Како функционише крипто залагање

Вероватно сте чули за људе који зарађују трговањем криптовалутама. Али постоји другачији начин да повећате своје криптовалуте без потребе да купујете више.

Пракса, названа „улагање“, је начин коришћења одређених криптовалута за помоћ у верификацији трансакција на блокчејн мрежи. Инвеститори који учествују у улагању могу зарадити приносе веће од онога што је доступно са типичног штедног рачуна.

Иако терминологија крипто залагања звучи сложено, принципи су прилично једноставни. И све је већи број онлајн размена које имају за циљ да учине крипто улагање једноставнијим за свакодневне кориснике.

Ако одлучујете да ли ћете користити своју имовину за улагање у криптовалуте, може бити од помоћи да разумете како процес функционише, које криптовалуте можете да уложите и неке од ризика који су укључени.

Шта је крипто улагање?

Крипто улагање је важан део технологије иза одређених криптовалута. Да бисте то разумели, помаже вам да стекнете основно разумевање шта раде блокчејн мреже. Ево неколико детаља које треба да знате.

Блоцкцхаинс су „децентрализовани“, што значи да нема посредника — као што је банка — да потврди нову активност и да се увери да је усклађена са историјским записом који одржавају рачунари широм мреже. Уместо тога, корисници упоређују „блокове“ недавних трансакција и шаљу их ради укључивања у непроменљиву историјску евиденцију. Корисници чији су блокови прихваћени добијају накнаду за трансакцију плаћену у криптовалути.

Улагање је начин спречавања превара и грешака у овом процесу. Корисници који предлажу нови блок — или гласају за прихватање предложеног блока — стављају на коцку неку своју сопствену криптовалуту, што подстиче играње по правилима.

Генерално, што је више у питању, веће су шансе корисника да заради накнаде за трансакцију. Али када се открије да предложени блок корисника има нетачне информације, они могу изгубити део свог улога – у процесу познатом као сечење.

Које криптовалуте дозвољавају улагање?

Бројне популарне криптовалуте сада укључују улагање. Ако је криптовалута повезана са блокчеином „доказ удела“, који користи горе наведени подстицајни механизам, можда испуњава услове за улагање.

Међутим, улагање функционише другачије од блоцкцхаина до блоцкцхаина, а одређена крипто имовина ће вероватно бити подржана функцијама за улагање на популарним берзама криптовалута, што може олакшати навигацију кроз процес.

Тренутно, Цоинбасе, највећа крипто берза у САД.С., аутоматски укључује улагање за већину људи који држе алго (матичну валуту Алгоранд блоцкцхаина) на својој платформи. Цоинбасе каже да ово може зарадити корисницима годишњи процентуални принос од 4%.

Највећа крипто имовина која подржава улагање је етер, или ЕТХ, који је изворни токен Етхереум мреже и друга највећа крипто имовина по тржишној капитализацији.

Неке друге велике мреже за криптовалуте које подржавају улагање су Солана и Цардано.

Постоји много криптовалута које не подржавају улагање.

Битцоин, далеко највреднија криптовалута, користи другачији метод валидације трансакција. Зове се „доказ о раду“, и то је енергетски интензиван процес који захтева од корисника да потроше огромне рачунарске напоре пре него што могу да поднесу нови блок – и уберу потенцијалне награде.

Неке берзе и друге финансијске компаније, међутим, нуде клијентима могућност да позајмљују своје криптовалуте, што омогућава учесницима да зараде камату на биткоин и другу дигиталну имовину без улагања.

Како улажете криптовалуту?

Постоји неколико начина да почнете да улажете у криптовалуту, у зависности од тога колико сте техничких, финансијских и истраживачких обавеза вољни да преузмете.

Ваша прва одлука ће бити да ли да потврдите трансакције користећи свој рачунар или да "делегирате" своју криптовалуту некоме ко ради тај посао уместо вас.

Мреже које подржавају крипто улагање обично омогућавају људима који поседују токене да их обезбеде другим корисницима да их користе у валидацији трансакција, чиме зарађују део награда.

Коришћење размене

Најједноставнија опција је да користите онлајн услугу за улагање ваших токена за вас. Неке популарне берзе криптовалута нуде улагање у замену за провизију.

Роб Марголис, шеф одељења за криптовалуте у БлоцкФи, компанији за финансијске услуге фокусираној на криптовалуте, каже да је већини инвеститора вероватно најбоље користити ресурсе које обезбеђује размена.

„Ако на то гледате из перспективе просечног корисника, многе главне централизоване платформе нуде услугу залагања, и то раде са најбољим провајдерима инфраструктуре у простору“, каже Марголис, који надгледа односе са БлоцкФи клијенти, као што су крипто рудари, фондови и предузећа.

