Како затворити банковни рачун

Опростити се од банковног рачуна није тако лако као отказивање претплате на билтене е-поште, али уз правилно планирање, можете се побринути да налог не остане као непожељан гост месецима за редом.

Да бисте затворили банковни рачун, позовите своју банку, посетите филијалу или урадите то онлајн, у зависности од ваших жеља и онога што банка дозвољава. Али прво треба предузети друге кораке. Ево водича како да затворите текуће и штедне рачуне.

1. Изаберите нови банковни рачун

Спремите нови рачун за вођење свакодневних финансија. Не постоји јединствени текући или штедни рачун за све, па потражите рачуне са услугама и функцијама које желите да користите, што може укључивати:

  • Без месечних накнада. Потражите бесплатан налог или налог који има једноставан начин за одрицање од накнада, као што је задовољавање ниског минималног стања или захтева активности налога.

  • Лак приступ средствима. Можда желите широку мрежу банкомата или филијала, могућност брзог преноса новца на мрежи или обоје.

  • Привилегије. То може значити конкурентну каматну стопу, бонус за регистрацију, надокнаду накнаде за банкомат или друге погодности.

  • Боља корисничка услуга од ваше претходне банке. Ово има тенденцију да буде субјективно, па размислите о томе да контактирате тим за подршку потенцијалне банке да видите колико је то од помоћи.

» Желите да проверите цене? Погледајте најбоље штедне рачуне са високим приносом

Поред функција рачуна, такође бирате између неколико различитих типова финансијских институција: банке, кредитне уније и небанкарске. Кредитне уније су непрофитни еквивалент банкама, а небанке су компаније које су у партнерству са банкама како би понудиле обично федерално осигуране онлајн текуће или штедне рачуне.

Често постављана питања Да ли затварање банковног рачуна штети вашем кредиту?

Обично не. Три главне агенције за кредитно извештавање, Екпериан, Екуифак и ТрансУнион, обично не прикупљају информације о чековним или штедним рачунима.

Међутим, ако је ваш налог имао неплаћене накнаде или прекорачено стање када је затворен, вероватно ћете добити негативну евиденцију у евиденцији код агенције за извештавање потрошача ЦхекСистемс. Извештај ЦхекСистемс-а не утиче на ваш кредит, али неплаћени дугови могу, посебно ако се тај дуг пренесе на утеривача дугова.

Шта да радите ако вам банка одбије да отворите банковни рачун?

То може значити једну од две ствари: банка није могла да вас правилно идентификује или сте можда стављени на црну листу због отварања новог банковног рачуна.

Ако је први, контактирајте банку да видите који лични подаци нису могли да се верификује и покушајте поново.

Ако је други, можда ћете морати да платите заостале дугове у банци или на други начин обришете свој ЦхекСистемс евиденцију. Преко 80% банака и кредитних унија користи ЦхекСистемс или сличну агенцију за проверу потенцијалних купаца, према Националном центру за заштиту потрошача. Погледајте пет корака за брисање ЦхекСистемс записа.

Да ли постоји накнада за затварање банковног рачуна?

Генерално, не. Главни изузетак је ако затворите налог убрзо након отварања. Неке банке и кредитне уније наплаћују оно што се зове накнада за превремено затварање рачуна која почиње ако затворите рачун у временском оквиру као што је 90 или 180 дана.

2. Отворите га

Прикупите своју личну карту и друге личне податке и пријавите се на веб страници или филијали нове банкарске институције. Углавном ћете финансирати нови рачун или повезивањем постојећег налога за пренос новца или чеком или готовином у филијали банке, ако је применљиво. Погледајте више о томе како да отворите банковни рачун.

Запамтите да можете имати више од једног текућег или штедног рачуна; у ствари, поседовање више штедних рачуна може бити стратегија за уштеду новца.

3. Наведите понављајуће депозите и исплате на свом старом рачуну

Прегледајте недавне банковне изводе или историју трансакција да бисте направили листу свих директних депозита, плаћања рачуна, претплата, аутоматских трансфера и других редовно заказаних депозита или повлачења. Ако имате годишњу претплату, прођите кроз последњих 12 месеци трансакција.

4. Преместите свој новац и аутоматске трансакције на нови налог

Ажурирајте информације о свом банковном рачуну за све услуге које плаћате, а које могу да се крећу од вашег комуналног предузећа до Нетфлик-а. Ако примате директне депозите, сарађујте са својим послодавцем да бисте користили свој нови текући рачун (за више детаља погледајте наш водич за постављање директних депозита). Процес миграције плаћања, трансфера и депозита на нови рачун може да потраје недељама или месецима, па се потрудите.

5. Затворите свој стари налог и још једном проверите да ли је затворен

Као што је горе наведено, контактирајте своју банку путем метода који одговара вама и банци: позовите, посетите филијалу или користите онлајн метод као што је ћаскање уживо или размена порука. Можда ћете морати да попуните и образац. Када разговарате са неким, можда ћете осетити притисак да останете јер банка не жели да изгуби клијенте. Да бисте избегли прехладу, размислите о томе да унапред запишете шта ћете рећи.

Када се рачун затвори, добијте писмену потврду и проверите која је политика ваше банке за поновно отварање рачуна. Ако сте заборавили да откажете аутоматско плаћање рачуна, на пример, банка може поново да отвори рачун чак и ако то резултира негативним стањем и накнадама за прекорачење. Пазите на било какву комуникацију из те банке о неочекиваним активностима.

Више ствари које треба знати о затварању банковног рачуна

Можете ли да затворите банковни рачун на мрежи?

Зависи. Банкарске институције имају различите политике, па проверите са својим. Неки вам омогућавају да пошаљете поруку или разговарате са корисничком службом на мрежи, док други захтевају да позовете да бисте затворили налог.

Може ли банка затворити ваш рачун без ваше дозволе?

Да, али ово се обично дешава само ако је ваш рачун имао неплаћено негативно стање због прекорачења или ако сте осумњичени за превару. Ако вам то звучи као оно што вам се догодило, сазнајте више о ЦхекСистемс-у, агенцији за извештавање потрошача која прикупља информације о злоупотребама чековних и штедних рачуна.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here