Како студенти ДАЦА могу да се пријаве на факултет

Студенти без докумената суочавају се са многим препрекама на путу до факултетског образовања. Али добити диплому је далеко од немогућег.

Како непостојање докумената утиче на похађање факултета

Не постоји савезни закон који забрањује студентима без докумената да похађају колеџ, иако две државе - Јужна Каролина и Алабама - забрањују кандидатима без докумената да похађају државне факултете.

Многи студенти без докумената могу добити диплому кроз програм одложене акције за доласке у детињство, или ДАЦА. То је иницијатива из Обамине ере која штити имигранте без докумената који су дошли у Сједињене Државе као малолетници од депортације. Статус, који се обнавља сваке две године, омогућава овим имигрантима да легално раде и похађају колеџ у Сједињеним Државама. Скоро 650.000 имиграната без докумената имало је статус ДАЦА од марта 2020, према подацима из У.С. Службе за држављанство и имиграцију.

Али студенти без докумената не могу добити савезну финансијску помоћ као У.С. грађани раде. Двадесет држава дозвољава студентима без докумената да плаћају школарину у држави, према Националној конференцији државних законодавних тела. Шест држава — Алабама, Аризона, Џорџија, Индијана, Мисури и Јужна Каролина — имају законе који забрањују студентима без докумената да се квалификују за наставу у држави. У свим другим државама, пријем и у држави вс. накнаде ван државе су препуштене дискрецији колеџа и универзитета.

» ВИШЕ: Међународни студентски кредити: Упоредите опције за 2020

У септембру 2017. Трампова администрација је објавила планове за постепено укидање ДАЦА, а нове пријаве се више не прихватају. Судски налог из јануара 2018. који делимично блокира постепено укидање значи да ће се будућност ДАЦА одиграти на суду иу Конгресу. Током 2018, три савезна жалбена суда — у Калифорнији, Њујорку и Вашингтону, Д.Ц. — потврдио налог нижег суда.

У међувремену, примаоци ДАЦА - познати као Дреамерс - и даље могу да се пријаве и плате за колеџ. Ево 10 савета како то да урадите.

Како сањари могу да се пријаве на факултет

1. КОНТАКТИРАЈТЕ ПОТЕНЦИЈАЛНЕ ЦЕНТРЕ КОЛЕЖА ЗА НЕДОКУМЕНТОВАНЕ СТУДЕНТЕ

„Иако не у сваком кампусу, ови центри могу пружити информације о пријављивању на универзитет и помоћи у одговорима на питања о стварима као што је финансијска помоћ за студенте без докумената“, каже Андреа Гаитан, директор АБ540 и Недокументованог студентског центра на Универзитету Калифорније , Давис. „Више од тога, они могу да наставе да буду ресурс и заједница док сте у школи“, додаје она.

2. ПИТАЈТЕ ПРИЈЕМНЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ КАКО ЋЕ ВАШ СТАТУС УТИЦАТИ НА ПРОЦЕС ПРИЈАВЕ

„Неке школе ће третирати ученике без докумената као домаће кандидате, што значи да ће их сматрати истим политикама финансијске помоћи као и за У.С. грађани“, каже Џоел Харт, помоћник декана за пријем на Помона колеџу у Клермонту, Калифорнија. „Већина школа ће, међутим, третирати ученике без докумената као међународне студенте, што значи да ће се такмичити за више ограничених долара финансијске помоћи“, каже он. Ученици треба да контактирају сваку школу на њиховој листи да сазнају како ће се третирати њихова пријава.

3. РАЗМОТРИТЕ КАМПУС И ЊЕГОВУ ОКОЛИНУ

„Биће важно да се осећате удобно и безбедно не само у кампусу, већ иу рубном граду или граду у којем ћете живети током своје факултетске каријере. Размислите шта заједница може да понуди у смислу позитивне друштвене климе и услуга за особе без докумената“, саветује Гаитан.

