Како одабрати финансијског саветника

Финансијски саветници помажу људима да управљају својим новцем и остваре своје финансијске циљеве. Они могу пружити низ услуга финансијског планирања, од управљања инвестицијама до упутстава за буџетирање до планирања имовине. Саветник којег одаберете зависиће од ваше финансијске ситуације и ваших потреба.

Одабир правог финансијског саветника за вашу ситуацију је кључан — то значи да на крају нећете плаћати услуге које вам нису потребне или радити са саветником који није добар за ваше финансијске циљеве.

Препоручујемо да пратите овај процес да бисте изабрали финансијског саветника.

1. Разумети врсте финансијских саветника

Термин финансијски саветник се може применити на различите услуге, од онлајн робо саветника до локалних, лично традиционалних финансијских саветника.

Сви ови финансијски саветници вам помажу да управљате својим новцем на различите начине:

Робо-саветници

Робо-саветник је дигитална услуга која нуди поједностављено, јефтино управљање инвестицијама. Одговарате на питања онлајн, а затим компјутерски алгоритми изграде инвестициони портфолио у складу са вашим циљевима и толеранцијом на ризик.

  • Ниска цена, лак унос: Накнаде почињу од 0.25% вашег стања, а многе услуге немају или имају низак минимум рачуна, тако да можете почети да улажете са малом количином новца.

  • Добро када: Потребна вам је помоћ у улагању за финансијске циљеве као што је пензионисање, али не желите или не можете да приуштите комплетан финансијски план.

» Спремни за поређење? Прочитајте наш комплетан преглед најбољих роботских саветника

Онлине финансијски саветници

Ово је следећи корак напред од робо-саветника: онлајн услуга финансијског планирања која нуди виртуелни приступ људским финансијским саветницима.

Основна онлајн услуга може понудити исто аутоматизовано управљање инвестицијама које бисте добили од робо-саветника, плус могућност консултовања са тимом финансијских саветника када имате питања. Свеобухватније услуге отприлике одражавају традиционалне финансијске планере — биће вам упарен посвећени људски финансијски саветник који ће управљати вашим инвестицијама и радити са вама на креирању холистичког финансијског плана. Фацет Веатх и Лични капитал су примери услуга у овом простору.

  • Средњи трошкови, различити минимуми: Услуге финансијског планирања на мрежи обично коштају мање од традиционалног финансијског саветника, али више од роботског саветника. Неке услуге имају релативно високе инвестиционе захтеве од 25.000 долара или више; други не захтевају минимална улагања.

  • Добро када: Потребан вам је финансијски саветник и холистички финансијски план, али по нижој цени од традиционалног лично саветника.

Ако тражите личног финансијског саветника, погледајте наш комплетан преглед најбољих онлајн финансијских саветника.

Традиционални финансијски саветници

Традиционални финансијски саветници укључују сертификоване финансијске планере, берзанске посреднике, регистроване инвестиционе саветнике, финансијске консултанте и менаџере богатства. Иста особа може имати више од једне од ових титула. На пример, ЦФП може бити и регистровани саветник за улагања. Ако радите са финансијским саветником у вашој близини, обично ћете се срести лично у локалној канцеларији.

  • Већи трошкови, већи минимуми: Ово је често најскупља опција, а неки саветници такође захтевају висок минимални салдо, као што је 250.000 УСД у имовини.

  • Добро када: Желите специјализоване услуге, ваша ситуација је сложена или желите да се лично сретнете са финансијским саветником.

" Треба ми помоћ? Погледајте наш преглед најбољих саветника за богатство

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0.30%

Накнада за управљање

Накнаде

Зависи од саветника

Накнаде

150 долара и више

месечно (бесплатне почетне консултације)

Минимум налога

$50,000

Минимум налога

100.000 долара

Минимум налога

500 долара

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

15% попуста

једна година финансијског планирања (захтева годишње плаћање унапред)

2. Изаберите које услуге желите

Ако једноставно желите помоћ при одабиру и управљању инвестицијама, робо-саветник је поједностављен, економичан избор. Такође је добро за оне који тек почињу, јер робо-саветници често имају ниске или никакве минимуме налога.

Ако имате компликовану финансијску ситуацију или желите холистички савет о темама као што су планирање имања, потребе осигурања итд., можда бисте желели да изаберете услугу финансијског планирања на мрежи или финансијског саветника у вашој области. Ако вам не смета да се састанете са својим саветником виртуелно, можете да уштедите новац уз онлајн услугу. Ове услуге такође обично имају ниже минималне захтеве за налог него што би то могао људски саветник.

Такође ћете желети да размислите о томе шта свака услуга може да вам понуди. На пример, ако сте заинтересовани за улагање са ефектом, желећете да се уверите да вам саветник, без обзира на врсту, може помоћи у томе.

Често има смисла почети са робо-саветником или услугом онлајн планирања - увек можете унајмити традиционалног финансијског саветника ако ваша ситуација постане сложенија.

3. Размислите колико можете приуштити да платите саветника

Финансијски саветници имају репутацију да су скупи, али ових дана постоји опција за сваки буџет. Важно је да разумете колико кошта финансијски саветник пре него што се посветите услугама. Уопштено говорећи, постоје три нивоа трошкова на које ћете вероватно наићи:

  • Робо-саветници често наплаћују годишњу накнаду која представља проценат стања вашег рачуна са услугом. Накнаде Робо-саветника често почињу од 0.25% имовине којом управљају за вас, а многи врхунски провајдери наплаћују 0.50% или мање. На рачуну од 50.000 долара, 0.25% ради на 125 долара годишње.