Берзе које нуде улагање

Од крипто берзи које је прегледао НердВаллет, три нуде улог за бар неке крипто имовине: Бинанце.САД, Цоинбасе и еТоро.

» Спремни за трговину криптовалутама? Погледајте нашу листу најбољих крипто берзи.

Придруживање базену

Ако не желите да верујете да размена доноси одлуке о улагању уместо вас — или ако не можете да пронађете ону која подржава токен који желите да уложите — можете се придружити ономе што је познато као „скуп за улагање“ ” којим управља други корисник.

Да бисте то урадили, вероватно ћете морати да знате како да користите крипто новчаник да бисте повезали своје токене са скупом валидатора.

Званичне веб странице многих блокчејнова са доказом удела укључују информације о томе како истраживати валидаторе, укључујући везе до детаља о томе како они раде. Неки потенцијално корисни подаци о систему Етхереум, на пример, налазе се у Беацонцха.ин.

Омкар Бхат, вођа инжењеринга података у аналитичкој фирми Флипсиде Црипто са седиштем у Бостону, предложио је да пажљиво погледате резултате будућег валидатора.

Неке информације које су јавно доступне могу вам помоћи да видите да ли је оператер базена икада био кажњен за грешке или малверзације, а неке излажу своје политике за заштиту људи који делегирају токене. Остали детаљи које можете погледати укључују ниво накнада или провизија.

Бхат каже да је добро изабрати успостављени базен, иако можда не желите да изаберете апсолутно највећи. Блоцкцхаинс би требало да буду децентрализовани, тако да постоји аргумент за спречавање било које групе да акумулира превише утицаја.

„Људи често делегирају валидаторима са мањом гласачком моћи да повећају децентрализацију екосистема“, каже Бхат.

Постати валидатор

Постављање сопствене инфраструктуре за улагање може бити компликовано. Захтева одговарајућу рачунарску опрему и софтвер и преузимање копије целокупне историје трансакција блокчејна. Такође може имати високу цену уласка.

На Етхереум мрежи, на пример, требало би да почнете са најмање 32 ЕТХ, што је окт. 21. 2021. вредео би око 136.000 долара. Улагање преко базена или онлајн услуге не носи такве захтеве.

Какву врсту приноса нуди улагање?

Награде за улагање варирају у зависности од криптовалуте, услова (као што је потражња на дотичној блокчеин мрежи) и методе коју користите. Али цене које нуде берзе пружају увид у оно што можете очекивати.

Бинанце.САД су, на пример, процењивале крајем октобра 2021. да ће се годишње награде за алго за улагање кретати од 8 до 10%. Цоинбасе је имао алго са годишњим приносом од 4%, а етар са 4.5% годишње процентуалне стопе.

Поређења ради, приноси на штедне рачуне које је прегледао НердВаллет су углавном око 0.5% АПИ. Просечна камата за У.С. штедни рачуни су 0.06% АПИ, према Федералној корпорацији за осигурање депозита.

Да ли је улагање права опција?

Улагање можда није за свакога. Постоји неколико питања која треба поставити пре него што донесете одлуку о томе да ли да уложите своју криптовалуту.

Да ли ће вам требати приступ вашој уложеној криптовалути?

Крипто улагање може укључивати ангажовање ваше имовине на одређени временски период током којег можда нећете моћи да их продате или тргујете. Ако мислите да бисте могли да преместите своју криптовалуту у кратком року, обавезно пажљиво погледајте услове пре него што је уложите.

Важно је запамтити да је крипто променљива имовина. Иако крипто улагање може да обезбеди меру предвидљивости поврата улагања, ако тржишна вредност ваше криптовалуте падне на вредност за 20% током времена када је уложите, на пример, награде које добијате можда неће изгледати као привлачан.

Да ли верујете у пројекат?

На крају, одлука да уложите своју криптовалуту може се свести на то да ли сте сигурни да је то добра инвестиција на дужи рок.

Ако верујете у вредност Етхереум мреже, на пример, свакодневне промене цене можда неће утицати на вашу жељу за продајом. Марголис каже да је улагање, међутим, једна ствар коју можете да урадите да бисте добили краткорочну вредност од крипто инвестиције коју желите да задржите.

„Ако држите [токене у свом портфолију зато што имате основни поглед на имовину, онда је питање шта желите да радите са том имовином док се налази у вашем портфолију?" он каже.

Улагање, и с њим повезани ризици и награде, за неке би могли бити одговор.

Аутор је поседовао биткоин у време објављивања. НердВаллет не препоручује или не саветује читаоце да купују или продају биткоин или било коју другу криптовалуту.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here