4. РАД СА ПРИСТУПНИМ ПРОГРАМИМА КОЛЕЖУ ДОК У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ

Ови програми одржавају информативне састанке и често нуде припремне курсеве за тест, каже Ребека Мерик, међународни студентски саветник на Универзитету Тревека Назарене у Нешвилу. Да бисте пронашли програм за приступ факултету у својој области, питајте наставника или локални колеџ или покушајте у најближем огранку ИМЦА.

5. ПРИГРИТЕ СВОЈ ИДЕНТИТЕТ

Страх често игра велику улогу у процесу пријаве на факултет за студенте без докумената, јер многи нерадо откривају свој имиграциони статус у случају потенцијалних последица.

„Не плашите се да прихватите свој идентитет као студент без докумената када је то прикладно“, каже Харт. „Понекад тај идентитет произлази из снажно убедљиве приче коју само ви можете да испричате о себи, као у есеју.”

Како сањари могу да плате колеџ

6. ПОТРАЖИТЕ ПРИВАТНЕ СТИПЕНДИЈЕ ДОК У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ

Идеално време да почнете да тражите стипендије је рано у завршној години средње школе или у години пре похађања колеџа. „За студенте без докумената, приватне стипендије могу понудити важно покриће дискреционих трошкова као што су оброци, становање, превоз и књиге поред покривања ваше школарине“, каже Гаитан из УЦ Давис. “Погледајте грађанске организације у свом родном граду, као и у вашем будућем универзитетском кампусу, за доступне стипендије.”

» ВИШЕ: Како до стипендије

 7. ПИТАЈТЕ КОЛЕГЕ ДА ЛИ СТЕ КВАЛИФИКОВАНИ ЗА ИНСТИТУЦИОНАЛНУ ПОМОЋ

Иако студенти без докумената не могу да добију савезну финансијску помоћ, они могу да добију институционалну помоћ, ау неколико случајева могу добити финансијску помоћ од своје државе. „Студент ће морати да провери са својим саветником за пријем и/или саветником за финансијску помоћ политике колеџа или универзитета за које су заинтересовани, јер је свака институција другачија“, каже Степхание Толберт, виши потпредседник за упис на Лоуисбург Цоллеге у Лоуисбургу, Северна Каролина.

8. ПИТАЈТЕ ДА ЛИ СЕ КОЛЕЖ ОДРИЧЕ НАКНАДА ЗА ПРИЈАВУ ЗБОГ ФИНАНСИЈСКИХ ПОТРЕБА

„Многи колеџи имају овакву политику, чак и ако је не оглашавају нужно“, каже Харт из Помоне. „Немојте претпостављати да свака школа неће бити вољна да пружи финансијску помоћ.”

Како сањари могу остати информисани

9. ПРАТИТЕ ПРОМЕНЕ ПОЛИТИКЕ

„Стекните разумевање пејзажа“, каже Мелиса Кван, помоћница директора Центра за веру и јавни живот Универзитета Ферфилд у Конектикату. Закони који су усмерени на имигранте без докумената се стално мењају, тако да ће информисање утицати на ваше одлуке о факултету и шире. Ако нисте сигурни да ли се квалификујете за пријем, финансијску помоћ или било шта друго, обавезно питајте и још једном проверите све одговоре које добијете.

10. ДОПУНИ ФАФСА

Пре него што попуните ФАФСА, контактирајте канцеларију за финансијску помоћ ваше школе и објасните своју ситуацију. Попуњавање обрасца може вам помоћи да организујете документе који ће вам помоћи да се квалификујете за школовање у држави или да се пријавите за стипендије или институционалне грантове.

„Многи студенти без докумената претпостављају – а можда им се чак и саветује – да пошто не испуњавају услове за федералну финансијску помоћ, не могу или не би требало да попуне ФАСФА образац“, каже Куан. „Међутим, то није тачно у свим случајевима. За студенте са ДАЦА статусом, попуњавање ФАФСА обрасца или ЦСС профила може им помоћи да прикупе информације потребне да се пријаве за друге облике финансијске помоћи за које имају право.”

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here