  • Услуге финансијског планирања на мрежи обично наплаћују паушалну претплату, проценат ваше имовине или обоје. На пример, лични капитал наплаћује 0.89% имовине под управљањем годишње. Фацет Веалтх наплаћује годишњу накнаду која почиње од 1.200 долара годишње и расте у зависности од сложености ваше финансијске ситуације. Обе накнаде укључују управљање портфолиом и финансијско планирање.

  • Традиционални људски саветници такође често наплаћују проценат од управљаног износа, са просечном накнадом од 1%, иако може бити већи за мале налоге и нижи за велике. Други могу наплатити паушалну накнаду, сатницу или задржавање.

4. Проверите позадину финансијског саветника

Увек проверите евиденцију компаније или особе о којој размишљате тако што ћете потражити образац АДВ компаније. Између осталог, овај образац ће описати како фирма или саветник наплаћује своју услугу (и које су то конкретне накнаде), сукоб интереса и све претходне дисциплинске мере.

Такође имамо листу 10 питања која треба да поставите финансијском саветнику — укључујући да ли се придржавају фидуцијарног стандарда, који захтева да поступају у вашем најбољем интересу.

Често постављана питања Шта раде финансијски саветници?

Финансијски саветници обављају многе услуге, иако углавном помажу клијентима да управљају својим новцем. Често то значи управљање инвестиционим портфолиом клијента. Финансијски саветници могу вам помоћи да смањите трошкове, отплатите дуг и одредите приоритете за своје циљеве. Неки финансијски саветници имају додатне сертификате или стручност која им омогућава да помогну у планирању имовине, потребама осигурања или припреми пореза.

Када треба да разговарате са финансијским саветником?

Можете потражити финансијску помоћ у било ком тренутку, али је посебно важно да добијете финансијске смернице након значајних животних промена. Без обзира да ли купујете кућу, започињете посао, венчавате се или имате дете, ови животни догађаји могу имати велике финансијске импликације, а неко унапред финансијско планирање може много допринети изградњи стабилне финансијске будућности.

Такође је мудро разговарати са професионалцем ако се ваша финансијска ситуација променила. Можда вам је порасла плата или сте наследили нешто новца од рођака. Када новац почне да прилива, добра је идеја да му дате позитиван правац; у супротном, може бити превише лако непотребно трошити.

Колико треба да платите за финансијског саветника?

Колико треба да потрошите на финансијског саветника зависи од вашег буџета, имовине и нивоа финансијских смерница које су вам потребне. Ако имате мали портфолио, лични саветник би могао да буде претерано – уштедећете новац и добити упутства која су вам потребна од робо саветника.  Ако имате компликовану финансијску ситуацију, робо-саветник можда неће пружити оно што вам треба.

Накнаде финансијског саветника могу значајно да варирају, тако да је важно да имате на уму свој буџет када бирате финансијске услуге. Робо-савјетници могу коштати само 0.25% стања на вашем рачуну годишње, традиционални лични саветници обично коштају око 1%, а услуге онлајн финансијског планирања обично падају негде између.

Ко може бити финансијски саветник?

„Финансијски саветник“ је општи термин који није регулисан. Ако покушавате да изаберете финансијског саветника, знајте да свако може легално да користи тај термин. Увек тражите (и проверите) специфичне акредитиве саветника. Свако ко даје инвестиционе савете – што већина финансијских саветника ради – мора да буде регистрован као саветник за инвестиције у било ком У.С. Комисија за хартије од вредности или држава, у зависности од имовине којом управља. (Сазнајте више о инвестиционим саветницима.)

Која је разлика између финансијског саветника и финансијског консултанта?

Термин „финансијски консултант“ је такође општи термин који не захтева сертификат или лиценцу, али неки финансијски консултанти имају назив који се зове овлашћени финансијски консултант или ЦхФЦ. ЦхФЦ-ови могу понудити специјализованије финансијско планирање од других финансијских саветника. Имајте на уму: немају сви професионалци који себе називају финансијски консултанти који имају ЦхФЦ, због чега је увек важно питати потенцијалног саветника које сертификате или ознаке имају.

Зашто се саветник понекад пише као „саветник“? Има ли разлике?

Иако се ова два термина често користе наизменично, „саветник“ је правни термин који се користи у Сједињеним Државама.С. Закон о инвестиционим саветницима из 1940. који се односи на појединце који се морају регистровати код СЕЦ-а или код своје државе.

Данас се „саветник“ обично пише као „саветник“.” Важан закључак је да не одбијете да радите са неким ко користи „о” уместо „е,”, али да свет финансијских професионалаца и њихових титула могу бити мутни; без обзира која је нечија титула, требало би да тражите њихове сертификате, верификујте их и уверите се да су њихове професионалне ознаке у складу са вашим потребама. Можете да верификујете регистрацију инвестиционог саветника помоћу СЕЦ-овог алата за јавно објављивање саветника за улагања (такође има базу података која укључује саветнике регистроване у држави).

Где могу добити бесплатан финансијски савет?

Многе банке и брокерске куће нуде бесплатне онлине библиотеке финансијских савета и алата, па питајте свог постојећег финансијског провајдера шта вам је доступно. Неке организације попут Фондације за финансијско планирање нуде бесплатну помоћ људима којима је потребна, укључујући ветеране и пацијенте са раком. И док не би требало да верујете свему што прочитате на интернету, постоји тона реномираних извора за финансијске информације на мрежи, укључујући владине ресурсе као што је Инвестор.гов и Регулаторно тело за финансијску индустрију. За више ресурса погледајте наш водич за добијање бесплатног финансијског савета.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here