Како направити породични буџет

Шта је породични буџет?

Породични буџет је план за долазни и одлазни новац вашег домаћинства током одређеног временског периода, као што је месец или година. На пример, можете циљати да одређени износи у доларима или проценти вашег комбинованог месечног прихода иду на различите трошкове, као што су намирнице, као и на штедњу, улагање и отплату дуга.

„Ваш буџет је у основи алат за оснаживање себе“, каже сертификовани финансијски планер из Орланда Ангела Мооре.

Многи људи једноставно троше свој приход без намере, каже она, али ви одлучујете како да распоредите тај новац тако да ради за вас.

„Сви имамо невероватну прилику да створимо богатство за себе и да створимо финансијску слободу, али морамо да имамо стратегију око тога“, каже Мур, који је такође оснивач Модерн Монеи Адвисор, финансијског планирања и образовна фирма. „Не можемо само да га кријемо.”

Дакле, хајде да направимо план за ваш план.

Започните свој породични буџет са проценама

Одвојите време у календару када ви и други одрасли у вашем домаћинству можете да покренете свој буџет, каже Мур. (То можете бити ви и ваш партнер, одрасла деца или родитељи који живе са вама.) Планирање вас сматра одговорним и помаже да се сви осећају уједначено и да су спремни за задатак.

„Први корак је стварање транспарентности о томе где се сада налазите“, каже Мур. Она препоручује да почне са ревизијом свачијих финансија.

Почните са проценама. Запишите шта мислите да имате у уштеђевини. Затим пређите на дугове: који је салдо за сваки од ваших кредита, као и месечна плаћања и камате? Урадите исту вежбу за месечне периодичне трошкове, као што је рачун за воду.

» ВИШЕ: Колико кошта интернет месечно?

На крају, процените остатак ваше потрошње. Покушајте да поделите ове месечне трошкове на колико плаћате за намирнице, бензин, одећу и тако даље. Мооре каже да можете навести ове трошкове појединачно или као група.

Запамтите: У овом тренутку ви правите образована нагађања. „Само желите преглед свега“, каже Мур, додајући да би ова вежба требало да траје око 15 минута.

Затим узмите основну линију својих трошкова

Направите кратку паузу да не бисте били преоптерећени. Затим се пријавите на сваки од својих финансијских рачуна и наведите стварне износе које сте проценили.

Мооре је провео многе клијенте кроз овај процес. Она каже да је идентификовање правих бројева обично „искуство буђења“, јер многи људи драстично потцењују своје трошкове.

Од ове тачке, ви и ваша породица вероватно можете да идентификујете неколико начина да прилагодите своје финансије. Можда нисте схватили колику камату плаћате на одређени кредит, па сте одлучили да закажете време да позовете и преговарате. Или можда видите да још увек плаћате претплату коју би требало да откажете, или да трошите дупло више него што сте мислили на понети.

„Пронађите где можете да смањите или елиминишете одређене трошкове и како можете да преместите та средства да бисте били више у складу са вашим циљевима“, каже Мур.

» ВИШЕ: Како поставити финансијске циљеве

У најмању руку, сада боље разумете где иде новац ваше породице. Такође имате основну линију своје уштеђевине, дугова и трошкова тако да можете да видите како се ти износи мењају када почнете да планирате буџет.

Сада пређите на буџетирање

Поред тога што знате куда иде ваш новац, разјасните се колико новца долази. Имајте на уму свачију месечну плату. Онда прво пробајте буџет.

Свиђа нам се буџет 50/30/20 као место за почетак. Он дели ваш приход на три начина:

  • 50% за потребе, као што су намирнице, становање, основне комуналије, превоз, осигурање, брига о деци и минималне отплате кредита.

  • 30% на жеље, као што су путовања, поклони и оброци.

  • 20% за штедњу, за фонд за хитне случајеве или за пензију и отплату дуга.

Користите калкулатор у наставку да проверите како би приход ваше породице био подељен у ове категорије.

Буџет 50/30/20

Сазнајте како се овај приступ буџетирању односи на ваш новац.

Месечни приход након опорезивања Укључите своју исплату за кућу и додајте назад све одбитке на платном списку за здравствено осигурање, доприносе од 401 (к) и друге аутоматске уштеде.

Ваши бројеви 50/30/20:

Потребе

$0

Жели

$0

Штедња и отплата дуга

$0

Да ли знате своје категорије „желим“?

Пратите своје месечне трендове потрошње да бисте разбили своје потребе и жеље.

Почети

Ако желите да научите како да одредите буџет, размислите о методи 50/30/20. Али то је само један од начина да планирате свој новац. Такође можете бирати између неколико буџетских система, који се разликују по својој ригидности (да ли желите да пратите сваки долар?) и циљеве (да ли сте више фокусирани на елиминисање дуга или изградњу уштеде?).

Пробајте радни лист или апликацију

Такође можете имати користи од алата. На пример, овај бесплатни радни лист о буџету тражи од вас да унесете сваки трошак домаћинства, а затим показује како је ваша потрошња усклађена са рашчлањивањем 50/30/20. Мицрософт Оффице, Гоогле диск и друге веб локације такође нуде бесплатне прорачунске табеле које можете да делите у оквиру свог домаћинства.

Или бисте можда радије били мобилни. Ове буџетске апликације за парове омогућавају вама и вашем партнеру да референцирате једни друге информације о потрошњи и уштеди. Друге буџетске апликације, као што су Гоодбудгет и Иоу Неед а Будгет, такође могу да раде за породице.

Ако користите неки алат, уверите се да вам је веома пријатан и да ћете га заиста користити, каже Серина Схиу, сертификовани финансијски планер из Атланте. Користите „шта год најбоље функционише за ниво вештине или ниво мотивације који имате“, каже она.

Дакле, ако нисте упућени у табеле, идите другим путем. Или ако нећете да уносите своје трошкове сваки дан, користите алатку која прати вашу потрошњу за вас.

Пре него што направите буџет Пратите сву своју потрошњу на први поглед да бисте разумели своје трендове и уочили могућности за уштеду новца. ПОГЛЕДАЈТЕ СВОЈУ ПОТРОШНУ

Наставите да планирате буџет и комуницирате

Овај буџет не мора да буде савршен, каже Схиу, који је такође члан управног одбора Удружења за финансијско планирање Грузије. У ствари, на крају ћете га често подешавати, посебно ако имате децу или издржаване чланове чији се трошкови временом мењају.

Оно што је важније од „исправног“ буџета јесте да га стално проверавате са својим домаћинством. Као и ваша почетна ревизија, закажите редовне ревизије буџета.

Када се пријавите, забележите како се ваша потрошња променила (или не), разговарајте о томе шта бисте могли да урадите другачије у будућности и планирајте будуће трошкове. (На пример, ако долази породични одмор, можда одлучите да смањите одређене трошкове и уложите више у фонд за путовања.)

Важно је комуницирати, каже Схиу, не само о новцу, већ и о томе како се осјећате у вези с тим. Експресно ако сте нервозни због планирања буџета, на пример, или се стидите дуга. На тај начин, каже она, „доћи ћете са места разумевања.”

» ВИШЕ: Практични савети за буџетирање

Још једна ствар за комуницирање: ваши индивидуални и породични циљеви. Те информације ће вам помоћи да планирате свој новац и да га задржите.

Како Схиу каже: „Када схватите то „зашто“, бићете мотивисанији.”

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here