да ће искористити пораст малопродајних инвеститора. То може посебно отежати инвеститорима да пронађу брокера који им одговара.

Дакле, како одабрати правог брокера за вас? Постоји много фактора које треба узети у обзир, а одлука ће се вероватно свести на индивидуалне приоритете. Неки инвеститори су спремни да плате веће трговинске провизије за најсавременију платформу; други рачунају трошкове изнад свега. Неки ће можда желети да се држе највећих финансијских институција са великим признањем имена; други ће можда бити више заинтересовани да прегледају мање брокере како би пронашли савршену погодност за њих.

Али без обзира на то којег брокера на крају одаберете, претрага обично почиње на истом месту: знајући ваше инвестиционе циљеве.

Избор најбољег онлине брокера

Пре него што почнете да прегледате брокере на мрежи, одговорите на неколико питања о својим циљевима улагања. Да ли се надате да ћете инвестирати у неколико појединачних акција? Тражите дугорочни пензиони фонд? Заинтересовани за дневно трговање или напредније стратегије улагања, као што су опције? (Нисам сигуран одакле да почнем? Погледајте различите начине улагања новца.)

Када сазнате за које врсте инвестиција сте заинтересовани, можете почети да процењујете брокере на основу неколико фактора, укључујући:

 • Провизије.

 • Поузданост.

 • Минимум рачуна.

 • Накнаде за рачун.

 • Цене и извођење.

 • Алати, образовање и карактеристике.

 • Промоције.

» Урадили смо тај напоран посао за вас. Пређите на наше изборе за најбоље брокере за сваку врсту инвеститора.

Погледајте провизије за инвестиције које ћете највише користити

Брокери углавном нуде сличан мени инвестиционих опција: појединачне акције, опције, заједнички фондови, фондови којима се тргује на берзи и обвезнице. Неки ће такође понудити приступ криптовалутама, трговини фјучерсима и девизним тржиштима. (Истражите нашу пуну листу најбољих онлајн брокера за почетнике да видите ко шта нуди.)

Инвестиције које нуди брокер ће диктирати две ствари: да ли ће ваше инвестиционе потребе бити задовољене и колико ћете платити провизије. Обратите пажњу на провизије повезане са вашим жељеним инвестицијама:

 • Појединачне акције: Неки брокери и даље наплаћују провизију за куповину и продају акција, било по трговини или по акцији. Међутим, велика већина онлине брокера сада не наплаћује провизију. Погледајте све најбоље брокере за трговање акцијама.

 • Опције: Трговање опцијама често укључује провизију за трговину акцијама (ако је наплаћује брокер), плус накнаду по уговору, која се обично креће између 15 центи и 1 долара.50. Погледајте НердВаллет листу најбољих брокера за трговање опцијама.

 • Заједнички фондови: Неки брокери наплаћују накнаду за куповину заједничких фондова. Можете ограничити трошкове трансакција заједничких фондова или их потпуно избећи одабиром брокера који нуди узајамне фондове без накнаде за трансакције. (Узајамни фондови такође носе интерне накнаде које се називају коефицијенти трошкова. Њих не наплаћује брокер, већ сам фонд.) Погледајте ранг листу најбољих брокера за заједничке фондове.

 • ЕТФ-ови: ЕТФ-ови се тргују као акције и купују се по цени акција, тако да често подлежу провизији за трговину акцијама, ако их брокер наплаћује. Али многи брокери нуде листу ЕТФ-ова без провизије. Ако планирате да инвестирате у ЕТФ-ове, требало би да потражите једног од ових брокера. Ево листе најбољих брокера за ЕТФ инвеститоре.

 • Криптовалуте: Све више брокерских кућа почиње да нуди приступ неколико криптовалута, али будите сигурни да разумете ризике и структуре накнада које могу бити повезане са овим трговинама.

 • Обвезнице: Можете купити заједничке фондове и ЕТФ-ове обвезница без накнаде користећи заједничке фондове без накнаде за трансакције и ЕТФ-ове без провизије. Брокери могу наплатити накнаду за куповину појединачних обвезница, уз минималну и максималну накнаду.

