Како се носити са дугом у наплати

Да ли сте се нашли са дугом у наплати? Ако јесте, вероватно ћете се суочити са позивима утеривача дугова који траже исплату. Али пре него што платите један долар за дуг, уверите се да разумете како се то дешава, најбољи начин да решите свој налог и шта то значи за ваш кредит.

Без обзира на то зашто је ваш дуг отишао у наплату, важно је да се позабавите обавештењем о наплати. Ако то не учините, могли бисте завршити на суду.

Ево шта да радите ако неплаћени дуг иде на наплату:

  • Како дугови завршавају на наплати

  • Рад са вашим налогом за наплату

  • Како наплата дугова утиче на ваш кредит

  • Наплате и судске пресуде

Пратите свој дуг на једноставан начин. Пријавите се са НердВаллет-ом да бисте видели анализу дуга и предстојећа плаћања на једном месту. Пријавите се, бесплатно је

Како дугови завршавају на наплати

Дуг је пут до наплате дугова. Почиње када дуг остане неплаћен у одређеном временском периоду, обично почевши од 30 дана након датума доспећа.  Заостало плаћање може се пријавити као кашњење. Добијаћете обавештења и евентуално позиве за плаћање. У неком тренутку, обично након 180 дана, поверилац — као што је компанија за кредитне картице, банка или здравствени радник — одустаје од покушаја да наплати.

Првобитни поверилац тада може продати дуг агенцији за наплату да би надокнадио губитке. Можда ће добити само пени на долар, али то се види као боље него имати стари дуг у књигама и не добити ништа.

Ако се ваш дуг прода, почећете да добијате обавештења о наплати дуга од друге компаније. То је исти дуг, а још увек дугујете плаћање – само је трећа страна купила право на наплату.

Поступање са дугом у наплати

Немојте доносити исхитрене одлуке када имате посла са утеривачем дугова; можда ћете на крају погоршати своју ситуацију. Пратите ове кораке:

1. Сазнајте чињенице: имате право да примате писма о потврди дуга и верификацији дуга; искористи то. Требало би да добијете писмо валидације од утеривача дугова у року од пет дана од првог контакта. Проверите у њему детаље о добу, износу и историји дуга, као и информације о томе ко покушава да наплати. Консултујте сопствену евиденцију - укључујући своје кредитне извештаје - да бисте потврдили детаље налога. Ако су вам потребне додатне информације, затражите писмо о потврди дуга.

2. Упознајте своја права: Сазнајте више о својим потрошачким правима према Закону о правичној наплати дугова да бисте знали шта наплатиоци не смеју да раде — на пример да вас зову у неразумно време, прете вам хапшењем или користе непристојне речи. Неке државе имају још више заштите за потрошаче; пронађите законе своје државе на мрежи или контактирајте канцеларију свог државног тужиоца да сазнате више.

3. Пронађите свој пут: Два најчешћа начина за решавање дугова у наплати јесу одаберите метод отплате или оспорите дуг као грешку.

  • Постоји неколико опција за плаћање налог за наплату. Без обзира на то шта одаберете, не дајте сакупљачу дозволу да приступи вашем банковном рачуну, било давањем броја ваше дебитне картице или подешавањем аутоматизованих задужења. Ако склопите споразум за план плаћања или измирење дуга за мање од дугованог, прибавите уговор у писаној форми како бисте могли да позовете наплату на одговорност.

  • Можете оспорити дуг ако није ваш или ако сте га већ отплатили. Агенција мора зауставити напоре наплате и истражити. Током овог периода, не може да стави проблем у ваше кредитне извештаје. Ако утврди да је дуг валидан, инкасант ће вам послати документе који потврђују рачун. Ако не, престаће да покушава да наплати дуг.

За више детаља о најбољем путу, разумете најбоље стратегије за поступање са утеривачима дугова.

Ако сарађујете са пореском администрацијом због пореског залога, предузмите кораке да избегнете да се то претвори у порез.

Како дуг у наплати утиче на ваш кредит

У принципу, наплата ће остати у вашим кредитним извештајима седам година од тренутка када је налог првобитно постао неплаћен. Изузетак су медицински рачуни који иду у наплату, али их касније плаћа осигуравач; они испуштају ваше кредитне извештаје након што буду плаћени.

Неки од новијих модела бодовања — као што је ВантагеСцоре 3.0 и ФИЦО 9 — занемарите наплате које су плаћене. Али кредитни резултати ФИЦО 8, они који се најчешће користе у одлукама о позајмљивању, ће узети у обзир чак и исплаћене наплате ако је првобитни дуг био већи од 100 долара.

Као и друге негативне оцене, наплате које се приказују у вашим кредитним извештајима ће наштетити вашем кредиту, али ће се ефекат временом смањити. Међутим, постоји неколико начина да скинете налог за наплату са свог кредитног извештаја.

Наплате и судске пресуде

Рачуни за неплаћену наплату могу вас на крају довести на суд - или барем уз судски позив.

Тужбе за рачуне за наплату су уобичајен и ефикасан начин да агенције за наплату добију исплату. Никада немојте игнорисати судски позив о дугу. Ове тужбе могу довести до заплене плате, банковног давања или заложног права на вашој имовини.

Свака држава има рок застарелости дуга, након којег више не можете бити тужени за плаћање. Имајте на уму, међутим, да сам дуг не истиче, а инкасатори и даље могу да вас контактирају у вези с тим - они једноставно не могу да туже.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here