Потражите брокере са искуством у поузданости

Постоји широк спектар брокера. Неки постоје већ деценијама, док су други релативно нови на сцени. То не значи да су ови придошлице неповерљиви – ако обављају послове за друге људе, онда су регулисани од стране Комисије за хартије од вредности и чланови су саморегулаторног тела, као што је Регулаторно тело за финансијску индустрију Ауторитет — али то значи да нису доказани током различитих сценарија на берзи.

Узмите, на пример, лудило трговања ГамеСтоп почетком 2021. У том случају, видели смо да многе брокерске куће ограничавају трговање у неком облику, док друге нису. Зашто? То је прилично компликовано и вероватно није било једнообразно у свим брокерским кућама, али укратко, највеће, најуспешније брокерске куће имале су довољно новца на располагању да гарантују да ће трговине њихових клијената проћи - гаранција коју регулатори захтевају. Брокери који нису имали довољно новца да покрију капиталне захтеве морали су да уведу ограничења трговања.

Ако вас се ово тиче, можда бисте желели да размислите о улагању у велику институцију. Али ако је све што вам треба је једноставан инвестициони рачун, а догађаји попут пораста куповине на ГамеСтоп-у нису лично утицали на вашу стратегију улагања на било који начин, онда су смањене апликације или мањи брокери вероватно у реду за вас.

Обратите пажњу на минимум рачуна

Можете пронаћи много високо рангираних брокера без минимума рачуна. Али неки брокери захтевају минималну почетну инвестицију и она се може искривити ка 500 долара или више. Многи заједнички фондови такође захтевају сличне минималне инвестиције, што значи да чак и ако сте у могућности да отворите брокерски рачун са малом количином новца, може бити тешко да га стварно уложите.

Међутим, није немогуће: имамо стратегије како да уложите 500 долара и како да уложите 1000 долара.

Пазите на накнаде за рачун

Можда нећете моћи у потпуности да избегнете накнаде за рачун, али их свакако можете минимизирати. Већина брокера ће наплатити накнаду за пренос инвестиција или готовине, или за затварање вашег рачуна. Ако прелазите код другог брокера, та нова компанија може понудити да вам надокнади накнаде за трансфер, барем до ограничења.

Већина других накнада може се заобићи једноставним одабиром брокера који их не наплаћује или искључивањем услуга које коштају додатно. Уобичајене накнаде на које треба пазити укључују годишње накнаде, накнаде за неактивност, претплате на платформу за трговање и додатне накнаде за истраживање или податке.

» Сазнајте више о брокерским накнадама и како да их минимизирате

Погледајте цене и извођење ситним словима

Сада је уобичајено да брокерске куће нуде слободне трговине, тако да тај трошак није толико важан. Међутим, за активне трговце који желе да се њихова трговина изврши по најбољој доступној цени — чак и ако је то разлика од неколико пенија — контроверзна пракса плаћања за ток налога, без обзира да ли га брокерска кућа прихвата и колико наплаћује то може бити фактор у ком бирате брокерске услуге.

Дакле, шта је плаћање за ток налога? Постаје мало компликовано, али ево прегледа на високом нивоу.

Плаћање за ток налога

Када извршите трговину са брокером, тај брокер може послати трговину трећем лицу које се бави креирањем тржишта – у суштини великој финансијској институцији или банци – која заправо обавља трговину, повезујући купце и продавце. Трговци зарађују свој новац тако што купују хартију од вредности од продавца, а затим се окрећу и продају је другом купцу за нешто више, често за разлику од само пенија. Али када се ураде у великом обиму, ти пени могу додати велики приход за творце тржишта.

У најбољем је интересу маркет мејкера ​​да им брокери пошаљу што је могуће више трансакција и можда ће бити вољни да плате брокерима да пошаљу трговине на њихов начин да то постигну. А ако брокер прихвати та плаћања и усмерава трговине до маркет мејкера ​​који плаћа, за брокера се каже да прихвата плаћање за ток налога.

Да ли је плаћање за ток налога лоше?

Неке брокерске куће, као што је Меррилл Едге, промовишу чињеницу да не преузимају плаћање за ток налога, истичући да се креатори тржишта заправо такмиче да добију своје наруџбине. Међутим, заговорници плаћања за ток налога тврде да им плаћање које примају од креатора тржишта омогућава да смање трошкове трговања за малопродајне инвеститоре.

Али брокери који не преузимају плаћање за ток налога тврде да ће се трговине клијената обављати по бољим ценама јер брокер усмерава трговину на основу најбоље доступне цене. Критичари система плаћања за проток налога кажу да то може постати сукоб интереса за брокере; то јест, они могу да усмере трговине до маркет мејкера ​​који их највише плаћа, чак и ако то значи лошију цену извршења за трговца.

2020. године, на пример, СЕЦ је наплатио Робинхоод због погрешног исказивања плаћања за политике тока поруџбина. Робинхоод је тврдио да је његов квалитет извршења једнак или бољи од квалитета његових конкурената, али је СЕЦ открио да је Робинхоод заправо пружао инфериорне трговачке цене, великим делом због „необично високих“ плаћања за стопе протока налога. СЕЦ је навео да су у збиру ове инфериорне цене лишиле купце 34 долара.1 милион између 2015. и 2018.

Закључак: Ако вас брине цена извршења, обавезно проверите квалитет извршења брокера пре него што уђете у. Али ако сте нови инвеститор, не планирате да тргујете тако често и фокусирани сте на дугорочне приносе, цена извршења не би требало да вас брине.

» Заинтересован за трговање? Прочитајте наш водич за куповину акција

Размотрите алате, образовање и карактеристике

Ако сте нови у улагању, можда би било најбоље да потражите брокерску кућу која нуди бесплатне образовне ресурсе, као што су вебинари уживо, детаљни водичи са упутствима, видео туторијали, глосари и још много тога.

И, ако сте заинтересовани за наставак учења о напредним стратегијама трговања као што су опције, обавезно истражите колико добро брокер подржава своје клијенте у помагању им да схвате ризике таквих стратегија. То може значити упутства тима за корисничку подршку на позив, функцију ћаскања уживо или јасна и детаљна упутства о томе како да одговорно користите ове инвестиционе производе.

Још једна сјајна карактеристика коју треба тражити су фракционе акције, које омогућавају инвеститорима да купују акције или ЕТФ-ове по износу долара, а не по броју акција. Ово је посебно корисно за инвеститоре који немају много новца за улагање, али желе да изграде разноврсни портфолио или желе да успоставе стратегију просечних трошкова у доларима. (Сазнајте више о разломцима.)

Активни трговци можда желе мало више од свог брокерског рачуна. Неки брокери нуде веома прилагодљиве платформе за преузимање са алатима за дубинску анализу или приступ додатним истраживањима и подацима за додатни трошак. Ако ово нису типови алата и ресурса који ће вам требати, избегавајте додатно плаћање за њих.

Искористите предности промоције

Онлине брокери, као и многе компаније, често привлаче нове купце пословима, као што је готовински бонус на одређене износе депозита. Није мудро бирати брокера само на основу његове промотивне понуде — висока провизија на дужи рок би лако могла да поништи било који почетни бонус или уштеду — али ако сте заглављени између две опције, промоција може утицати на вас начин или други.

Оцене онлајн брокера НердВаллет-а

Преглед брокера је оно што радимо најбоље. Наше оцене су свеобухватне, темељне и — што је најважније — објективне.

Ако се трудите да средите горе наведено, или само желите уверење стручног мишљења, ми смо ту да вам помогнемо. Наш тим гледа све горе наведене факторе да би изабрао најбоље брокере за сваки тип инвеститора.

Желите да истражите више опција? Погледајте наше изборе за:

 • Најбољи брокери за трговање акцијама.

 • Најбољи брокери за улагање за децу.

 • Најбољи брокери за ЕТФ инвеститоре.

 • Најбољи брокери за инвеститоре почетнике.

 • Најбољи брокери за трговање опцијама.

 • Најбољи брокери за бесплатно трговање акцијама.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here